«Εμφύλιος» στην κατεχόμενη Κύπρο με αφορμή τις εκλογές

«Εμφύλιος» στην κατεχόμενη Κύπρο με αφορμή τις εκλογές

«Εμφύλιος» μοιάζει να έχει ξεσπάσει στα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη της Κύπρου, με αφορμή τις προεδρικές εκλογές που διοργανώνονται την ερχόμενη Κυριακή, 11 Οκτωβρίου, στο βόρειο τμήμα του νησιού – την αυτοαποκαλούμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Γεγονός που, με τη σειρά του, μαρτυρά ότι επίκεινται εξελίξεις σε αυτό το μέτωπο και μάλιστα σχετικά σύντομα.

Από τη μία, συγκεκριμένα, βρίσκονται οι πολιτικοί οι οποίοι επιμένουν να αρνούνται την προοπτική που οδηγεί απευθείας στην επισημοποίηση ενός καθεστώτος προτεκτοράτου της Τουρκίας όσον αφορά στην περιοχή, ενδεχομένως και με κατάληξη την προσάρτησή της – με το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο θα εξαφανίσει τις όποιες πιθανότητες έχουν απομείνει για ειρηνική επίλυση του προβλήματος, μέσω διαπραγματεύσεων. 

Στην άλλη πλευρά είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ακριβώς το αντίθετο: Ότι οι προσπάθειες για λύση μέσω ενός συμβιβασμού που έχουν καταβληθεί μέχρι σήμερα αποδεικνύουν πως αυτός είναι αδύνατος, με αποτέλεσμα να οδηγούνται στο συμπέρασμα πως η συνέχισή τους δεν είναι παρά άσκοπο χάσιμο χρόνου – και γι' αυτό υποστηρίζουν ουσιαστικά (αν και όχι πάντα δημοσίως...) πως η οριστική πρόσδεση στο άρμα της Τουρκίας είναι η μοναδική βιώσιμη λύση. 

Το τελευταίο – μέχρι στιγμής – επεισόδιο σε αυτό τον «πόλεμο» είναι η οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας στη νέα δημόσια καταγγελία του απερχόμενου προέδρου, Μουσταφά Ακιντσί, περί ωμής ανάμιξης της τουρκικής κυβέρνησης στις επικείμενες εκλογές, σε μια προσπάθεια να καθορίσει το αποτέλεσμά τους. «Οι ισχυρισμοί αυτοί αντανακλούν την υιοθέτηση του στόχου της δημιουργίας μιας αντίθεσης με την Τουρκία ως εκλογικής στρατηγικής», ανέφερε χαρακτηριστικά γραπτή δήλωση της τουρκικής πρεσβείας στα κατεχόμενα.

Βαριές καταγγελίες Ακιντσί

Υπενθυμίζεται ότι ο Ακιντσί – τον οποίο το καθεστώς Ερντογάν εμφανίζεται ουσιαστικά να έχει «προγράψει» – εξαπέλυσε βαρύτατες κατηγορίες εναντίον της Άγκυρας, ισχυριζόμενος ότι όσα γίνονται αυτή την περίοδο δεν έχουν προηγούμενο. Πρόσθεσε, επίσης, ότι βουλευτές και άλλοι παράγοντες από την Τουρκία προσπαθούν να επηρεάσουν ευθέως ή ακόμη και να εκβιάσουν επικεφαλής τοπικών αρχών και ομάδες πολιτών ώστε να στηρίξουν και να ψηφίσουν τον βασικό του αντίπαλο και πρωθυπουργό της ΤΔΒΚ, Ερσίν Τατάρ, που φαίνεται να είναι ο εκλεκτός της Άγκυρας σε αυτή την αναμέτρηση. 

Φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ακιντσί απευθύνει τέτοιου είδους κατηγορίες. Κάτι ανάλογο είχε κάνει και στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν είχε ζητήσει να εγκαταλειφθεί το παραδοσιακό σχήμα που θέλει «τη μητέρα πατρίδα να φροντίζει για το παιδί της» και να αρχίσει το μόρφωμα του οποίου ηγείται (το οποίο έχει αναγνωριστεί διεθνώς μόνο από την Τουρκία...) να αντιμετωπίζεται ως ένα κράτος που μπορεί να καθορίσει μόνο του το μέλλον του. 

Αυτή τη φορά, ωστόσο, φαίνεται πως υπάρχουν και άλλοι από τους διεκδικητές της προεδρίας οι οποίοι συμμερίζονται τις απόψεις του Ακιντσί. Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος», σε αυτούς συγκαταλέγεται ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουμαν, ο οποίος έκανε λόγο για «μια από τις πιο προβληματικές περιόδους» στις σχέσεις με την Τουρκία. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τον Σερντάρ Ντενκτάς, γιο του ιστορικού ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος δήλωσε, αναφερόμενος επίσης στον Τατάρ: «Να το καταλάβουν πλέον, ο λαός δεν πριμοδοτεί τέτοιες παρεμβάσεις».

Στον «πάγο» η πρωτοβουλία

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, έχει ουσιαστικά «παγώσει» κάθε πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, θεωρώντας πως θα εξαρτηθούν πολλά από το αποτέλεσμα των εκλογών της ερχόμενης Κυριακής και το πρόσωπο που θα επιλέξουν οι Τουρκοκύπριοι ως ηγέτη τους. Κι αυτό παρά το ότι γνωρίζει καλά ότι, σε κάθε περίπτωση, τον τελευταίο και αποφασιστικό λόγο θα έχει η Άγκυρα – όπως φάνηκε και στο Κραν Μοντανά. 

Πάντως, όσον αφορά τις δημοσκοπήσεις, συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι θα χρειαδτεί δεύτερος γύρος, ανάμεσα σε Ακιντσί και Τατάρ, με τον δεύτερο να εμφανίζεται να διαθέτει προβάδισμα.