Στη ΓΑΔΑ ο «Μάξιμος Σαράφης», καταθέτει τη Δευτέρα

Στη ΓΑΔΑ ο «Μάξιμος Σαράφης», καταθέτει τη Δευτέρα

Στη ΓΑΔΑ ο «Μάξιμος Σαράφης» σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα βίαιης προσαγωγής, αφού δεν είχε εμφανιστεί για εξέταση ενώπιον της Προανακριτικής για την υπόθεση Novartis. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάθεσή του προστατευόμενου μάρτυρα στην Προανακριτική  προσδιορίζεται για τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου.

Ο μάρτυρας φέρεται να εμφανίστηκε αυτοβούλως, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως εκκρεμούσε σε βάρος του ένταλμα βίαιης προσαγωγής δεδομένου ότι δεν είχε εμφανιστεί για εξέταση ενώπιον της Προανακριτικής την προκαθορισμένη μέρα και ώρα.

Για την εξέλιξη αυτή έχει ενημερωθεί σχετικά και το Προεδρίο της Επιτροπής. Η Προανακριτική θα συνεδριάσει στις 11 π.μ. της Δευτέρας για να λύσουν τα όποια διαδικαστικά ζητήματα, ενώ λίγο πριν τις 4 μ.μ. θα αναχωρήσουν από τη Βουλή για να πάνε στη ΓΑΔΑ. 

Νωρίτερα ο εποπτευών εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς και αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Μπρακουμάτσος απάντησε στο σχετικό ερώτημα που είχαν καταθέσει μέλη της Προανακριτικής, πως οι προστατευόμενοι μάρτυρες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» θα καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο επιθυμούν να καταθέσουν στην Προανακριτική της Βουλής

Σημειώνεται πως την Τρίτη ο «Μάξιμος Σαράφης» δεν εμφανίστηκε για να καταθέσει στη ΓΑΔΑ, όπως ήταν προγραμματισμένο, για την υπόθεση της σκευωρίας της Novartis. H πλειοψηφία της Προανακριτικής αποφάσισε την βίαιη προσαγωγή του προστατευόμενου μάρτυρα, με την Αστυνομία. να τον αναζητά 

Ο «Μάξιμος Σαράφης», σε επιστολή του προς τα μέλη της επιτροπής, είχε ζητήσει να καταθέσει με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά, επικαλούμενος φόβο διαρροής της πραγματικής τους ταυτότητας, αντίποινα και κίνδυνο της ζωής του και της οικογένειάς του ενώ υπογράμμιζε ότι στις 4/12/2019 ενώπιων του αντεισαγγελέα του Α.Π. Λάμπρου Σοφουλάκη κατέθεσε με μέτρα προστασίας και καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του. Στο πλαίσιο αυτό είχε ζητήσει να εξεταστεί από την Προανακριτική με ηλεκτρονικά μέσα βάσει του άρθρου 9 παρ. 3. του ν.2928/2001.

Χθες ο «Μάξιμος Σαράφης» έθεσε όρους και προϋποθέσεις για να καταθέσει στην Προανακριτική επιχειρώντας να πείσει ότι η στάση του δεν αποτελεί απείθεια. Ο προστατευόμενος μάρτυρας έκανε δύο τηλεφωνήματα στον αρμόδιο αξιωματικό του τμήματος Προστασίας Μαρτύρων της ΕΛ.ΑΣ, υποστηρίζοντας πως θα καταθέσει αρκεί αυτό να γίνει  με ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης ήχου, αλλοιωμένη φωνή και από διαφορετική αίθουσα. 

Η επικοινωνία του προστατευόμενου μάρτυρα επιβεβαιώθηκε από ενημερωτικό έγγραφο που διαβιβάστηκε στην Προανακριτική Επιτροπή από την ΕΛΑΣ όπου αναφέρεται και το περιεχόμενο των επίμαχων συνομιλιών, με τον αρμόδιο αξιωματικό. 

Ο «Μάξιμος Σαράφης» είναι ένας εκ των τριών αρχικά  κουκουλοφόρων μαρτύρων που με τις καταθέσεις τους είχαν προκαλέσει τις παραπομπές 10 πολιτικών προσώπων, μεταξύ των οποίων δύο πρώην πρωθυπουργών, μιλώντας για χρηματισμό τους από την Νovartis. Αρχικώς οι μάρτυρες ήταν τρεις. Όμως ο Ν. Μανιαδάκης ετέθη εκτός προστασίας, διότι σύμφωνα με τον ίδιο αρνήθηκε να συμμορφωθεί προς τις υποδείξεις των ανακριτικών αρχών και να κατονομάσει πολιτικά πρόσωπα διότι δεν είχε υποπέσει στην αντίληψή του οτιδήποτε σχετικό.