Εμβόλιο Οξφόρδης: Τα δεδομένα μπορούν να φτάσουν στις ρυθμιστικές αρχές μέσα στο 2020

Εμβόλιο Οξφόρδης: Τα δεδομένα μπορούν να φτάσουν στις ρυθμιστικές αρχές μέσα στο 2020

Το πειραματικό εμβόλιο κατά του Covid-19 που αναπτύσσει το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca θα μπορούσε να φτάσει ενώπιον των ρυθμιστικών αρχών φέτος αν οι επιστήμονες καταφέρουν να συγκεντρώσουν αρκετά δεδομένα, δήλωσε σήμερα ο διευθυντής του Oxford Vaccine Group.

«Είναι πιθανό, αν τα κρούσματα αυξηθούν σημαντικά στις κλινικές δοκιμές, να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε αυτά τα δεδομένα στις ρυθμιστικές αρχές φέτος. Στη συνέχεια θα υπάρξει η απαραίτητη διαδικασία προκειμένου οι αρχές να προβούν σε πλήρη αξιολόγηση των δεδομένων», δήλωσε ο Άντριου Πόλαρντ στο ραδιόφωνο του BBC.

Σχετικά με τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που ανακοίνωσε την πιθανότητα να λάβει το εμβόλιο έγκριση κατεπείγουσας χρήσης από τον αμερικανικό ομοσπονδιακό οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων προκειμένου να είναι διαθέσιμο στις ΗΠΑ πριν από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, ο Πόλαρντ σχολίασε: «Η διαδικασία έγκρισης κατεπείγουσας χρήσης σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης είναι μια καλά εδραιωμένη πρακτική, ωστόσο και πάλι απαιτεί προσεκτικά συγκεντρωμένα δεδομένα… και αποδείξεις αποτελεσματικότητας».