Εμβολιασμός παιδιών: Στη μάχη με τον χρόνο ρίχνονται οι παιδίατροι

Εμβολιασμός παιδιών: Στη μάχη με τον χρόνο ρίχνονται οι παιδίατροι

Στους παιδιάτρους στηρίζει τις ελπίδες της η κυβέρνηση για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά, ώστε έστω και καθυστερημένα μέσα στο φθινόπωρο να χτιστεί το τείχος ανοσίας, περικλείοντας μάλιστα τα σχολεία. Μετά από εννέα μήνες επικέντρωσης στους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, η επιχείρηση «Ελευθερία» αλλάζει στόχευση και στρέφεται στους έφηβους και τα παιδιά. 

Καθώς ο γενικός γραμματέας της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους όπως και όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας σε αυτή την γιγάντια επιχείρηση εμβολιασμού αντιλαμβάνονται πλέον ξεκάθαρα ότι στις μεγάλες ηλικίες πιάσαμε «ταβάνι», που αφήνει το 21% του ηλικιωμένου πληθυσμού ανεμβολίαστο και δεν έχει πια νόημα να προσπαθούμε να πείσουμε τους ογδοντάρηδες ότι αν κολλήσουν τη μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού μπορεί να νοσήσουν βαριά, να διασωληνώσουν και να πεθάνουν.

Έτσι, ολόκληρος ο πολιτικός σχεδιασμός της κυβέρνησης στρέφεται στις νεότερες ηλικίες και ειδικότερα στους μαθητές (και τους φοιτητές) εκεί που υπάρχει περιθώριο σημαντικής αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης μέσα στο προσεχές διάστημα και συνεπώς ακόμα απέχουμε από οποιοδήποτε  «ταβάνι».

Ποιοι έχουν εμβολιαστεί έως τώρα
 

Τα ποσοστά της εμβολιαστικής κάλυψης όπως διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή στην ελληνική κοινωνία με το 79% των ατόμων άνω των 60 ετών να είναι εμβολιασμένο, και αντίστοιχα, το 77% των ατόμων άνω των 50 ετών και το 75% των ατόμων άνω των 40 ετών «οδηγούν» τη στροφή του εμβολιαστικού προγράμματος προς τα παιδιά και τους εφήβους, χωρίς να αποκλείονται από την υψηλή προτεραιότητα  οι νεαροί ενήλικες λίγο μετά τα 18 καθώς σε αυτή την ηλικιακή ομάδα του 68% των πολιτών έχει εμβολιαστεί.

Εμβολιασμός παιδιών στα παιδιατρικά ιατρεία
 

Έτσι λοιπόν η κυβέρνηση ρίχνει στη μάχη του εμβολιασμού το «βαρύ πυροβολικό» τους παιδιάτρους προκειμένου να ξεκινήσουν να εμβολιάζουν παιδιά στο ιατρείο τους από το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου εντελώς δωρεάν για τους πολίτες με αμοιβή 20 ευρώ, καταβαλλόμενη από τον ΕΟΠΥΥ και να πραγματοποιούν και εμβολιασμούς κατ’οίκον σε περίπτωση που το παιδί ή ο έφηβος δεν μπορεί να μετακινηθεί με κόστος 50 ευρώ πάλι εντελώς δωρεάν για τους πολίτες, με τον ΕΟΠΥΥ να καλύπτει τη δαπάνη. 

Μέχρι τώρα 99.000 έφηβοι ηλικίας 15 έως 17 ετών και 56.000 παιδιά ηλικίας 12 ως 14 ετών έχουν εμβολιαστεί σε έναν συνολικό πληθυσμό ανηλίκων στη χώρα μας που σε ό,τι αφορά τους μαθητές σχολείου  αγγίζει τα 1,2 εκατομμύρια.

Όπως τονίζει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης πρέπει να περάσουμε το μήνυμα στους γονείς ότι δεν εμβολιάζουμε τα παιδιά μας σαν μία αλτρουιστική κίνηση απέναντι στον παππού και τη γιαγιά και τους άλλους ευπαθείς συγγενείς αλλά τα εμβολιάζουμε για να τα προστατέψουμε τα ίδια.

Long covid
 

Ο  μεγάλος φόβος των ειδικών δεν αφορά μόνο την ίδια την covid λοίμωξη, με σοβαρή νόσηση, πιθανότητα διασωλήνωσης και θανάτου, τα οποία πάντα στατιστικά αυξάνονται όταν τα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα, αλλά και τα post covid συμπτώματα τα οποία όπως δείχνουν οι έρευνες μπορούν να ταλαιπωρήσουν παιδιά που νόσησαν ακόμα και σχεδόν ασυμπτωματικά. Πρόκειται για συμπτώματα καταλυτικά για την ποιότητα ζωής των παιδιών που πρέπει να ξεχειλίζουν από ενέργεια και να είναι ξέγνοιαστα. Η post covid ή long covid νόσος εκδηλώνεται με κατάθλιψη, αναίτια διαρκή κόπωση, νευρολογικά, καρδιολογικά και πνευμονολογικά υπολείμματα και το πιο ανησυχητικό είναι πως κανείς ακόμα δεν γνωρίζει πότε και αν υποχωρούν οριστικά.


Το προφίλ των ανεμβολίαστων: Γιατί σημειώνεται κατακόρυφη πτώση εμβολιασμών