Εμβολιασμοί: Οδηγίες για όσους έχουν νοσήσει - Στα 46 έτη πλέον ο μέσος όρος των κρουσμάτων

Εμβολιασμοί: Οδηγίες για όσους έχουν νοσήσει - Στα 46 έτη πλέον ο μέσος όρος των κρουσμάτων

Οδηγία προς όσους έχουν νοσήσει ήδη από τον κορονοϊό ότι μπορούν να εμβολιαστούν κατά της covid-19 απηύθυνε η καθηγήτρια Μ. Τσολιά, τονίζοντας ωστόσο ότι η ανοσία διαρκεί τουλάχιστον για 3 μήνες και γι' αυτό το διάστημα θα μπορούσαν να αναβάλουν τον εμβολιασμό τους. Αύξηση των κρουσμάτων στις ηλικίες 35-54 σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογική στοιχεία, με τον Β. Κικίλια να επισημαίνει ότι ο μέσος όρος των προσβληθέντων από τον ιό έχει πέσει πλέον στα 46 έτη. 

Κατά τη σημερινή ενημέρωση, η κα Τσαλιά εξήγησε για το αν πρέπει να εμβολιαστούν άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό ότι σύμφωνα με έρευνα «το εμβόλιο δεν προκαλεί πρόβλημα, άρα μπορούν να εμβολιαστούν». 

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας  τόνισε πως με βάση τα στοιχεία που του παρείχε η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων και ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο μέσος όρος κρουσμάτων είναι τα 65 ανά 24ωρο. 

Η πτώση του μέσου όρου της ηλικίας των ατόμων που έχουν νοσήσει από κορονοϊό και η αύξηση των κρουσμάτων στην ηλικιακή ομάδα 35-54 «είναι στοιχεία τα οποία μας προβληματίζουν γι' αυτό και μόνιμα επανερχόμαστε στα βασικά για τα οποία έχουμε μιλήσει από την αρχή» και υπενθύμισε: μάσκες, αποστάσεις, αντισηπτικό, τήρηση των κανόνων ασφαλείας.

Ανησυχία για Αττική και 7 περιοχές

Ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι «τα περισσότερα νέα κρούσματα τα οποία έχουν επιβεβαιωθεί τις τελευταίες 7 μέρες ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού εμφανίζονται στις περιφερειακές ενότητες Δυτικής Αττικής, Βοιωτία, Λέσβο, Κάλυμνο, Ροδόπη, Αργολίδα και Χαλκιδική», προσθέτοντας ότι οι αρμόδιοι φορείς έχουν την «προσοχή τους στραμμένη στην Αττική που είναι μια πολύ μεγάλη Περιφερειακή Ενότητα και τον τρόπο με τον οποίο κινείται οι νόσος».

«Η κάλυψη στις κλίνες ΜΕΘ μειώνεται, όχι ικανοποιητικά αλλά μειώνεται» σημείωσε ο κ. Κικίλιας, διευκρινίζοντας ότι «παραμένει καλυμμένο το 60% των κλινών ΜΕΘ της χώρας».

«Η χώρα μας κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια μετά από όλο αυτό το χρονικό διάστημα του locjdiwn να επανέλθει σε μια μερική κανονικότητα. Σε αυτή την προσπάθεια θα ήθελα να πω ότι είμαστε πολύ υπερήφανοι για τους υγειονομικούς του ΕΣΥ που κράτησαν τη χώρα όρθια αλλά και για τη συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας που έδειξε μεγάλη ωριμότητα, υπευθυνότητα και αλληλεγγύη» είπε ο κ. Κικίλιας.

Εμβολιασμοί: Στοιχεία για αλλεργικές αντιδράσεις και έγκυες

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας κα Τσολιά τόνισε πως στις έρευνες για το εμβόλιο δεν συμμετείχαν έγκυες, «αλλά μετά έγινε γνωστό ότι ήταν έγκυες και δεν υπέστησαν καμία επιπλοκή. Η τεχνολογία mRΝΑ δεν έχει επίδραση στο έμβρυο, διότι δεν εισχωρεί», σημείωσε.

Πρόσθεσε ακόμη πως «μέχρι σήμερα δεν έχουν αναφερθεί ανεπιθύμητες ενέργειες από το εμβόλιο. Σε αρκετές περιπτώσεις κάποια συμπτώματα οφείλονται σε άγχος κατά την ώρα του εμβολιασμού, ενώ εξαιρετικά σπάνιες είναι και οι αλλεργικές αντιδράσεις σύμφωνα με τις μελέτες». Διευκρίνισε επίσης ότι αλλεργίες σε τρόφιμα έντομα και κατοικίδια δεν συνιστούν αντένδειξη.

Στη συνέχεια η κα Τσολιά ανέφερε πως το εμβολιαστικό πρόγραμμα προχωρά ικανοποιητικά στη χώρα μας.

Όπως επανέλαβε, από τις 16 Ιανουαρίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί από 16 Ιανουαρίου, για τους άνω των 85 ετών. «Εχουν γίνει περίπου 65.000 εμβολιασμοί και η διαδικασία είναι άριστη» σημείωσε για να προσθέσει πως «είναι φυσιολογικό να είναι κάποιος διστακτικός για ένα νέο εμβόλιο. Ωστόσο είναι ένα τεράστιο επίτευγμα της παγκόσμιας κοινότητας».

Η κα Τσολιά επεσήμανε ότι δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ θάνατος από εμβόλιο σε όλον τον πλανήτη.