Εμβολιασμοί: Από εβδομάδα νέο πλαίσιο για την υποχρεωτικότητα στο Δημόσιο - Δεν θα συνδέεται με απολύσεις

Εμβολιασμοί: Από εβδομάδα νέο πλαίσιο για την υποχρεωτικότητα στο Δημόσιο - Δεν θα συνδέεται με απολύσεις

Ερχεται από εβδομάδα το νέο πλαίσιο για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών όσων υπαλλήλων του Δημοσίου εμπίπτουν στη σχετική ρύθμιση. Δεν θα συνδέεται με απολύσεις. Το νέο πλαίσιο προανήγγειλε νωρίτερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη ότι όσοι δημόσιοι υπάλληλοι αρνούνται τον εμβολιασμό θα παραπέμπονται σε πειθαρχικά συμβούλια, με βάση όσα ορίζει ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας.

Στην δύσκολη εξίσωση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών αναφέρθηκε αναλυτικά σήμερα η Α. Πελώνη και συγκεκριμένα στις κατηγορίες των δημοσίων υπαλλήλων που εμπίπτουν στην ρύθμιση, δηλαδή εργαζόμενους σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων και σε υγειονομικούς. 

«Ο Μ. Βορίδης αναφέρθηκε στο ισχύον πλαίσιο για τους δημοσίους υπαλλήλους. Η υποχρεωτικότητα είναι ειδικό πλαίσιο - θα έρθει νέο πλαίσιο που θα ρυθμίζει αυτά τα ζητήματα», είπε, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, ερωτηθείσα για τις δηλώσεις του υπ. Εσωτερικών, περί παραπομπής σε πειθαρχικό συμβούλιο των δημοσίων υπαλλήλων που αρνουνται να εμβολιαστούν. Και σημείωσε ότι το νέο πλαίσιο «δεν θα συνδέει με απολύσεις την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού».

Σε κάθε περίπτωση έστειλε σαφές μήνυμα στους ανεμβολιαστους, λέγοντας «έχουμε όλοι ευθύνη απέναντι στον εαυτό μας, στον οικογενειακό και κοινωνικό περίγυρό μας, αλλά και στο κοινωνικό σύνολο έναντι του οποίου οι ανεμβολίαστοι μπορεί να λειτουργούν ως αναμεταδότες και εστίες μεταλλάξεων».

Σχολιάζοντας την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, έκανε ειδική μνεία στις ευθύνες όλων μας, καθώς βρισκόμαστε σε μια νέα φάση, τώρα που έχουμε όλοι στη διάθεσή μας την ασπίδα του εμβολίου.

«Είναι λοιπόν χρέος όλων - κομμάτων, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Εκκλησίας, συλλογικών φορέων - να ενώσουμε τη φωνή μας με αυτήν της επιστήμης και της λογικής προκειμένου να πειστούν όσοι συμπολίτες μας διατηρούν επιφυλάξεις για την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Το δίλημμα, λοιπόν, είναι σαφές: «Ή θα εμβολιαστούμε ή θα νοσήσουμε».  Είναι καιρός να συσπειρωθούμε όλοι γύρω από μία κοινή πραγματικότητα. Και τότε θα διαπιστώσουμε ότι οι κοινοί κανόνες δεν διχάζουν, αλλά ενώνουν», επισήμανε χαρακτηριστικά. 

Ανοιχτά σχολεία και πανεπιστήμια

Αναφορικά με το κατά πόσο θα είναι υποχρεωτικός και ο εμβολιασμός φοιτητών για να παρακολουθήσουν δια ζώσης τα μαθήματα, ανέφερε ότι «μόλις ανακοινώθηκε το πλαίσιο με βάση τη σύσταση της επιτροπής βιοηθικής η εκστρατεία της πειθούς συνεχίζεται, ελπίζω θα πειστούν και οι πιο δύσπιστοι και θα προσέλθουν. Θέλουμε σε κάθε περίπτωση ανοικτά σχολεία και Πανεπιστήμια».

Πάνω από 5 εκατ. πολίτες έχουν κάνει έστω και μία δόση

Ακολούθως έδωσε στοιχεία για τους εμβολιασμούς, βάσει των οποίων μέχρι σήμερα έχουν γίνει 9.480.000   εμβολιασμοί. Πάνω από  5.330.000  συμπολίτες μας έχουν κάνει έστω μια δόση και περισσότεροι από 4.430.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 28 Ιουνίου μέχρι χθες, 590.000 πολίτες έκλεισαν το ραντεβού της πρώτης δόσης. Το 1 στα 3 από αυτά κλείστηκε από πολίτες της ηλικίας 18 - 29 ετών, πρόσθεσε.