EMA: «Πολύ σπάνιος» ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας από mRNA εμβόλια

EMA: «Πολύ σπάνιος» ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας από mRNA εμβόλια

Ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό με τα εμβόλια της Pfizer και της Μoderna, δείχνουν ότι είναι «πολύ σπάνιος», που σημαίνει ότι μπορεί να επηρεαστεί έως και ένας στα 10.000 εμβολιασμένα άτομα, αναφέρει ο ΕΜΑ δημοσιοποιώντας τα τελευταία δεδομένα των ερευνών για τις παρενέργειες των mRNA εμβολίων από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης – Αξιολόγησης Κινδύνου.

Παράλληλα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων επαναλαμβάνει πως τα οφέλη των εγκεκριμένων εμβολίων υπερτερούν των πιθανών κινδύνων. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η εμφάνιση μυοκαρδίτιδας ήταν πιο συχνή σε νεαρούς άνδρες.

Τα στοιχεία βασίστηκαν σε δύο μεγάλες ευρωπαϊκές επιδημιολογικές μελέτες. Η μία μελέτη διεξήχθη χρησιμοποιώντας δεδομένα από το γαλλικό εθνικό σύστημα υγείας (Epi-phare) και η άλλη βασίστηκε σε δεδομένα του σκανδιναβικού μητρώου.

Συνολικά, το αποτέλεσμα της ανασκόπησης επιβεβαιώνει τον κίνδυνο μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας, ο οποίος αντικατοπτρίζεται ήδη στις πληροφορίες προϊόντος για αυτά τα δύο εμβόλια, και παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες για αυτές τις δύο περιπτώσεις.

Όπως αναφέρει Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων η  μυοκαρδίτιδα και η περικαρδίτιδα μπορεί να αναπτυχθούν μέσα σε λίγες μόνο ημέρες μετά τον εμβολιασμό και έχουν εμφανιστεί κυρίως εντός 14 ημερών. Πιο συχνά έχουν παρατηρηθεί μετά τον δεύτερο εμβολιασμό.

Οι γαλλικές και οι σκανδιναβικές μελέτες παρέχουν εκτιμήσεις για τον αριθμό των επιπλέον περιπτώσεων μυοκαρδίτιδας σε νεότερους άνδρες μετά τη δεύτερη δόση, σε σύγκριση με μη εκτεθειμένα άτομα της ίδιας ηλικίας και φύλου.

Για την Pfizer, η γαλλική μελέτη δείχνει ότι, σε μια περίοδο επτά ημερών μετά τη δεύτερη δόση, υπήρχαν περίπου 0,26 επιπλέον περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας σε άνδρες ηλικίας 12 έως 29 ετών ανά 10.000 σε σύγκριση με άτομα που δεν εμβολιάστηκαν με το ίδιο εμβόλιο. Στη σκανδιναβική μελέτη, σε μια περίοδο 28 ημερών μετά τη δεύτερη δόση, υπήρχαν 0,57 επιπλέον περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας σε άνδρες ηλικίας 16 έως 24 ετών ανά 10.000 σε σύγκριση με άτομα που δεν εμβολιάστηκαν με το ίδιο εμβόλιο.

Στην περίπτωση του Μoderna, η γαλλική μελέτη έδειξε ότι σε μια περίοδο επτά ημερών μετά τη δεύτερη δόση υπήρχαν περίπου 1,3 επιπλέον περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας σε άνδρες ηλικίας 12 έως 29 ετών ανά 10.000. Η σκανδιναβική μελέτη δείχνει ότι σε μια περίοδο 28 ημερών μετά τη δεύτερη δόση του Μoderna υπήρχαν περίπου 1,9 επιπλέον περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας σε άνδρες ηλικίας 16 έως 24 ετών ανά 10.000.

Να σημειωθεί ότι η μυοκαρδίτιδα και η περικαρδίτιδα είναι φλεγμονώδεις καταστάσεις της καρδιάς που παρουσιάζουν μια σειρά συμπτωμάτων, που συχνά περιλαμβάνουν δύσπνοια, ισχυρό καρδιακό παλμό που μπορεί να είναι ακανόνιστος (αίσθημα παλμών) και πόνο στο στήθος.

Τα διαθέσιμα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η πορεία της μυοκαρδίτιδας και της περικαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό δεν διαφέρει από τη μυοκαρδίτιδα ή την περικαρδίτιδα γενικά.

Ο EMA επιβεβαιώνει ότι τα οφέλη όλων των εγκεκριμένων εμβολίων COVID-19 εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων τους, δεδομένου του κινδύνου ασθένειας COVID-19 και σχετικών επιπλοκών, και καθώς επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι μειώνουν τους θανάτους και τις νοσηλείες λόγω COVID-19.