ΕΜΑ: Δεν διαπιστώνεται σύνδεση του εμβολίου AstraZeneca με θρομβώσεις

ΕΜΑ: Δεν διαπιστώνεται σύνδεση του εμβολίου AstraZeneca με θρομβώσεις

Στο θέμα των θρομβώσεων και τη σύνδεσή του με το εμβόλιο της AstraZeneca επανήλθε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων με ανακοίνωσή του. 

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, που διερευνούν τη σύνδεση μεταξύ του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορονοϊού και των θρόμβων αίματος δεν βρήκαν συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας και του φύλου σε αυτούς, ωστόσο απαιτείται περαιτέρω ανάλυση. 

«Προς το παρόν, η ανασκόπηση που έχει πραγματοποιηθεί, δεν έχει εντοπίσει συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου, όπως ηλικία, το φύλο ή προηγούμενο ιατρικό ιστορικό διαταραχών πήξης, για αυτά τα πολύ σπάνια συμβάντα», ανέφερε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Ο EMA διευκρίνισε ωστόσο πως η επιτροπή του για την ασφάλεια των σκευασμάτων αναμένεται να δημοσιοποιήσει «επικαιροποιημένες συστάσεις» για το εμβόλιο μετά τη μηνιαία σύσκεψή της που αναμένεται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται πως χθες καναδοί υγειονομικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι αναστέλλεται προσωρινά η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της covid-19 στους ενήλικες κάτω των 55 ετών, ενώ ζήτησαν να διεξαχθούν περαιτέρω αναλύσεις για τα οφέλη και τους κινδύνους του εν λόγω εμβολίου ανάλογα με το φύλο και την ηλικία.

Επίσης στη Γερμανία αλαλούμ επικρατεί με το συγκεκριμένο εμβόλιο, καθώς χθες η Επιτροπή Εμβολιασμού (Stiko) συνέστησε τον εμβολιασμό με το συγκεκριμένο εμβόλιο μόνο σε άτομα άνω των 60. Το βράδυ σε έκτακτη σύσκεψη του υπουργού Υγείας Γενς Σπαν με τους υπουργούς Υγείας των κρατιδίων αποφασίστηκε η υιοθέτηση της σύστασης. Λίγες ώρες νωρίτερα είχαν προχωρήσει σε αυτό το βήμα τα κρατίδια Βερολίνο-Βρανδεμβούργο και Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία καθώς και ο δήμος Μονάχου που είχαν θορυβηθεί από τις 31 περιπτώσεις εγκεφαλικών θρομβώσεων μετά τον εμβολιασμό.

Σε αντίθεση, η Αυστρία θα παραμείνει αμετάβλητα στο σχέδιο εμβολιασμού με το εμβόλιο της εταιρείας, καθώς, σύμφωνα με την επικεφαλής της Αυστριακής Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, εάν ακολουθηθεί η γερμανική σύσταση, η ομάδα ηλικίας από 18 έως 55 ετών δεν θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί επαρκώς, επειδή υπάρχουν πολύ λίγα εναλλακτικά εμβόλια.

Ερευνώνται 62 περιπτώσεις θρομβοεμβολών

Σημειώνεται πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ερευνά 62 περιπτώσεις θρομβοεμβολών που έχουν αναφερθεί παγκοσμίως και οδήγησαν ορισμένες χώρες να περιορίσουν τη χρήση του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca για την Covid-19, ανακοίνωσε η επικεφαλής του ΕΜΑ, Έμερ Κουκ.

Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται 44 περιπτώσεις που έχουν αναφερθεί στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, από τα συνολικά 9,2 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν λάβει το εμβόλιο.

Η Κουκ διευκρίνισε όμως ότι στον συνολικό αριθμό που ανέφερε ο ΕΜΑ δεν περιλαμβάνονται όλες οι περιπτώσεις αυτής της σπάνιας πάθησης, της θρόμβωσης εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου (CVST), που έχουν καταγραφεί στη Γερμανία.