Εμ. Μακρόν: Λάθος να αφήσουμε την ασφάλεια της Ανατ. Μεσογείου στην Τουρκία
Εμμάνουελ Μακρόν

Εμ. Μακρόν: Λάθος να αφήσουμε την ασφάλεια της Ανατ. Μεσογείου στην Τουρκία

«Θα ήταν σημαντικό λάθος για την Ευρωπαϊκή Ένωση να αφήσει την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων, κυρίως της Τουρκίας. Αυτό δεν είναι κάτι που δεν αποτελεί επιλογή για την Ευρώπη και η Γαλλία δεν θα επιτρέψει να συμβεί», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Παρίσι.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας πρόσθεσε ότι εκείνοι που παραβιάζουν θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο πρέπει να υφίστανται κυρώσεις.

«Σ' αυτό το κομμάτι της Μεσογείου, που είναι ζωτικής σημασίας και για τις δύο χώρες μας, τα ζητήματα ενέργειας και ασφάλειας είναι θεμελιώδη. Αυτό που διακυβεύεται είναι μια μάχη εξουσίας, κυρίως της Τουρκίας και της Ρωσίας, που προσπαθούν όλο και περισσότερο να επιβληθούν ενώ η ΕΕ εξακολουθεί να μην αντιδρά αρκετά». πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Εμ. Μακρόν. 

«Η Κύπρος θα είναι πάντοτε η πιο φιλόξενη μεταξύ των χωρών όσον αφορά τον γαλλικό στόλο και όχι μόνο. Υπήρξαμε πάντοτε και συνεχίζουμε να είμαστε μια χώρα πραγματικής σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Βοηθήσαμε στο παρελθόν στην εκκένωση των χημικών από την Συρία, βοηθήσαμε πολλές κρίσεις στη Μέση Ανατολή, όπως του Λιβάνου, και ενδεχομένως να χρειαστεί να ξανασυμβάλλουμε και προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο από τη μεριά του ο Νίκος Αναστασιάδης.

«Θέλω για μία ακόμη φορά να επαναλάβω την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο, αλλά επίσης προς την Ελλάδα, απέναντι στην παραβίαση της κυριαρχίας τους από την Τουρκία», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας στο πλευρό του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η παρουσία του Αναστασιάδη στο Παρίσι είναι ενδεικτική για την σημασία που έχουν για όλους τους Ευρωπαίους τα σύνορά μας, η κυριαρχία μας και ιδιαιτέρως στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Δεν είναι αποδεκτό ο θαλάσσιος χώρος ενός μέλους της Ενωσής μας να παραβιάζεται ή να απειλείται. Οσοι συμβάλλουν σε αυτό αυτό, πρέπει να υποστούν κυρώσεις και ως προς αυτό μπορείτε να υπολογίζετε στην υποστήριξη της Γαλλίας, είπε. Η Ευρώπη πρέπει να υποστηρίξει την κυριαρχία με την μεγαλύτερη αυστηρότητα.

Με το ίδιο αυτό θέμα της κυριαρχίας βρισκόμαστε αντιμέτωποι στην Λιβύη. Δεν μπορούμε να αφήσουμε και εκεί ξένες δυνάμεις, όποιες και αν είναι αυτές, να παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων .Η επιχείρηση Ειρήνη αποτελεί μία από τις ευρωπαϊκές απαντήσεις σε αυτό, αλλά θα πρέπει να ενισχυθεί για να κερδίσει σε αξιοπιστία. Κατά δεύτερον, η επιβολή κυρώσεων είναι η αναγκαία προϋπόθεση για την επίτευξη εκεχειρίας και για την απελευθέρωση μίας δυναμικής για την πολιτική επίλυση της λιβυκής κρίσης.

Η Ευρώπη θα πρέπει να εξετάσει σε βάθος τα θέματα ασφαλείας στην Μεσόγειο , είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας αναγγέλλοντας την οργάνωση στο Παρίσι συνόδου κορυφής των ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου (Med 7) στο τέλος του Αυγούστου ή στις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Ν. Αναστασιάδης: Υπάρχει ένα κενό από πλευράς Ευρώπης

Για τις διμερείς σχέσεις Κύπρου - Γαλλίας, για την παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ και το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας έκανε λόγο από την πλευρά του ο Κύπριος Πρόεδρος.

«Χαίρομαι διότι κατά τη συνάντηση μας θα δούμε πώς εμβαθύνονται περαιτέρω οι διμερείς μας σχέσεις που είναι άριστες, με βάση τη γαλλοκυπριακή στρατηγική ατζέντα που υπεγράφη το 2016 πώς εμβαθύνονται περαιτέρω οι οικονομικές, πολιτιστικές σχέσεις και ιδιαίτερα η αμυντική συνεργασία. Θέλω να σε βεβαιώσω πως η Κύπρος θα είναι πάντοτε η πιο φιλόξενη των χωρών όσον αφορά τον γαλλικό στόλο και όχι μόνον. Υπήρξαμε πάντοτε και συνεχίζουμε να είμαστε μια χώρα πραγματικής σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Βοηθήσαμε στο παρελθόν στην εκκένωση των χημικών από τη Συρία, βοηθήσαμε σε πολλές κρίσεις στη Μέση Ανατολή όπως στην περίπτωση του Λιβάνου, και ενδεχόμενα αν χρειαστεί θα ξανασυμβάλουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό το επιτυγχάνουμε και μέσα από τις διμερείς σχέσεις με όλες ανεξαίρετα τις γειτονικές μας χώρες», ανέφερε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Υπενθυμίζεται πως χτες ο Κύπριος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο ΠτΔ σημείωσε:

«Είχα προ ολίγου τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη για τη νέα παράνομη ενέργεια της Τουρκίας που παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα Κύπρου και Ελλάδας. Συζητήσαμε για από κοινού δράσεις αλλά και για την αυριανή μου συνάντηση με τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν».