Εμ. Μακρόν: Η Τουρκία φαίνεται πως έλαβε το μήνυμα - Ας ξεκινήσει πάλι ο διάλογος

Εμ. Μακρόν: Η Τουρκία φαίνεται πως έλαβε το μήνυμα - Ας ξεκινήσει πάλι ο διάλογος

Μήνυμα με αποδέκτη την Αγκυρα και με κατεύθυνση την επανέναρξη του διαλόγου για τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, λίγες ημέρες πριν τη κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., στέλνει ο Εμανουέλ Μακρόν, με ανάρτησή του στο Twitter.

Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι ότι, σε μια κίνηση προφανούς συμβολισμού, ο Γάλλος πρόεδρος έγραψε το ίδιο μήνυμα, εκτός από την γαλλική, και στην τουρκική γλώσσα, αναφέροντας πως η Αγκυρα φαίνεται πως έχει λάβει το μήνυμα για επανεκκίνηση συνομιλιών.

«Στο Αξαζιό (σ.σ. την πρόσφατη Σύνοδο των MED7 στην Κορσική), στείλαμε ένα καθαρό μήνυμα προς την Τουρκία: ας ανοίξουμε και πάλι έναν υπεύθυνο διάλογο, καλόπιστα και χωρίς αφέλεια», αναφέρει ο Μακρόν στην ανάρτησή του, προσθέτοντας:

«Το ίδιο μήνυμα εστάλη και από το Ευρωκοινοβούλιο. Φαίνεται να έχει εισακουστεί. Ας προχωρήσουμε».

Υπενθυμίζεται πως λίγες μέρες πριν οι ηγέτες της MED7 είχαν προειδοποιήσει τον Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τη στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ είχαν εκφράσει και την πλήρη στήριξη προς την Ελλάδα και Κύπρο.

Μάλιστα, ο Γάλλος πρόεδρος με ανάρτησή του στο twitter είχε στείλει μήνυμα στην Άγκυρα ότι η Γαλλία «βλέπει» τη Μεσόγειο ως θάλασσα που θα επικρατεί μόνο ειρήνη και σταθερότητα. «Pax Mediterranea» ήταν το λακωνικό μήνυμα του Γάλλου προέδρου στο twitter, παραφράζοντας το περίφημο Pax Romana (Ρωμαϊκή ειρήνη), που επικρατούσε την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.