Ελπίδες σημαντικής αποκλιμάκωσης με παράταση του lockdown

Ελπίδες σημαντικής αποκλιμάκωσης με παράταση του lockdown

Σε παράταση του lockdown προσανατολίζεται η κυβέρνηση, χωρίς να είναι γνωστό αν αυτό θα κρατήσει μία ή δύο εβδομάδες ακόμη.

Ο λόγος είναι ότι τα θετικά αποτελέσματα του απαγορευτικού μόλις έχουν αρχίσει να εμφανίζονται με τη μείωση των κρουσμάτων, όμως παρόλα αυτά, παραμένουν αυξανόμενοι οι ρυθμοί των διασωληνώσεων και των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους από τον ιό.

Παρόλα αυτά, δεν λείπουν οι ελπίδες αποκλιμάκωσης του δεύτερου κύματος, με αποτέλεσμα το κυβερνητικό επιτελείο να μελετά ταυτόχρονα και το σταδιακό άνοιγμα της κοινωνίας για τα Χριστούγεννα, που φέτος θα είναι διαφορετικά από αυτό που γνωρίζουμε.

"Παρακολουθούμε καθημερινά τα επιδημικά και επιδημιολογικά δεδομένα. Η εβδομάδα που ξεκινάει είναι κρίσιμη σε ότι αφορά την αποκλιμάκωση της κατάστασης. Έχουμε τα πρώτα δείγματα σταθεροποίησης της κατάστασης με τη μείωση των κρουσμάτων, δεν παύει όμως να παραμένει σοβαρή. Σε κάθε περίπτωση, παραμένουμε στον υψηλότατο βαθμό ετοιμότητας και υλοποιούμε το σχέδιό μας για να αντιμετωπίσουμε και τα πιο δυσμενή σενάρια", δηλώνει στο Liberal.gr ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε τα πρώτα δείγματα της αποκλιμάκωσης της πανδημίας στη χώρα, με την μείωση των κρουσμάτων, αν και ο ρυθμός αυτός δεν έχει σταθεροποιηθεί ακόμη. Συγκεκριμένα, η απόκλιση των τελευταίων ημερών είναι πολύ μεγάλη και από τα 3.000 και πλέον νέα ημερήσια περιστατικά, καταγράφεται πτώση στις 2.500 περίπου και ακόμη και μέχρι τα 1.600 περίπου. Όμως η καταγραφή αυτή έχει μεγάλες διακυμάνσεις. Χρειάζεται να σταθεροποιηθεί και να μειωθεί ακόμη περισσότερο.

Την ίδια στιγμή, παρατηρούμε αυξημένο αριθμό θανάτων και διασωληνώσεων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου, οφείλεται στη χρονική διαφορά που απαιτείται από την έναρξη της νοσηλείας μέχρι την εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή και σε διασωλήνωση. Το συντομότερο χρονικό διάστημα της απόκλισης είναι 7-10 ημέρες. Έτσι, οι αριθμοί αυτοί απεικονίζουν τι συνέβη με τα περιστατικά που μολύνθηκαν με τον ιό, μέχρι και ένα μήνα νωρίτερα.

Στη Θεσσαλονίκη, η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και απρόβλεπτη. Γι΄ αυτό εκτός από τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, βρίσκεται σε εξέλιξη και συνεργασία με το Στρατό κατ΄ αρχήν με την αξιοποίηση του νοσοκομείου 424 και στη συνέχεια με την ανάπτυξη "νοσοκομείου εκστρατείας" στον περίβολό του, προληπτικά.

Η επιλογή αυτή, αφορά το απρόβλεπτο της κατάστασης, προκειμένου ο κρατικός μηχανισμός να είναι έτοιμος να καλύπτει τους ασθενείς, έστω κι αν δεν χρειαστεί τελικά. Πάντως η κατάσταση φαίνεται να αποκλιμακώνεται σιγά-σιγά από το πενταπλάσιο επιδημικό φορτίο που αντιμετώπισε η Θεσσαλονίκη σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Τα νούμερα είναι ενθαρρυντικά, καθώς το τελευταίο διήμερο οι εισαγωγές στα νοσοκομεία "έπεσαν" στις 80-90 την ημέρα, από τις 180 εισαγωγές που ήταν τις προηγούμενες ημέρες.

Σε ότι αφορά την Αθήνα και τη Λάρισα, το σύστημα συνεχίζει να πιέζεται έντονα και στις δύο πόλεις, όμως με τη συνεργασία και του ιδιωτικού τομέα, η αποσυμφόρηση από τα μη covid περιστατικά φαίνεται να αποδίδει μέχρι στιγμής και οι ασθενείς καλύπτονται.

Με αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα, όλα δείχνουν ότι επίκειται παράταση του lockdown, καθώς μόλις τώρα έχει αρχίσει να φαίνεται ότι αποδίδει. Το επιτελείο του υπουργείου Υγείας θα αξιολογήσει την επιδημιολογική κατάσταση που θα διαμορφωθεί τις επόμενες ημέρες και προς το τέλος της εβδομάδας η Κυβέρνηση θα αποφασίσει αν η παράταση που θα δοθεί θα διαρκέσει μια ή δύο εβδομάδες. Ταυτόχρονα όμως, θα αποφασιστεί και το πώς θα γίνει το άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας ενόψει γιορτών. Ήδη διερευνούμε τον τρόπο με τον οποίο θα ανοίξουν τα σχολεία και το λιανεμπόριο, πώς θα γιορτάσουμε φέτος τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, υπό περιορισμό.