Έλον Μασκ προς πολιτεία Καλιφόρνια: «Ελάτε να με συλλάβετε!»

Έλον Μασκ προς πολιτεία Καλιφόρνια: «Ελάτε να με συλλάβετε!»

Ο δόκτορ Άντονι Φάουτσι, από το στόμα του οποίου κρέμονται οι Αμερικανοί (ή έστω η πλειοψηφία τους) την εποχή του κορονοϊού, απηύθυνε χθες μια ακόμη ισχυρή προειδοποίηση. «Ο κίνδυνος από την όποια προσπάθεια να λειτουργήσει ξανά η χώρα πρόωρα», είπε, συνίσταται κυρίως στο ενδεχόμενο άνθρωποι να «υποφέρουν και να πεθάνουν, χωρίς να υπάρχει λόγος».

Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι δεν συμφωνούν όλοι με τις εκτιμήσεις και τα λόγια του Φάουτσι. Εκτός από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ -ο οποίος ουσιαστικά δεν θέλει ούτε να τον... βλέπει στα μάτια του!- στην κατηγορία αυτή ανήκουν και μια σειρά επιφανείς, ισχυροί και παγκοσμίως γνωστοί εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, που βλέπουν ότι ο κίνδυνος να μειωθούν δραματικά τα κέρδη τους, να χάσουν πολλές θέσεις στην κούρσα του ανταγωνισμού ή ακόμη και να οδηγηθούν στη χρεοκοπία μεγαλώνει όσο η μηχανή της οικονομίας δεν πάρει μπροστά.

Ανάμεσά τους συγκαταλέγεται και το αφεντικό της Tesla, που εδώ και καιρό έχει κηρύξει το δικό του.. αντάρτικο. Μάλιστα, ενώ τις πρώτες εβδομάδες αυτό περιοριζόταν σε φραστικό επίπεδο και σε βαρύγδουπες δηλώσεις περί «φασισμού» και «αντιαμερικανισμού» που συνιστούν τα περιοριστικά μέτρα και η απαγόρευση εξόδου από το σπίτι, τώρα έχει περάσει και στις πράξεις.

Το μοναδικό στις ΗΠΑ

Για του λόγου το αληθές, ο Έλον Μασκ αποφάσισε την πλήρη επαναλειτουργία του εργοστασίου κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων του ομίλου του στην Καλιφόρνια – του μοναδικού της Tesla σε αμερικανικό εδάφος (ενώ έχει ήδη ένα ακόμη στη Σαγκάη και κατασκευάζει ένα ακόμη στο Βερολίνο) – παραβαίνοντας τη σχετική απαγόρευση της περιφέρειας της Αλαμέδα, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις. Σημειώνεται ότι ενώ συνολικά η πολιτεία της Καλιφόρνια επέτρεψε την λειτουργία των περισσότερων βιομηχανιών από προχθές, η συγκεκριμένη περιφέρεια είχε αποφασίσει οι περιορισμοί να παραταθούν για μία εβδομάδα, ως την ερχόμενη Δευτέρα 18 Μαΐου.

«Ελπίζουμε ότι η Tesla θα συμμορφωθεί χωρίς να χρειαστεί η λήψη περαιτέρω μέτρων», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση, «φωτογραφίζοντας» τα πρόστιμα και την ποινή φυλάκισης που προβλέπονται για τις περιπτώσεις παραβίασης των συγκεκριμένων διατάξεων. Ο Μασκ, όμως, θέλησε να δείξει ότι δεν καταλαβαίνει από κινδύνους και απειλές – και γι' αυτό, εκτός της επαναλειτουργίας του εργοστασίου, αποφάσισε να είναι παρών και ο ίδιος στις γραμμές παραγωγής, δίπλα στους εργαζόμενούς του.

«Εάν πρόκειται να συλληφθεί κάποιος, τότε παρακαλώ αυτός να είμαι εγώ!», έγραψε παράλληλα στο Twitter, πετώντας πρακτικά το γάντι στη διοίκηση και τις αρχές της περιφέρειας – οι οποίες πάντως, τουλάχιστον μέχρι χθες το βράδυ, δεν έδειχναν διάθεση να το σηκώσουν και να στείλουν τον σερίφη με τους βοηθούς του να συλλάβουν τον απείθαρχο «αντάρτη».

Θα φύγω για αλλού!

Φυσικά, ο Μασκ είχε φροντίσει να υπολογίσει καλά την κίνησή του προτού την εκδηλώσει. Το Σαββατοκύριακο, για την ακρίβεια, είχε απειλήσει ότι εάν δεν επιτραπεί στο εργοστάσιό του να επαναλειτουργήσει, τότε θα προχωρήσει στη μεταφορά του σε κάποια άλλη πολιτεία των ΗΠΑ, από αυτές οι οποίες ακολουθούν «γραμμή Τραμπ» και προτάσσουν την οικονομία έναντι της υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι η παραπάνω κίνησή του βρήκε άμεση ανταπόκριση και απέδειξε πόσο περιζήτητος είναι – ειδικά σε μία περίοδο που οι άνεργοι στη χώρα αυξάνονται κατά αρκετά εκατομμύρια κάθε εβδομάδα που περνά. Έτσι, λίγα λεπτά αφότου ανέβηκε το tweet του, αξιωματούχοι από το Τέξας, την Τζόρτζια, την Γιούτα, την Οκλαχόμα και τη Νεβάδα έσπευσαν να του απαντήσουν και να τον προσκαλέσουν σε συνάντηση, προκειμένου να εξεταστούν οι (ευνοϊκοί) όροι που του προσφέρουν για να μετακομίσει στην επικράτειά τους.

Η υπόθεση, όπως ήταν αναμενόμενο, απασχόλησε και την Ουάσινγκτον, με την κυβέρνηση να παίρνει το μέρος του επιχειρηματία. Εκτός της δήλωσης Τραμπ υπέρ του άμεσου ανοίγματος του εργοστασίου της Tesla, αξιοσημείωτη υπήρξε και η παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών. Ο Στίβεν Μνιούτσιν κάλεσε την πολιτεία της Καλιφόρνια και τον κυβερνήτη της (με τον οποίο ο Λευκός Οίκος είναι στα... μαχαίρια) να κάνει ό,τι είναι αναγκαίο προκειμένου να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο της Tesla εκεί, εάν δεν θέλει να το δει να αποχωρεί.

Με βάση όλα τα παραπάνω, ο Μασκ όχι μόνο παίρνει σαφή πολιτική θέση ενόψει των επικείμενων προεδρικών εκλογών, αλλά είναι σαφές ότι διαθέτει και «σχέδιο Β» για την περίπτωση που κινηθεί σε βάρος του νομική διαδικασία: Θα επιχειρήσει να γίνει ήρωας και των δικών του εργαζομένων και εκατομμυρίων ακόμη που ζουν με την αγωνία της ανεργίας. Κι αυτό, εκτός των άλλων, θα είναι μια πρώτης τάξης διαφήμιση και για την Tesla και τα προϊόντα της.

AP Photo/Ringo H.W. Chiu