Έλον Μασκ: Από μεγαλοχρήστης του Twitter, μεγαλομέτοχος

Έλον Μασκ: Από μεγαλοχρήστης του Twitter, μεγαλομέτοχος

Κάθε τι που έχει σχέση με τον Έλον Μασκ, ξεκινάει από ένα tweet. Όμως όταν στις 25 Μαρτίου, αναρτούσε ένα tweet που αφορούσε την ελευθερία λόγου και τη στάση του Twitter απέναντι του, και μάλιστα το έθετε σε ψηφοφορία, ουδείς ανέμενε αυτό το αποτέλεσμα. Ποιο αποτέλεσμα; Μα τη θορυβώδη είσοδο του Μασκ στο μετοχικό κεφάλαιο του Twitter με ποσοστό της τάξης του 9,2%. Το 70,4% των χρηστών του Twitter που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα, είχαν ψηφίσει τότε υπέρ της άποψης ότι το Twitter δε διασφαλίζει την αρχή του ελεύθερου λόγου και ο «ψηφιακός ιππότης» αποφάσισε να παρέμβει.

Μέσω σειράς από tweets είχε αναδείξει το «δημοψήφισμα» για την ελευθερία λόγου, σε υψίστης σημασίας και είχε δηλώσει ότι υπήρχε ανάγκη για δημιουργία μιας πλατφόρμας νέου τύπου. Ωστόσο, η κίνηση της απόκτησης του 9,2% των μετοχών του Twitter από το Έλον Μασκ, που αποτελεί μια επένδυση της τάξης περίπου των $3 δισ., αναμένεται να επηρεάσει σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό τις εξελίξεις της πλατφόρμας. Ο λογαριασμός του ιδρυτή της Tesla, έχει περισσότερους από 80 εκατ. ακολούθους και έχει αναστατώσει κατά καιρούς τις αγορές με αναρτήσεις του για μετοχές και κρυπτονομίσματα.

Όλοι θυμόμαστε το tweet που είχε σαν θέμα την απόσυρση της μετοχής της Tesla από το χρηματιστήριο τον Αύγουστο του 2017, καθώς και την αλυσίδα αναρτήσεων για τα κρυπτονομίσματα, που τα οδηγούσε σε ανοδικό παροξυσμό.

Τον Οκτώβριο του 2021, είχε βάλει σε δημοψήφισμα, το αν πρέπει να πωλήσει το 10% των μετοχών της Tesla, αφού η χρηματιστηριακή της αποτίμηση είχε ξεπεράσει το $1 τρισ. Το 58% των ακολούθων του είχε ψηφίσει «ναι», με αποτέλεσμα ο Μασκ, να πωλήσει 3,6 εκατ. μετοχές και κάποια δικαιώματα επί της μετοχής, συνολικής αξίας $5 δισ. Είχε προηγηθεί και η πρόταση του Οργανισμού Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών προς το Elon Musk, να εισφέρει το 2% της περιουσίας του για την εξάλειψη της πείνας στον πλανήτη. Ο ιδρυτής της Tesla είχε απαντήσει, ότι μπορεί να διαθέσει $6 δισ., αν και εφ’ όσον του εξηγηθεί πως με $6 δισ. θα λυθεί το επισιτιστικό πρόβλημα του πλανήτη.

H χρηματιστηριακή αγορά, όπως αναμενόταν αντέδρασε ανοδικά στέλνοντας τη μετοχή του Twitter (TWTR) στα $49,97 από $39,30, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 27,12%.

Μένει να φανεί αν η μετοχική συμμετοχή του Έλον Μασκ στο Twitter θα βοηθήσει την εταιρεία να παρουσιάσει νέα προϊόντα, σε μια εξαιρετικά ανταγωνιστική αγορά απέναντι στο Facebook, την Snap, την Google και την Amazon. Διότι οι μέτοχοι δεν είναι ευτυχισμένοι με την πορεία της μετοχής τους, όπως φαίνεται και από τα διαγράμματα που ακολουθούν.

Είναι γεγονός ότι ο Έλον Μασκ, δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις με τη διοίκηση του Twitter. Στην αλλαγή του CEO, με την αντικατάσταση του Jack Dorsey από τον CEO Parag Agrawal, ο Έλον Μασκ, είχε παρουσιάσει το νέο CEO σαν τον Ιωσήφ Στάλιν, που εξαφάνιζε τον διευθυντή της μυστικής αστυνομίας της Σοβιετικής Ένωσης.

Και αυτό, παρ’ όλο που λίγη ώρα, νωρίτερα είχε αναρτήσει στο αγαπημένο του μέσο, το ακόλουθο tweet, με αφορμή την ανάδειξη του Parag Agrawal, στη θέση του CEO.

Είναι άγνωστες προς το παρόν οι διαθέσεις του Έλον Μασκ για το Twitter. Μετά και από τη σημερινή άνοδο της τιμής η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας στο χρηματιστήριο της Wall Street, υπερβαίνει στα $40δισ. Στο αναθεωρημένο πλάνο της εταιρείας για το 2023, σκοπεύει σε δυο στόχους. Ο πρώτος είναι η επίτευξη 315 εκατ. ημερήσιων χρηστών και ο δεύτερος είναι ο ετήσιος κύκλος εργασιών να φτάσει τα $7,5 δισ. Στο ακόλουθο γράφημα, παρακολουθούμε την εξέλιξη ανά τετράμηνο του κύκλου εργασιών του Twitter, από το Q1 του 2011 μέχρι και το Q4 του 2021.

Είναι γνωστό ότι ο Έλον Μασκ, λατρεύει τις αναπτυξιακές μετοχές, παρ’ όλο που στις περισσότερες από αυτές δεν εμφανίζονται κέρδη στο ορατό μέλλον.