Ελληνικό Καλοκαίρι, τώρα
«51+49» - Liberal Markets

Ελληνικό Καλοκαίρι, τώρα

Η τουριστική καμπάνια του Steve Vranakis «Greek Summer is a state of mind» είναι τόσο εύστοχη, γιατί πράγματι το ελληνικό καλοκαίρι μας συντροφεύει όλο τον χρόνο.

Μας γεμίζει με προσμονή, τον χειμώνα, στις δύσκολες και πιεστικές ώρες της δουλειάς, του άγχους, της οικονομικής αβεβαιότητας και ανησυχίας. Ομως, τώρα, για εμάς τους Ελληνες δεν είναι μόνο state of mind, πνευματική διάσταση ή πνευματική κατάσταση, είναι πραγματικότητα, είναι εδώ και είναι τώρα. Είναι ο μύθος μας, η απόλαυση, η ευφροσύνη, το χάρμα και η ευτυχία η ανολοκλήρωτη, γιατί ποτέ δεν μπορείς να τη χωρέσεις ολόκληρη. Το ιδανικό ελληνικό καλοκαίρι στη δική μου τη φαντασία βρίσκεται κάπου στη δεκαετία του '60. Τη δεκαετία εκείνη που η τεχνολογία ήταν παρούσα και παρείχε σχεδόν όλες τις πολυτέλειες που αποζητούμε και σήμερα. Η μεγαλύτερη όμως διαφορά με το σήμερα είναι πως ο τουρισμός ήταν μόνο για τους πολύ λίγους.

Φανταστείτε την Ελλάδα που γνωρίζουμε, τα μέρη που αγαπάμε και επισκεπτόμαστε πώς θα ήταν την δεκαετία του 60, ανέγγιχτα, παρθένα, απόλυτη ομορφιά, λιγοστός κόσμος. Μαγικές παρέες που τραγουδούσαν και χόρευαν με μια κιθάρα ή ένα μπουζούκι κάτω από τα αστέρια, ταβερνάκια απόμερα με απλούς μεζέδες, λίγο κρασί ή ούζο, τηγανητά καλαμαράκια, φρέσκο ψάρι, δροσερά λαχανικά και γλυκά φρούτα.

Μεσημεριανός ύπνος, ελληνικός καφές και γλυκό του κουταλιού, πριν από το απογευματινό μπάνιο. Πανηγύρια με μουσικές τον Δεκαπενταύγουστο, μπάλος και συρτάκι με τον Ζορμπά να χορεύει δίπλα μας. Το καράβι για να σε πάει στον προορισμό σου, χρειαζόταν ώρες ατελείωτες, οι μετακινήσεις από χωριό σε χωριό μια μικρή περιπέτεια, οι σχέσεις με τους άλλους περιηγητές ήταν κατά κάποιο τρόπο αναγκαστικές, αφού τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια ήταν ελάχιστα.

Απλότητα, ηρεμία, μοναχικότητα, πανδαισία, αστέρια, αλλά κυρίως το απόλυτο ελληνικό νερό, η αίσθηση της δροσερής θάλασσας, στην οποία όλη ξαναγεννιόμαστε. Αυτά τα καλοκαίρια του '60, της Ελλάδας που τότε ξεκινούσε τη μεταμόρφωσή της στη σύγχρονη χώρα που ζούμε σήμερα, μπορούμε να ξαναζήσουμε τώρα. Καλοκαίρι σε μια Ελλάδα που, λόγω συγκυρίας, αυτές τις μέρες ανήκει κυρίως στους Ελληνες. Οι γραμμές αυτού του άρθρου γράφονται πάνω στο καράβι της επιστροφής, ύστερα από μια τετραήμερη απόδραση στη γοητευτική Κεφαλονιά και στο πανέμορφο Φισκάρδο.

Η μαγική δεκαετία του '60 ξαναζωντανεύει με τη συντυχία του κορονοϊού για εμάς τους Ελληνες. Οσο στενάχωρη και εάν είναι η κατάσταση για τους περισσότερους συμπολίτες μας που βιοπορίζονται από τον τουρισμό, και είναι πάρα πολλοί, άλλο τόσο πιο ελκυστική και μοναδική γίνεται η ευκαιρία για τους Ελληνες ταξιδευτές. Η Ελλάδα αυτές τις μέρες έχει μια συγκλονιστική ομορφιά λόγω της απουσίας μαζικών τουριστών, έχει όμως και μια στενοχώρια χωρίς τους τουρίστες που έρχονται και όλα τα ταρακουνούν και τα ανακατεύουν. Βέβαια, όσο όμορφη και εάν είναι η Ελλάδα μας χωρίς πολλούς τουρίστες, ευχόμαστε πραγματικά να μην την ξαναδούμε ποτέ τόσο ήσυχη και απόμερη, γιατί έχουμε συνδέσει μεγάλο μέρος της οικονομικής μας δραστηριότητας με τον τουρισμό. Τώρα λοιπόν είναι η ευκαιρία να στηρίξουμε εμείς, οι Ελληνες, την τουριστική μας κοινότητα και ταυτόχρονα να ζήσουμε ό,τι πιο κοντινό στο ελληνικό καλοκαίρι μιας άλλης εποχής. Μια μοναδική αφορμή για όλους μας να ζήσουμε τις μαγικές στιγμές του δικού μας ελληνικού καλοκαιριού.

Να συνδεθούμε, με την Ελλάδα της ιστορίας, να βιώσουμε πως η Ελλάδα, ο ελληνικός τόπος μας είναι μοναδικός, και εμείς αναπόσπαστο κομμάτι του τόπου αυτού. Είμαστε εδώ συνεχώς για 2.500 χρόνια, ζωντανοί, δυνατοί, με τα προβλήματα και τις ανησυχίες μας, οδοιπόροι στα ομορφότερα μέρη του κόσμου. Είμαστε εδώ. Τώρα, και όλα αυτά γύρω μας είναι δικά μας. Ας σταματήσουμε τον χρόνο για να ζήσουμε αυτά τα μικρά. Τώρα. Γι' αυτά ζούμε. Για τα μικρά «τώρα». Και ένα από αυτά τα «τώρα» είναι φέτος. Είναι το απόλυτο ελληνικό καλοκαίρι για τους Ελληνες. Ταξιδέψτε για μια-δυο μέρες, για περισσότερες, δεν έχει σημασία. Σίγουρα μπορεί να υπάρχουν οικονομικές δυσκολίες και ανησυχίες, αλλά αυτό το μικρό «τώρα» που θα ζήσετε θα είναι για πάντα. Δεν χρειάζονται πολλά. Η πολυτέλεια είναι η στιγμή, είναι η αποκλειστικότητα, η ερημιά, είναι η συγκυρία. Μια Ελλάδα μόνο για εμάς, ο τόπος μας, η μαγεία, η ευτυχία και η ιστορία μας.

Ας την απολαύσουμε σήμερα. Εμείς είμαστε οι τυχεροί να ζήσουμε ξανά το απόλυτο ελληνικό καλοκαίρι. Τώρα, και μόνο για εμάς.

(Λεζάντα φωτογραφίας: Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 27/6/2020 στην παραλία Κιμηλιά του Φισκάρδου.Το ιστιοπλοϊκό σκάφος είναι σουηδικό, κατασκευής του 1959)

*Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο της 4-5 Ιουλίου