Ελληνικά F-16 σε κοινή άσκηση με ισραηλινά F-35

Ελληνικά F-16 σε κοινή άσκηση με ισραηλινά F-35

Δίπλα σε F-35 θα βρεθούν από την Κυριακή ελληνικά F-16 στην έρημο Negev στο νότιο Ισραήλ, καθώς η ελληνική Πολεμική Αεροπορία συμμετέχει στην Άσκηση «Blue Flag» που οργανώνει το Ισραήλ από 3-7 Νοεμβρίου, με τη συμμετοχή επίσης των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Ιταλίας, και φυσικά της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας.

Η πολυεθνική αυτή Άσκηση, στην οποία θα κάνουν το ντεμπούτο τους και τα ισραηλινά F-35, θα γίνει στην αεροπορική βάση OVDA στο νότιο Ισραήλ και είναι η πρώτη άσκηση που γίνεται στη χώρα με συμμετοχή των μαχητικών της 5ης Γενιάς και χαρακτηρίζεται από τους Ισραηλινούς ως «ύψιστης σημασίας» με σημαντικό αντίκτυπο στην Ισραηλινή Αεροπορία και για το ιδιο το κράτος του Ισραήλ.

askisi

Όμως είναι εξαιρετικής σημασίας και για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, καθώς θα δοθεί η ευκαιρία στους Έλληνες πιλότους να ασκηθούν μαζί με τα πιο εξελιγμένα μαχητικά στον κόσμο, και να δοκιμάσουν νέες τεχνικές και τις δυνατότητες των F-16 έναντι των 5ης γενιάς Μαχητικών. Το γεγονός ότι η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία συμμετέχει και πάλι σε μια τέτοια άσκηση, λίγες ημέρες μετά την συμμετοχή ελληνικών F-16 στην εναέρια περιπολία του αμερικανικού στρατηγικού βομβαρδιστικού B52 πάνω από την Συρία και την Ανατολική Μεσόγειο, είναι απόδειξη του υψηλού επιπέδου των Ελλήνων πιλότων και της αξιοπιστίας της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ επιβεβαιώνει το άριστο επίπεδο των σχέσεων της Ελλάδας με το Ισραήλ και στον αμυντικό τομέα.

Η Άσκηση εμπλέκει σχεδόν 1000 άνδρες, πιλότους πληρώματα τεχνικούς και διοικητικό προσωπικό από τις διαφορετικές χώρες που συμμετέχουν. Η άσκηση όπως αναφέρει η ανακοίνωση των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF) θα περιλαμβάνει διάφορα σενάρια που θα επιτρέψουν την υψηλής ποιότητας εκπαίδευση, αμοιβαία ανταλλαγή εμπειρίας και ανάπτυξη τεχνικών πτήσεων και μέσα από τεχνικές αναθεώρησης της δράσης προσφέρουν μια ευκαιρία για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν.

askisi1

Στο πλαίσιο της άσκησης, θα αναπτυχθούν δεκάδες ισραηλινά αεροσκάφη, στα οποία η IAF και οι άλλες μονάδες θα ασκηθούν σε σενάρια αέρος-αέρος και επίγεια σενάρια αντιμετωπίζοντας με προηγμένα TAC (Tactical Air Command) απειλές καθώς και σενάρια μάχης του εχθρού. Αυτή η ανάπτυξη θα προσφέρει μια ευκαιρία για κοινές πτήσεις σε ένα ευρύ φάσμα σεναρίων απειλών σε συνδυασμό με την προηγμένη τεχνολογία.

Ν.Μ.