Έλληνας πρόξενος στη Σαγκάη: Όσοι δουλεύουν κοιμούνται στο χώρο εργασίας τους

Έλληνας πρόξενος στη Σαγκάη: Όσοι δουλεύουν κοιμούνται στο χώρο εργασίας τους

Την κατάσταση που επικρατεί στη Σαγκάη, λόγω του αυστηρού lockdown που έχει επιβληθεί περιέγραψε ο πρόξενος της Ελλάδας, Βασίλης Κονιάκος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι κανένας πολίτης «δεν μπορεί να κυκλοφορήσει στον δρόμο», ενώ στις επιχειρήσεις που συνεχίζουν να δουλεύουν «οι εργαζόμενοι ζουν, εργάζονται και κοιμούνται στον χώρο εργασίας τους».

Περιγράφοντας τις συνθήκες που επικρατούν στην πόλη, ο κ. Κονιάκος εξηγεί ότι τα τεστ, είτε self  είτε PCR, είναι γίνονται υποχρεωτικά κάθε μέρα και τα οργανώνουν οι επιτροπές στις συνοικίες.

«Αν κάποιος έχει συμπτώματα, διακομίζεται σε νοσοκομείο. Οι ασυμπτωματικοί μεταφέρονται στα πρόχειρα κέντρα υγειονομικού αποκλεισμού. Στα κέντρα αυτά μένεις τουλάχιστον 14 μέρες ή μέχρι να βγάλεις δύο αρνητικά συνεχόμενα τεστ», επισημαίνει. 

Ωστόσο, ιδιαίτερα αυστηρό είναι το πρωτόκολλο για τις στενές επαφές των κρουσμάτων, οι οποίες επίσης μεταφέρονται για 14 μέρες σε κέντρα απομόνωσης και στη συνέχεια μπαίνουν για επτά ακόμα ημέρες σε κατ' οίκον περιορισμούς.

Όπως εξηγεί, η Κίνα έχει διαλέξει μια δυναμική πολιτική μηδενικών κρουσμάτων και η νομιμοποίηση αυτής της πολιτικής είναι ότι έχει πολύ μικρούς αριθμούς θανάτων από Covid. «Με τα 300.000 κρούσματα στα 26 εκατ. πληθυσμού δεν έχει καταγραφεί ούτε ένας θάνατος», τονίζει. 

Σχετικά με τις περιπτώσεις παιδιών που αναγκάζονται να αποχωριστούν τα παιδιά τους, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Σαγκάη υπογραμμίζει ότι «όταν τα παιδιά είναι θετικά και οι γονείς είναι αρνητικοί, οι αρχές επιτρέπουν σε έναν από τους δυο να συνοδεύει το ανήλικο υπό την προϋπόθεση ότι δέχεται όλες τις συνέπειες της επιλογής αυτής». Όμως, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα όταν οι γονείς είναι θετικοί και τα παιδιά αρνητικά γιατί θα πρέπει να ορίσουν κάποιον να ασκήσει την προσωρινή επιμέλεια και είναι δύσκολο. 

Σε ό,τι αφορά στις καθημερινές ανάγκες των πολιτών, δεδομένου ότι κανείς δεν επιτρέπεται να κυκλοφορεί έξω, αναφέρει ότι υπάρχουν αρκετά προβλήματα, καθώς οι βασικές ανάγκες αγορών εξυπηρετούνται από ομαδικές παραγγελίες σε επίπεδο συγκροτήματος κατοικίας. «Αυτό δεν είναι εύκολο σε 26 εκατ. να παίρνουν κάθε μέρα μια σακούλα με τρόφιμα και να τη βλέπουν έξω από την πόρτα τους».

Ερωτηθείς μάλιστα για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν στη Σαγκάη, τονίζει ότι «υπάρχουν επιχειρήσεις κομβικής σημασίας που συνεχίζουν να δουλεύουν, αλλά είναι λίγες. Σε αυτές, οι εργαζόμενοι ζουν, εργάζονται και κοιμούνται στον χώρο εργασίας τους».