Ελλάδα στο ΝΑΤΟ: Διάλογος με Τουρκία, χωρίς απειλές και εφόσον αποχωρήσει το Oruc Reis

Ελλάδα στο ΝΑΤΟ: Διάλογος με Τουρκία, χωρίς απειλές και εφόσον αποχωρήσει το Oruc Reis

Η Ελλάδα παραμένει πάντα έτοιμη για διάλογο, χωρίς απειλές και εκβιασμούς από την Τουρκία και επί της μόνης διαφοράς μεταξύ των δύο πλευρών, τονίστηκε στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, με την Αθήνα να υπογραμμίζει επιπλέον την ανάγκη άμεσης απόσυρσης όλων των τουρκικών πλοίων από περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, συμπεριλαμβανομένου του ερευνητικού Oruc Reis.

Αυτό αναφέρουν πληροφορίες από διπλωματικές πηγές για τη σημερινή συζήτηση στο ΝΑΤΟ, η οποία διεξήχθη κατόπιν ελληνικού αιτήματος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συζήτηση αποτέλεσε μια ιδιαίτερα χρήσιμη ευκαιρία να ενημερωθούν αναλυτικά τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες ενός μέλους της Συμμαχίας σε βάρος της ίδιας της ασφάλειας και της συνοχής της Συμμαχίας.

Η ελληνική πλευρά προέβη σε μια εκτενή παρουσίαση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αναδεικνύοντας την τουρκική υπαιτιότητα και τις επιπτώσεις στην ασφάλεια της Νότιας πτέρυγας της Συμμαχίας.

Τονίστηκε, τόσο από την Ελλάδα όσο και από ορισμένους άλλους Συμμάχους, η δέσμευση στο Αρθρο 1 του Καταστατικού Χάρτη του ΝΑΤΟ που αναφέρεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και ειδικότερα στην ειρηνική επίλυση διαφορών και υποχρέωση μη χρήσης ή απειλής βίας.

Επιπλέον, η Ελλάδα τόνισε την ανάγκη άμεσης απόσυρσης συνόλου τουρκικών πλοίων, συμπεριλαμβανομένου του ερευνητικού Oruc Reis, από περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Όπως υπογράμμιζαν οι διπλωματικές πηγές, η Ελλάδα παραμένει πάντα έτοιμη για διάλογο, βάσει του διεθνούς δικαίου, χωρίς απειλές και εκβιασμούς από την πλευρά της Τουρκίας και επί της μόνης διαφοράς μεταξύ των δύο πλευρών.  

Τέλος, σχετικά με τις προτάσεις του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, για έναν ενδεχόμενο μηχανισμό αποκλιμάκωσης, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η ελληνική πλευρά θα υποβάλει αύριο τα σχόλιά της στη Γραμματεία του ΝΑΤΟ.