«Ελλάδα και Κύπρος παίρνουν όμηρο» τη σχέση ΕΕ - Τουρκίας
Μ. Τσαβούσογλου

«Ελλάδα και Κύπρος παίρνουν όμηρο» τη σχέση ΕΕ - Τουρκίας

Επίθεση εναντίον της Ελλάδας της Κύπρου, αλλά και της Γαλλίας, κατηγορώντας τες ότι «εκλαμβάνουν τη σχέση Τουρκίας-ΕΕ ως μία σχέση κρατούμενου με τις αρχές», εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ στηλίτευσε τη στάση της ΕΕ στα θέματα της Αν. Μεσογείου και για τη λίστα με τις ασφαλείς χώρες, λόγω κορονοϊού.

Ειδικότερα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μαζί με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών σημείωσε ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά και η Ελλάδα, παίρνουν ομήρους τις σχέσεις μας. Αυτό είναι άδικο για την ΕΕ και την Τουρκία. Πρόσφατα, να το πω ανοιχτά, υπάρχει η Γαλλία. Πρέπει να κάνουμε διάκριση μεταξύ αυτών των πολιτικών και τεχνικών ζητημάτων», σημείωσε.

«Βλέπουμε ένα μπλοκάρισμα στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. Δεν είμαστε εμείς ο λόγος γι' αυτό. Η Τουρκία, ως εγγυήτρια χώρα είναι υποχρεωμένη να προστατεύει τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού. Όπως λέμε πάντα, από την αρχή, όσο αφορά την Τουρκία, τους Τουρκοκύπριους και την 'ΤΔΒΚ' πρέπει να υπάρξει μοιρασιά, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε έναν διάλογο», είπε ο Τσαβούσογλου.

Μάλιστα υπογράμμισε ότι «έχουμε και τα δικαιώματα γεώτρησης μας στην υφαλοκρηπίδα μας, αυτό είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα. Όμως, είμαστε έτοιμοι για διάλογο και με την Ελλάδα και με όλες τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου, εκτός από τους Ελληνοκύπριους» και συμπλήρωσε: «όπως ξέρετε, με την Ελλάδα, με διαπραγματεύσεις είχαν παρθεί αποφάσεις για τις γεωτρήσεις στο Αιγαίο. Σας μιλάω για το 1976».

«Αν η ΕΕ στο θέμα της Μεσογείου και της Κύπρου αντί να επιδεικνύει αντίληψη αλληλεγγύης διαμεσολαβήσει με ειλικρίνεια τότε θα καταφέρει να συμβάλει στη λύση των προβλημάτων», ανέφερε, ενώ πρόσθεσε ότι για να δείξουν ελαστικότητα στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου «πρέπει να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου και των Τουρκοκυπρίων».

«Πρέπει να διασφαλιστεί διαμοιρασμός των εσόδων. Δεν χρειάζεται σώνει και καλά απευθείας συμφωνία μεταξύ των πλευρών. Μπορεί να υπάρξει ένας μηχανισμός τη ΕΕ», υποστήριξε.

Επίσης, ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι η Τουρκία περιμένει από την ΕΕ να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για βίζα στους Τούρκους πολίτες, αλλά και να συμπεριλάβει τη χώρα στη «λευκή» ταξιδιωτική της λίστα και να άρει τις απαγορεύσεις, ενώ τόνισε πως «εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση λάβει αποφάσεις εναντίον της Τουρκίας, θα είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε».

«Η Τουρκία θα απαντήσει σε οποιαδήποτε εις βάρος της ενέργεια από τη μεριά της Ευρώπης», τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, απειλώντας μάλιστα πως η Τουρκία δεν θα υλοποιήσει τους όρους της συμφωνίας για το προσφυγικό. «Χρειαζόμαστε την εκπλήρωση των δεσμεύσεων που λήφθηκαν προς την Τουρκία. Ο εκσυγχρονισμός της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης είναι σημαντικός. Της ΕΕ δεν της αρέσει πολύ, αλλά η απελευθέρωση των θεωρήσεων είναι μια κουβέντα της ΕΕ. Είτε σας αρέσει είτε όχι, πρέπει να εκπληρώσετε την υπόσχεσή σας. Εκπληρώσαμε 67 από αυτές. Πρέπει να εκπληρώσετε την υπόσχεση», ανέφερε.

Ο Τσαβούσογλου επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι η Γαλλία θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για τους ισχυρισμούς Μακρόν ότι τουρκικά πλοία δημιούργησαν προβλήματα στην ΝΑΤΟϊκή άσκηση και συγκεκριμένα σε γαλλική φρεγάτα στα ανοιχτά της Λιβύης. Ζήτησε επίσης και πάλι από τις γαλλικές αρχές να ζητήσουν συγγνώμη από την Τουρκία.

Από την πλευρά του ο Μπορέλ προανήγγειλε διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, λέγοντας, «βρίσκομαι εδώ για να βρω μία λύση σ' αυτή τη σύγκρουση, σκοπεύουμε να οργανώσουμε διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ όσον αφορά την  τελωνειακή ένωση με την Τουρκία είπε ότι η «ΕΕ σκοπεύει να συνάψει νέα συμφωνία με την Τουρκία αλλά και να επικαιροποιήσει τους διμερείς δεσμούς για όλα τα ακανθώδη θέματα, μεταξύ των οποίων η προσφυγική κρίση, η κρίση στη Λιβύη και τη Συρία καθώς και τα ζητήματα της τελωνειακής σύνδεσης».