Ελευθερία και νόμος

Ελευθερία και νόμος

Οι Φιλελεύθεροι «κτίζουν» τη δική τους βιβλιοθήκη. Αυτή την εβδομάδα στα περίπτερα μαζί με τον Φιλελεύθερο του Σαββατοκύριακου το βιβλίο «Ελευθερία και Νόμος» του φιλελεύθερου Ιταλού φιλόσοφου και νομικού Bruno Leoni. Μια  συναρπαστική, εξονυχιστική και διανοητικά ερεθιστική μελέτη της σχέσης του νόμου με την ελευθερία.

Ο Leoni εξετάζει τις αρχές, την ιστορία και την πρακτική των δικαιϊκών συστημάτων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, τόσο στις αγγλοσαξονικές χώρες όσο και στις χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης, και εξάγει πρωτότυπα και άκρως ενδιαφέροντα συμπεράσματα για το είδος του δικαίου που προάγει την ελευθερία υπό την κλασική, φιλελεύθερη έννοια της απουσίας εξαναγκασμού, για το είδος των δικαιϊκών συστημάτων που την περιορίζουν, και για το αληθινό νόημα της νομοκρατίας ως θεμέλιου μιας φιλελεύθερης κοινωνικής τάξης. Στην πορεία, ο Leoni μπαίνει βαθιά σε ζητήματα που αφορούν, εκτός από το δίκαιο, τις έννοιες της ελευθερίας και του εξαναγκασμού, τη διάκριση των εξουσιών, τη δημοκρατία, την πολιτική αντιπροσώπευση, το πρόβλημα της επιρροής των ειδικών συμφερόντων στις πολιτικές διαδικασίες, τη λειτουργία της αγοράς σε αντιδιαστολή με την πολιτική, την επιστημονική μεθοδολογία, τη γλώσσα και τις χρήσεις της.

Η ευρυμάθεια του Leoni είναι εντυπωσιακή, η διαύγεια και η δύναμη των συλλογισμών του ένα διαρκές ερέθισμα για τον νου, τα συμπεράσματά του μια αστείρευτη πηγή προβληματισμού. Το Ελευθερία και Νόμος είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα της φιλελεύθερης βιβλιογραφίας του εικοστού αιώνα, μια διαχρονική συμβολή στη διαρκή αναζήτηση ενός τρόπου κοινωνικής οργάνωσης, που μεγιστοποιεί την ατομική ελευθερία κατά τρόπο συμβατό με τις εύλογες απαιτήσεις της κοινωνικής συμβίωσης και συνεργασίας. Καμία φιλελεύθερη βιβλιοθήκη δεν μπορεί να θεωρείται ολοκληρωμένη χωρίς αυτό.

Μια έκδοση του Φιλελεύθερου σε συνεργασία με το ΚΕΦίΜ και του Institute of Human Studies.