ΓΔ: 900,45 2,90 (0,32 %)

Τζίρος: 64,88 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1990η
Τρίτη, 13 Απριλίου 2021

ΓΔ: 900,45 2,90 (0,32 %)

Τζίρος: 64,88 εκατ. €   RT

Ελεγκτικό Συνέδριο: Ζητά ελέγχους στις προμήθειες μασκών, rapid tests σε 7 περιφέρειες

Ελεγκτικό Συνέδριο: Ζητά ελέγχους στις προμήθειες μασκών, rapid tests σε 7 περιφέρειες

Διεξοδικούς ελέγχους στις προμήθειες υλικών, όπως είναι οι ατομικές μάσκες, τα rapid tests, τα θερμόμετρα ανέπαφης μέτρησης και άλλα ζητάει με έγγραφό στους επιτρόπους του Ελεγκτικού Συνεδρίου των περιφερειών Αττικής, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Καρδίτσας, Λέσβου, Σάμου και Χίου, όπου υπάρχει επείγουσα ανάγκη άμεσης προμήθειας υγειονομικών και άλλων αγαθών, ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Σαρμάς.

Ο κ. Σαρμάς απέστειλε το εν λόγω έγγραφο στις περιοχές οι οποίες πλήττονται από τον COVID-19 ή υπέστησαν καταστροφές από θεομηνίες και άλλα έντονα καιρικά φαινόμενα, μετά τις αναφορές των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για άμεση προμήθεια του αναγκαίου υγειονομικού υλικού, σε διαφορετικές τιμές ανά νομαρχιακή περιφέρεια και με μεγάλες οικονομικές αποκλίσεις.

Ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου συνιστά την προσοχή στους κατά τόπους επιτρόπους, προκειμένου να ελέγχουν διεξοδικά «τη νομιμότητα των αναθέσεων συμβάσεων με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, μέχρι συμβάσεων με συναλλακτικό αντικείμενο άνω του ορίου του προσυμβατικού ελέγχου και του ελέγχου από την ΕΑΔΗΣΥ».

Ακόμη, ο κ. Σαρμάς συνιστά ιδίως την προσοχή: «1) στο ύψος του ποσού που συμφωνείται, το οποίο πρέπει να πιθανολογηθεί βασίμως ότι ανταποκρίνεται σε επίκαιρα δεδομένα της αγοράς, και 2) στην αντικειμενική ακεραιότητα της διαδικασίας ως προς τις επιλεγείσες επιχειρήσεις για την πρόσκληση προς υποβολή προσφοράς».

Παράλληλα, ο κ. Σαρμάς συνιστά, «να αναζητηθούν προηγούμενες παρόμοιες συμβάσεις των ελεγχόμενων φορέων, για τον σκοπό της καλλίτερης ενημέρωσης των επιτρόπων που θα ασκήσουν τον έλεγχο» και υπογραμμίζει ότι «ο έλεγχος πρέπει να διενεργείται χωρίς να δημιουργεί καθυστέρηση στην θεραπεία από τους ελεγχόμενους φορείς των αναγκών που επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ