Έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση Σάντσεθ στην Ισπανία

Έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση Σάντσεθ στην Ισπανία

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ συγκέντρωσε πλειοψηφία στην δεύτερη ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση συνασπισμού, από την Βουλή της χώρας.

Συγκεκριμένα ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός που χρειαζόταν απλή επί συνόλου 350, έλαβε 167 ψήφους υπέρ, 165 κατά και 18 απείχαν.

Το μεγαλύτερο καταλανικό κόμμα ERC (Esquerra Republicana de Catalunya), που έχει 13 έδρες στο Κοινοβούλιο της Μαδρίτης, αποφάσισε να δηλώσει αποχή στις ψηφοφορίες για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Με αυτόν τον τρόπο  ο Σαντσεθ διατηρεί το αξίωμά του και θα ηγηθεί της πρώτης κυβέρνησης συνασπισμού στη σύγχρονη ιστορία της Ισπανίας ανάμεσα στους σοσιαλιστές (PSOE) και το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα Unidos Podemos (UP).

Εντός 15νθημέρου θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση μεταξύ των κυβερνήσεων του Σάντσεθ και του Καταλανού προέδρου Κιμ Τόρα, με το PSOE να στοχεύει σε μία συμφωνία για βελτίωση της αυτοδιοίκησης στην περιοχή κι ένα νέο καθεστώς της αυτονομίας της, που θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από το κεντρικό Κοινοβούλιο κι έπειτα να τεθεί σε λαϊκή ετυμηγορία.