Ελ. Γιαμαρέλλου (λοιμωξιολόγος): Τι είναι το «κυλιόμενο» lockdown που προτείνουν οι ειδικοί

Ελ. Γιαμαρέλλου (λοιμωξιολόγος): Τι είναι το «κυλιόμενο» lockdown που προτείνουν οι ειδικοί

Την τακτική της «κυλιόμενης» καραντίνας, δηλαδή την εναλλαγή μεταξύ lockdown και άρσης των περιοριστικών μέτρων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα προτείνουν οι ειδικοί, καθώς - όπως ανέφερε η καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων Πανεπιστημίου Αθηνών, στόχος είναι «να μην έχουμε πολλά κρούσματα αλλά να μην είμαστε και πολύ αυστηροί».

Σύμφωνα με την ίδια, μιλώντας στο Mega, υπάρχουν επιδημιολόγοι που προτείνουν ένα είδος rolling, μιας «περιστρεφόμενης» καραντίνας, δηλαδή για παράδειγμα 15 ημέρες καραντίνας και μετά εναλλαγή με διαστήματα άρσης μέτρων. «Η συζήτηση μιας τέτοιας πρότασης θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα των μέτρων, καθώς αυτό θα κριθεί το επόμενο δεκαήμερο με δεκαπενθήμερο που θα δούμε αν θα αρχίσει να πέφτει ο αριθμός των κρουσμάτων», πρόσθεσε

Όπως τόνισε επειδή όμως ο αριθμός των κρουσμάτων εξαρτάται και από τον αριθμό των τεστ που γίνονται, ρόλο για τις αποφάσεις θα παίξει και ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών και των νέων εισαγωγών σε ΜΕΘ.

Έτσι αν δούμε πως οι αριθμοί αυτοί αρχίσουν να πέφτουν «τότε υπάρχει περίπτωση – σιγά σιγά και με αυστηρότητα – να φθάσουμε με καλό τρόπο στις γιορτές των Χριστουγέννων», συμπλήρωσε

Επίσης η κ. Γιαμαρέλλου που αναφέρθηκε στη σημασία της χρήσης μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους ακόμη και στο ύπαιθρο από τους αγρότες με αφορμή την τρέχουσα περίοδο που είναι η συγκομιδή της ελιάς.

«Οι αγρότες πρέπει να φορούν μάσκα» είπε η κ. Γιαμαρέλλου εξηγώντας πως όταν φορούμε σωστά τη μάσκα δεν επιβαρύνει την αναπνοή, δεν προκαλεί δύσπνοια και δεν μαζεύει διοξείδιο όπως έχει ακουστεί. Ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν αφορά τους ανθρώπους με αναπνευστικά προβλήματα.

Η καθηγήτρια αναφέρθηκε επίσης στα γηροκομεία και τις αιτίες διασπορά του ιού, ενώ μίλησε και για τους «super-spreaders», άτομα ασυμπτωματικά που μπορεί να μολύνουν μέχρι και άλλους 100 ανθρώπους.

Τόνισε ότι έχει καταγραφεί μετάλλαξη του ιού που έχει ως αποτέλεσμα να μεταδίδεται πιο γρήγορα και πιο εύκολα ο ιός. Η συγκεκριμένη μετάλλαξη περιγράφηκε πρώτη φορά τον Ιούνιο στην Ισπανία και άρχισε να εξαπλώνεται από την Ελβετία έως το Χονγκ Κονγκ. Το τελευταίο διάστημα γίνεται μάλιστα προσπάθεια στην Ελλάδα – όπου έχουμε εκθετική αύξηση κρουσμάτων – να διαπιστωθεί αν αντιμετωπίζουμε κι εμείς τον μεταλλαγμένο ιό.

Τέλος σχετικά με τον ιό σημείωσε πως έχει περιγραφεί και δεύτερη μετάλλαξη του ιού και τρίτη μετάλλαξη που έχει σχέση με τα μινκ στη Δανία. Τόνισε ότι στη βόρεια Ελλάδα υπάρχουν εκτροφές μινκ και έχουν ληφθεί δείγματα για να γνωρίζουμε αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.