Εκτός γερμανικής κυβέρνησης ο M. Schulz

Εκτός γερμανικής κυβέρνησης ο M. Schulz

Το SPD επιβεβαίωσε πριν από λίγο τις πληροφορίες που ήθελαν τον πρόεδρό του, τον Martin Schulz, να αποσύρει το ενδιαφέρον του για το υπουργείο Εξωτερικών.

«Βλέπω, λόγω της εσωκομματικής συζήτησης γύρω από το πρόσωπό μου, να κινδυνεύει η επιτυχία στην εσωκομματική ψηφοφορία του SPD για την επικύρωση της συμμετοχής στην κυβέρνηση "μεγάλου" συνασπισμού. Οι προσωπικές φιλοδοξίες πρέπει να μένουν πίσω από το συμφέρον του κόμματος», δήλωσε πριν από λίγο ο Martin Schulz σε γραπτή ανακοίνωσή του και πρόσθεσε ότι γι'' αυτόν τον λόγο αποσύρει το ενδιαφέρον του για συμμετοχή στην κυβέρνηση. «Ταυτόχρονα ελπίζω βαθιά ότι με αυτό τελειώνουν εντός του SPD οι συζητήσεις γύρω από τα πρόσωπα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Όπως μεταδίδουν τα γερμανικά ΜΜΕ, ο κ. Schulz δέχθηκε ισχυρή πίεση από το κόμμα του προκειμένου να μην αναλάβει κυβερνητικό πόστο.

Ο κ. Schulz είχε δηλώσει προεκλογικά ότι ο ίδιος δεν θα έμπαινε σε κυβέρνηση υπό την κυρία Merkel, ενώ μετά την υπογραφή της προγραμματικής συμφωνίας ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος και να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών. Χθες σε συνέντευξή του ο προκάτοχός του στην ηγεσία του SPD και σημερινός υπουργός Εξωτερικών Sigmar Gabriel τον κατηγόρησε για "ασέβεια" προς το έργο του και αθέτηση υποσχέσεων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι του είχε εγγυηθεί την παραμονή στο υπουργείο.

Η ανάληψη του ΥΠΕΞ από τον Μ. Schulz όπως και του υπουργείου Οικονομικών από τον επίσης Σοσιαλδημοκρατή Olaf Scholz, θεωρήθηκε μεγάλη νίκη στις διαπραγματεύσεις με τους Χριστιανοδημοκράτες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας στη Γερμανία.   

Ακολουθεί η δήλωση του Martin Schulz:

"Η από εμένα από κοινού με την ηγεσία του SPD διαπραγματευθείσα προγραμματική συμφωνία ξεχωρίζει για το γεγονός ότι μπορεί να βελτιώσει σε πολλούς τομείς τη ζωή των ανθρώπων. Πάντα τόνιζα ότι - εάν μπαίναμε σε έναν συνασπισμό - θα το κάναμε μόνο εφόσον μπορούσαμε να βρούμε στην προγραμματική συμφωνία τα σοσιαλδημοκρατικά αιτήματα για βελτιώσεις στην παιδεία, την περίθαλψη, τις συντάξεις, την εργασία και την φορολογία. Είμαι περήφανος που μπορώ να πω ότι αυτό συνέβη. Ειδικά η νέα κατεύθυνση στην ευρωπαϊκή πολιτική αποτελεί μεγάλη επιτυχία. Ακόμη περισσότερο, είναι για μένα υψίστης σημασίας τα μέλη του SPD να υπερψηφίσουν την συμφωνία επειδή θα έχουν και αυτά πειστεί από το περιεχόμενό της, όπως εγώ. Λόγω της συζήτησης γύρω από το πρόσωπό μου βλέπω να κινδυνεύει η επιτυχία της ψηφοφορίας. Για αυτό δηλώνω την παραίτησή μου από την πρόθεση να μπω στην κυβέρνηση και ελπίζω ταυτόχρονα ότι έτσι τελειώνει η συζήτηση γύρω από τα πρόσωπα εντός του SPD. Όλοι μας κάνουμε πολιτική για τους ανθρώπους σε αυτή τη χώρα. Σε αυτό περιλαμβάνεται και το ότι οι προσωπικές μου φιλοδοξίες πρέπει να μένουν πίσω από το συμφέρον του κόμματος".

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

(φωτογραφία AP)