Εκτός ΕΕ η Βρετανία - Μήνυμα Τζόνσον για «εθνική ανανέωση»

Εκτός ΕΕ η Βρετανία - Μήνυμα Τζόνσον για «εθνική ανανέωση»

Εν μέσω γιορτών και ξέφρενων πανηγυρισμών η Βρετανία αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ύστερα από 47 χρόνια και 3,5 από το δημοψήφισμα, όπου το 52% ψήφισε Brexit, έναντι 48% του Remain. 

Το ψηφιακό ρολόι που προβλήθηκε στους μαύρους τοίχους του Νο10 της πρωθυπουργικής κατοικίας, ξεκίνησε την αντίστροφη μέτρηση μέχρι την έξοδο της χώρας από την ΕΕ, στις 23.00 το βράδυ της Παρασκευής και το κτίριο φωταγωγήθηκε με τα χρώματα της σημαίας του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως και άλλα κυβερνητικά κτίρια στο κέντρο του Λονδίνου.

Στην πλατεία μπροστά στο κοινοβούλιο, πλήθος κόσμου με σημαίες του Ηνωμένου Βασιλείου, συμμετείχε σε εορταστική εκδήλωση που διοργάνωσε το κόμμα του Brexit και η καμπάνια Leave means Leave. Υποστηρικτές της αποχώρησης περικύκλωσαν το άγαλμα του Ουίνστον Τσόρτσιλ, που ήταν ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της ενωμένης Ευρώπης και της ιδέας των ενωμένων κρατών.

Σε μία μεγάλη οθόνη που στήθηκε από τους διοργανωτές προβλήθηκε βίντεο με μία σύντομη αναδρομή στην ιστορία της Βρετανίας ως μέλους της ΕΕ, μέχρι και το Brexit.

«Ο πόλεμος τελείωσε: κερδίσαμε», δήλωσε ο Νάιτζελ Φάρατζ του κόμματος του Brexit απευθυνόμενος στο πλήθος. «Αυτή είναι η πιο σημαντική στιγμή στη σύγχρονη ιστορία του μεγάλου έθνους μας».

«Η Σκοτία θα επιστρέψει στην καρδιά της Ευρώπης ως ανεξάρτητη χώρα» υποσχέθηκε σε μήνυμά της στο Twitter η πρωθυπουργός της Νίκολα Στέρτζον, λίγο μετά τις 23.00, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο βρέθηκε εκτός της ΕΕ.

«Το ΗΒ άφησε την ΕΕ. Είμαστε φιλόδοξοι, με αυτοπεποίθηση και αισιόδοξοι για το μέλλον μας, ως κύριοι του πεπρωμένου μας και δύναμη μια για πάντα στον κόσμο» έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ Ράαμπ.

Μπ. Τζόνσον: Εθνική ανανέωση η έξοδος από την ΕΕ

Ο πρωθυπουργός της χώρας χαρακτήρισε το Brexit ως «αναβίωση της δύναμης της ανεξάρτητης σκέψης και δράσης» του Ηνωμένου Βασιλείου και άφησε αιχμές κατά των Βρυξελλών, λέγοντας πως οι πολιτικές που εφαρμόζουν είναι αντίθετες με την κατεύθυνση που αρμόζει και ταιριάζει στη Βρετανία.

«Στη διπλωματία μας, στον αγώνα μας κατά της κλιματικής αλλαγής, στην εκστρατεία μας για τα ανθρώπινα δικαιώματα ή την εκπαίδευση των γυναικών ή το ελεύθερο εμπόριο, θα ανακαλύψουμε ξανά τις δυνάμεις που δεν έχουμε χρησιμοποιήσει εδώ και δεκαετίες. Η δύναμη της ανεξάρτητης σκέψης και πράξης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζόνσον.

Μάλιστα, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην «ανάκτηση της εθνικής μας κυριαρχίας» και στην «ανεξαρτησία μας» και δήλωσε σίγουρος ότι το αύριο που θα ξημερώσει, θα είναι καλύτερο για τη χώρα και τους πολίτες της. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η Βρετανία δεν θέλει να απομακρυνθεί από την ΕΕ και τις πολιτικές της, αλλά επιδιώκει μία φιλική συνεργασία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε εξάλλου ότι η κυβέρνηση θα αρχίσει αμέσως δουλειά μετά το Brexit για να αντιμετωπιστούν οι ανισορροπίες στη χώρα καθώς και να διαπραγματευτεί νέες εμπορικές συμφωνίες.

Επιβολή δασμών

Την ίδια ώρα ο Τζόνσον φέρεται έτοιμος να επιβάλλει πλήρεις τελωνειακούς και συνοριακούς ελέγχους σε όλα τα αγαθά ευρωπαϊκής προέλευσης που εισάγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit προκειμένου να κλιμακώσει την πίεση του Λονδίνου στις Βρυξέλλες στις διμερείς διαπραγματεύσεις για το εμπόριο, δήλωσε κυβερνητική πηγή στην εφημερίδα «The Telegraph"». 

«Σχεδιάζουμε πλήρεις ελέγχους σε όλα τα εισαγόμενα αγαθά προέλευσης Ε.Ε. — πιστοποιητικά εξαγωγών, πιστοποιητικά ασφάλειας, ελέγχους υγείας ζώων, (υγειονομικούς ελέγχους) των ειδών που προορίζονται για τα σούπερ μάρκετ, που θα περνούν από (τελωνεία και) σημεία συνοριακών ελέγχων», ανέφερε πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση των Τόρις.

Αυτό «θα διπλασιάσει την πρακτική πρόκληση στα σύνορα τον Ιανουάριο του 2021», αναγνώρισε η πηγή.

Διαβάστε ακόμα:

Διχασμένος ο βρετανικός Τύπος

AP Photos