Ακτινογραφία των ελληνικών φυλακών - Αύξηση κρατουμένων και χαμηλός προϋπολογισμός

Τρίτη 04 Δεκεμβρίου 2018, 13:43
-A +A
Ακτινογραφία των ελληνικών φυλακών - Αύξηση κρατουμένων και χαμηλός προϋπολογισμός

Την «ακτινογραφία» των ελληνικών φυλακών αποτυπώνουν τα στοιχεία της έκθεσης που δημοσιοποίησε το Συμβούλιο της Ευρώπης για την Κατάσταση των Φυλακών στην Ευρώπη σε μια 10ετία, καταγράφοντας αύξηση του πληθυσμού των φυλακισμένων (39%), των ξένων κρατουμένων (37%) και το ποσοστό των προφυλακισθέντων, που δεν έχουν καταδικαστεί (30%). 

Παράλληλα, στην έρευνα καταγράφεται χαμηλός προϋπολογισμός που δαπανάται την ημέρα ανά κρατούμενο σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε παρόλο που αυξήθηκε συγκριτικά με το 2005, αλλά και αισθητή μείωση των αυτοκτονιών και του ποσοστού γυναικών κρατουμένων στα σωφρονιστικά ιδρύματα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Λοζάνης και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης και καταγράφει το προφίλ των φυλακών σε 51 χώρες.

Στο κεφάλαιο που αφορά την Ελλάδα, παρουσιάζουν αύξηση οι δείκτες που καταγράφουν το ποσοστό πληθυσμού φυλακισμένων (+ 39%), το ποσοστό ξένων κρατουμένων (+ 37%), το ποσοστό μη καταδικασθέντων κρατουμένων (+ 30%), το ποσοστό κρατουμένων ανά υπάλληλο σωφρονιστικού ιδρύματος (+ 27%), το συνολικό προϋπολογισμό που δαπανήθηκε από τη διοίκηση των σωφρονιστικών ιδρυμάτων (+ 151%) και το μέσο ποσό ανά ημέρα για την κράτηση ενός κρατούμενου (+ 22%).

Μείωση εμφανίζουν οι δείκτες που αφορούν την πυκνότητα φυλακών (-24%), το ποσοστό γυναικών κρατουμένων (-29%), το ποσοστό προφυλακισμένων κρατουμένων μεταξύ αλλοδαπών κρατουμένων (-52%) και το ποσοστό αυτοκτονιών (-31%).

Όταν υπολογίζεται το ποσοστό των γυναικών κρατουμένων και το μέσο ποσό που δαπανάται ανά ημέρα για την κράτηση ενός κρατούμενου, το ελληνικό αποτέλεσμα είναι μέτριο σε σύγκριση με τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά χαμηλό σε σύγκριση με τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην έρευνα γίνεται και μία γενική σύγκριση της κατάστασης στην Ελλάδα με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ και καταγράφοντας την εικόνα των σωφρωνιστικών ιδρυμάτων σε τρεις κατηγορίες δεικτών:

Χαμηλός: Ποσοστό εισόδου σε ποινικά ιδρύματα, ποσοστό απελευθερώσεων από αυτά τα ιδρύματα, ποσοστό κρατουμένων - προφυλακισμένων μεταξύ αλλοδαπών κρατουμένων, ποσοστό στερητικού προσωπικού στο σύνολο του προσωπικού.

Μέτριος: Ποσοστό φυλακών, ποσοστό θανάτων ανά 10.000 κρατούμενους, ποσοστό αυτοκτονιών.

Υψηλός: Μέσος χρόνος κράτησης βάσει αποθέματος και ροής, πυκνότητα φυλακών, ποσοστό αλλοδαπών κρατουμένων, ποσοστό μη καταδικασθέντων κρατουμένων, αναλογία κρατουμένων ανά προσωπικό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα