Έκθεση ΕΟΔΥ: Ποιες είναι οι πιο ευάλωτες ομάδες στην Ελλάδα

Έκθεση ΕΟΔΥ: Ποιες είναι οι πιο ευάλωτες ομάδες στην Ελλάδα

Οι άντρες με ηλικία άνω των 65 ετών είναι η πιο ευάλωτη ομάδα αναφορικά με την πιθανότητα σοβαρής νόσου ή θανάτου στην Ελλάδα, σύμφωνα με επικαιροποιημένη μελέτη του ΕΟΔΥ, ενώ όπως αναφέρεται το 75% των θυμάτων στην χώρα αφορούν άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Πιο αναλυτικά, στη νέα έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας αναφορικά με την εξέλιξη της επιδημίας στην χώρα, η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι τα 76 έτη, ενώ την ίδια στιγμή η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 48 έτη.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο ΕΟΔΥ οι άνδρες εμφανίζονται είναι πιο ευάλωτοι από τις γυναίκες, καθώς από τα συνολικά 2.853 κρούσματα το 55,2% αφορά άντρες, ενώ από τους 168 νεκρούς μέχρι στιγμής οι 116 ήταν άντρες. Οι άντρες αποτελούν και την πλειοψηφία των ασθενών που παραμένουν διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ των νοσοκομείων, με ποσοστό 61,9%.

ΕΟΔΥ

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, τρεις από τους τέσσερις θανάτους στην Ελλάδα αφορούν σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, την στιγμή που ίδια ηλικιακή ομάδα αντιπροσωπεύει μόλις το 21% των συνολικών κρουσμάτων στη χώρα.

Παιδιά και έφηβοι συνεχίζουν να αποτελούν μικρό ποσοστό του πληθυσμού που έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό, αγγίζοντας μόλις το 5,5%, ενώ από την ίδια ηλικιακή ομάδα μόνο ένα βρέφος 8 μηνών βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση και παραμένει διαωληνωμένο στο νοσοκομείο Παίδων.

Τέλος, η πληθυσμιακή ομάδα με τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα παραμένει εκείνη των 40-64 (ποσοστό 42,2% επί του συνόλου).

Δείτε αναλυτικά την έκθεση του ΕΟΔΥ.