ΕΚΤ: Θα δέχεται ομόλογα που υποβαθμίστηκαν σε junk λόγω της πανδημίας

ΕΚΤ: Θα δέχεται ομόλογα που υποβαθμίστηκαν σε junk λόγω της πανδημίας

Την υποβάθμιση των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης στην κατηγορία junk και τις επιπτώσεις που θα έχει μία τέτοια εξέλιξη στις πράξεις του ευρωσυστήματος, σπεύδει να προλάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, χαλαρώνοντας τα κριτήρια επιλεξιμότητας. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική απόφαση καθώς η απειλή μιας βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης έχει προκαλέσει ανησυχίες για ντόμινο υποβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης στους επόμενους μήνες.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδρίασε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης και αποφάσισε να εφαρμόσει προσωρινά μέτρα για τον περιορισμό των επιπτώσεων που θα έχουν σε ό,τι αφορά τη διαθεσιμότητα ενέχυρων πιθανές υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων που προκαλεί η πανδημία, αναφέρει η ΕΚΤ.

Η απόφαση θα έχει ισχύ έως τον Σεπτέμβριο του 2021 και αφορά τίτλους που χρησιμοποιούνται ως ενέχυρα στις πράξεις του ευρωσυστήματος και οι οποίοι υποβαθμίζονται και δεν πληρούν πλέον τα κριτήρια επιλεξιμότητας. Για την αποδοχή των τίτλων αυτών θα ισχύει και ανάλογο «κούρεμα».

Η ΕΚΤ επίσης ανακοίνωσε ότι θα λάβει και νέα μέτρα αν αυτό κριθεί απαραίτητο με στόχο να διασφαλίσει την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.