ΕΚΤ: Ο τραπεζικός δανεισμός συνεχίζει να αυξάνεται εν μέσω κρίσης

ΕΚΤ: Ο τραπεζικός δανεισμός συνεχίζει να αυξάνεται εν μέσω κρίσης

Ο δανεισμός προς επιχειρήσεις της ευρωζώνης συνέχισε να αυξάνεται τον Μάιο, καθώς οι εταιρείες βασίζονται σημαντικά στην τραπεζική πίστωση για να επιβιώσουν εν μέσω της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία, όπως φαίνεται από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η οικονομική δραστηριότητα είχε σχεδόν ακινητοποιηθεί τον Μάρτιο και άρχισε να επανακάμπτει μόλις τον Μάιο, ωθώντας τις επιχειρήσεις να αναζητήσουν έκτακτη ρευστότητα για να τα βγάλουν πέρα.

Η αύξηση του δανεισμού σε μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις επιταχύνθηκε τον Μάιο φτάνοντας το 7,3% από 6,6% τον προηγούμενο μήνα. Εν τω μεταξύ, ο δανεισμός των νοικοκυριών παρέμεινε σταθερός στο 3%.

Παρόλο που οι τράπεζες φάνηκαν αρχικά να περιορίζουν την πρόσβαση στον δανεισμό, ένας καταιγισμός μέτρων από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες προσέφερε στήριξη στον δανεισμό.

Πράγματι, η ΕΚΤ δάνεισε 1,3 τρισ. ευρώ στις τράπεζες την προηγούμενη εβδομάδα με επιτόκιο έως και μείον 1%, με την προϋπόθεση οι τράπεζες να διατηρήσουν τουλάχιστον τον υπάρχοντα ρυθμό δανεισμού προς την πραγματική οικονομία.

Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης του νομισματικού δείκτη Μ3 αυξήθηκε στο 8,9% από το 8,2%, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που προέβλεπαν 8,6%, αναφέρει το Reuters.