ΕΚΤ: Δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού, κίνδυνος η άνοδος του ευρώ και η πτώση του πληθωρισμού

ΕΚΤ: Δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού, κίνδυνος η άνοδος του ευρώ και η πτώση του πληθωρισμού

Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προειδοποίησαν σήμερα ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός στο θέμα του χαμηλού πληθωρισμού και υπογράμμισαν τους κινδύνους που απορρέουν από το ισχυρό ευρώ, διαφοροποιώντας ελαφρά το αισιόδοξο μήνυμα που εξέπεμψε χθες η Κριστίν Λαγκάρντ.

Μιλώντας μια μέρα αφού η ΕΚΤ υιοθέτησε μια αναπάντεχα χαλαρή στάση ως προς την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην τακτική συνεδρίασή της, ο επικεφαλής οικονομολόγος Φίλιπ Λέιν και ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό επισήμαναν και οι δύο τους κινδύνους που κρύβει ένα ισχυρό νόμισμα, σημειώνοντας ότι προφανώς και έχει σημασία για τη χάραξη πολιτικής.

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ  Ίζαμπελ Σνάμπελ τόνισε επίσης ότι η ΕΚΤ θα πρέπει «να είναι προσεκτική να μην πνίξει την ανάπτυξη που μόλις ξεκινά» αυστηροποιώντας πολύ σύντομα τη χαλαρή πολιτική της μαζικών αγορών ομολόγων και αρνητικών επιτοκίων στις καταθέσεις.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε την Πέμπτη ότι η Τράπεζα θα επιτηρεί απλώς «προσεκτικά» την ισοτιμία, πράγμα που, όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters, ανέβασε κι άλλο το ευρώ, καθώς οι επενδυτές άρχισαν να αμφιβάλλουν για την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ να επεκτείνει τα μέτρα τόνωσης.

Τα σημερινά σχόλια, ωστόσο, και κυρίως η δήλωση του Λέιν ότι τα στοιχεία των επόμενων μηνών θα βοηθήσουν στην επικαιροποίηση της πολιτικής, πιθανότατα θα ενισχύσουν τις εκτιμήσεις των αγορών ότι η ΕΚΤ τελικά θα επεκτείνει το Έκτακτο Πρόγραμμα Αγορών λόγω της πανδημίας, ύψους 1,35 τρις ευρώ, πιθανότητα ήδη από τον Δεκέμβριο.