EKT: Ανησυχούμε για την εξάπλωση του κορονοϊού

EKT: Ανησυχούμε για την εξάπλωση του κορονοϊού

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «ανησυχεί πολύ» για την εξάπλωση του κορονοϊού, δήλωσε σήμερα το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Ίζαμπελ Σνάμπελ σε ομιλίας της στο Λονδίνο, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Όλοι μας είμαστε πολύ ανήσυχοι για ό,τι συμβαίνει τώρα όσον αφορά την εξάπλωση του κορονοϊού», είπε η Σνάμπελ σε ομιλία της στο Λονδίνο. «Γνωρίζουμε ότι αυτό πραγματικά αυξάνει σε μεγάλο βαθμό την αβεβαιότητα για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης, αλλά φυσικά και για τις προοπτικές της οικονομίας της Ευρωζώνης», πρόσθεσε.

Σημείωσε δε ότι «αυτό, όμως, που πρέπει πράγματι να καταλάβουμε για την άσκηση της νομισματικής πολιτικής είναι το ποιες είναι οι πιθανές μεσοπρόθεσμες συνέπειες, κάτι που δεν είναι σαφές αυτή τη στιγμή»

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πώς μπορεί να αντιδράσει η νομισματική πολιτική στο κορονοϊό, η Σνάμπελ δήλωσε: «Αν φανεί ότι ο κορονοϊός θα έχει διάρκεια, δεν μπορούμε να το παραβλέψουμε αυτό», προσθέτοντας ότι «έχουμε ακόμη μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το πώς θα εξελιχθεί».

Σύμφωνα με την ίδια, το σημείο κατά το οποίο οι περικοπές των επιτοκίων ενδέχεται να αρχίσουν να προκαλούν περισσότερες ζημιές από το καλό δεν είναι ακόμα σαφές στη ζώνη του ευρώ.

«Οι αγορές χρήματος έχουν αρχίσει να προεξοφλούν μία περαιτέρω μείωση κατά 10 μονάδες βάσης των ήδη αρνητικών επιτοκίων της ΕΚΤ έως το τέλος του έτους», επισημαίνεται.

Σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι ο δανεισμός στις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης τον Ιανουάριο αυξήθηκε - όπως και τον Δεκέμβριο - με τον χαμηλότερο ρυθμό δύο ετών, πριν ακόμη οι ανησυχίες για τον ιό φθάσουν στα σημερινά επίπεδα.

Το πρακτορείο σημειώνει ότι «η ΕΚΤ μείωσε το επιτόκιο καταθέσεων σε -0,5% το Σεπτέμβριο του περασμένου έτους και ορισμένοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι βρίσκεται τώρα κοντά σε ένα σημείο «αναστροφής όπου οι περικοπές δεν έχουν πλέον ευεργετική επίδραση στην οικονομία».