Έκρυθμη η κατάσταση στη Μ. Ανατολή - Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στη Γάζα

Έκρυθμη η κατάσταση στη Μ. Ανατολή - Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στη Γάζα

Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή με συνεχείς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς πάνω από 1.000 βόμβες έπεσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε σημεία των βορείων και ανατολικών περιοχών από όπου διέρχονται τα τούνελ που χρησιμοποιούνται για επιθέσεις στο Ισραήλ από την Χαμάς

Σύμφωνα με τους Times of Israel, ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν υπόγειες σήραγγες με εκτοξευτήρες ρουκετών που χρησιμοποιεί η Χαμάς.

Από την πλευρά της, η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς υποστηρίζει ότι έχει στη φαρέτρα της ένα νέο πύραυλο που μπορεί να πλήξει οπουδήποτε το Ισραήλ. Ο πύραυλος ονομάζεται «Ayyash 250»- έχει πάρει το όνομά του από τον διάσημο στη χώρα εμπειρογνώμονα σε θέματα τρομοκρατίας Yahya Ayyash.

Στη διάρκεια της νύκτας ο ισραηλινός στρατός ενέτεινε τους βομβαρδισμούς «για να επιφέρει σημαντικές ζημιές στις σήραγγες» που επιτρέπουν σε μαχητές και στελέχη της Χαμάς, η οποία έχει εκτοξεύσει εκατοντάδες ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ, να κυκλοφορούν στη Λωρίδα της Γάζας χωρίς να γίνονται αντιληπτοί από τις κάμερες του εβραϊκού κράτους ή να περνούν στο Ισραήλ για να πάρουν ομήρους, όπως ανέφερε ο ίδιος.

Λόγω των βομβαρδισμών από τα άρματα μάχης, που έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος του παλαιστινιακού θύλακα που βρίσκεται υπό ισραηλινό αποκλεισμό και είναι περικυκλωμένος από έναν υψηλής ασφαλείας φράκτη, εκατοντάδες κάτοικοι της Γάζας εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Συνολικά ο ισραηλινός στρατός έπληξε 150 στόχους τη νύκτα, ενώ η Χαμάς εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον πόλεων του νότιου Ισραήλ, όπως η Σντερότ, η Ασκελόν και η Μπεερσέβα.

Όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο «Sputnik», ο ένοπλος βραχίονας της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Αλ-Κασέμ, υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του πως εξαπέλυσε επίθεση με drone σε χημικό εργοστάσιο στην περιοχή Νιρ Οζ, κοντά στα σύνορα με τη Γάζα.

Στο Ισραήλ το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας “Σιδηρούς Θόλος” έχει αναχαιτίσει περίπου το 90% των 1.800 ρουκετών που έχουν εκτοξευθεί αυτή την εβδομάδα από τη Γάζα, ενώ ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 8 μετά τον θάνατο μιας ηλικιωμένης που υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη την ώρα που προσπαθούσε να φτάσει σε καταφύγιο. Εκατοντάδες άλλοι Ισραηλινοί έχουν τραυματιστεί. Οι Παλαιστίνιοι κάνουν λόγω για 122 νεκρούς, μεταξύ των οποίων και 28 παιδιά.

Χθες Πέμπτη ο ισραηλινός στρατός συγκέντρωσε άρματα μάχης και τεθωρακισμένα κατά μήκος της Λωρίδας της Γάζας. Το υπουργείο Άμυνας έδωσε άδεια στον στρατό να κινητοποιήσει χιλιάδες εφέδρους. Λίγο μετά τα μεσάνυκτα ο εκπρόσωπος του στρατού ανακοίνωσε ότι Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν εισέλθει στη Γάζα, προτού ανακαλέσει και κάνει λόγο “για πρόβλημα στην εσωτερική επικοινωνία”.

Στη σύγχυση που προκλήθηκε ήρθαν να προστεθούν τρεις ρουκέτες ο οποίες εκτοξεύθηκαν χθες το βράδυ από τον Λίβανο προς το Ισραήλ και έπεσαν στη Μεσόγειο, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό. Όπως δήλωσε πηγή από τον στρατό του Λιβάνου, οι ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από περιοχή που βρίσκεται κοντά σε καταυλισμό Παλαιστίνιων προσφύγων.

Η τρέχουσα σύρραξη ξεκίνησε μετά την εκτόξευση ρουκετών από τη Χαμάς εναντίον του Ισραήλ σε ένδειξη “αλληλεγγύης” προς τους περισσότερους από 700 Παλαιστίνιους που τραυματίστηκαν στα επεισόδια που σημειώθηκαν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας και τη Δευτέρα με την ισραηλινή αστυνομία στην πλατεία των Τεμενών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Οι συγκρούσεις στην πλατεία, τον τρίτο ιερότερο τόπο του ισλάμ, ακολούθησαν πολλές ημέρες έντασης και επεισοδίων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ κυρίως λόγω της απειλής για έξωση οικογενειών Παλαιστινίων από Εβραίους εποίκους.

Η ισραηλινο-αραβική σύγκρουση

Η σύγκρουση έχει προκαλέσει και όξυνση των σχέσεων μεταξύ των Αράβων και των Εβραίων που ζουν σε πολλές πόλεις του Ισραήλ, με τη βία μεταξύ των δύο κοινοτήτων να φτάνει σε ένα πρωτόγνωρο εδώ και δεκαετίες επίπεδο, σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία.

Σχεδόν 1.000 μέλη της αστυνομίας συνόρων έχουν κληθεί ως ενισχύσεις στις μικτές πόλεις του Ισραήλ, όπου ζουν Άραβες και Εβραίοι και όπου από την Τρίτη σημειώνονται ταραχές και ανταλλαγές πυρών. Περισσότεροι από 400 άνθρωποι και από τις δύο κοινότητες έχουν συλληφθεί τις τελευταίες τρεις ημέρες.

Χθες Πέμπτη το βράδυ, ένας άνδρας άνοιξε πυρ με ημιαυτόματο όπλο εναντίον μιας ομάδας Εβραίων στη Λοντ, κοντά στο Τελ Αβίβ, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας άνθρωπος, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα. Η αστυνομία ανακοίνωσε το βράδυ ότι πυρπολήθηκε μία συναγωγή και έγιναν 43 συλλήψεις. Ομάδες Ισραηλινών συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας και Άραβες Ισραηλινούς, απογόνους των Παλαιστινίων.

Στο μεταξύ αιγυπτιακή αντιπροσωπεία μεσολαβητών που έκανε επαφές με την παλαιστινιακή ηγεσία και με την κυβέρνηση του Ισραήλ με σκοπό να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός εγκατέλειψε χθες Πέμπτη το Τελ Αβίβ χωρίς να μπορέσει να εξασφαλίσει καμία δέσμευση πως θα υπάρξει εκεχειρία από την ισραηλινή πλευρά, δήλωσε σήμερα πηγή ενημερωμένη σχετικά στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS από το Κάιρο.