Έκρηξη θανάτων και απαγωγών κατά εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις

Έκρηξη θανάτων και απαγωγών κατά εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις

Αριθμός ρεκόρ 277 επιθέσεων εναντίον εργαζόμενων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγράφηκε σε όλο τον κόσμο το 2019, ανακοίνωσε σήμερα η Humanitarian Outcomes.

Συνολικά 483 εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν ή απήχθησαν στη διάρκεια του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της οργάνωσης αυτής, ο μεγαλύτερος αριθμός από το 1997 που διατηρούνται αρχεία.

«Η ικανότητα να βοηθάμε ευάλωτους πολίτες τη στιγμή που έχουν περισσότερη ανάγκη είναι δείγμα πολιτισμού, είναι δικαίωμα βάσει του διεθνούς δικαίου», τόνισε ο Γιαν Έγκελαντ, ο γενικός γραμματέας του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων (NRC).

«Αλλά παρατηρούμε ότι αυξανόμενος αριθμός συναδέλφων μας σκοτώνεται, τραυματίζεται ή πέφτει θύμα απαγωγής (…) Αν οι εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής δεν προστατευθούν, θα εξασθενίσουν γραμμές παροχής ζωτικής βοήθειας», πρόσθεσε.

Αν και ο αριθμός των θυμάτων γενικά σημείωσε αύξηση, ο αριθμός των εργαζόμενων σε οργανώσεις αρωγής που σκοτώθηκε το 2019 μειώθηκε λίγο για να πέσει στους 125 από 131 έναν χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία βασίζονται σε εκθέσεις, οργανισμούς ασφαλείας και οργανώσεις αρωγής.

Το 40% των θανάτων αφορά εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό έγινε επανειλημμένα στόχος επιθέσεων στη Συρία, η οποία έχει χαρακτηριστεί η πιο επικίνδυνη χώρα για τους εργαζόμενους σε οργανώσεις αρωγής με 47 επιθέσεις το 2019 και 36 νεκρούς.

Αύξηση της βίας παρατηρείται και στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, όπου σημειώθηκε η μεγαλύτερη άνοδος σε επιθέσεις εναντίον εργαζομένων σε οργανώσεις αρωγής.

Περισσότερες από τις μισές από τις συνολικά 27 επιθέσεις που αναφέρθηκαν πέρυσι στη ΛΔ Κονγκό αφορούσαν υγειονομικό προσωπικό που είχε αναπτυχθεί για την αντιμετώπιση της επιδημίας Έμπολα.