Στο «βαθύ κόκκινο» τα νοσοκομεία της Αττικής

Στο «βαθύ κόκκινο» τα νοσοκομεία της Αττικής

«Εκρηκτική» αύξηση κρουσμάτων αναμένεται σήμερα, αφού σύμφωνα με πληροφορίες αυτά ξεπερνούν ήδη από τις 10 π.μ. τα 2.000, αριθμός που προκαλεί ανησυχία ειδικά μετά το καμπανάκι που σήμαναν την προηγούμενη εβδομάδα ειδικοί ότι τις επόμενες ημέρες μπορεί να δούμε ακόμα και 3.000 νέα κρούσματα το 24ωρο.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι το γεγονός ότι στη «μάχη» κατά του κορονοϊού μπαίνουν από την Πέμπτη το Ιατρικό Περιστερίου και η κλινική ΛΗΤΩ με όλο το ιατρονοσηλευτικό τους προσωπικό, με στόχο να συμβάλλουν στην αποσυμπίεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην Αττική με τη νοσηλεία ασθενών covid.

Οι δύο ιδιωτικές κλινικές περνούν εθελουσίως στο ΕΣΥ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, στο πλαίσιο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την Αττική που δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση από την αρχή της πανδημίας

Συγκεκριμένα, ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, με επιστολή του Προέδρου του, Γιώργου Αποστολόπουλου, παραχωρεί εθελουσίως στο ΕΣΥ το Ιατρικό Περιστερίου, με την πλήρη στελέχωσή του σε ιατρονοσηλευτικό, διοικητικό και πάσης φύσεως προσωπικό που ήδη υπηρετεί εκεί. Το Ιατρικό Περιστερίου θα νοσηλεύει covid περιστατικά από την Πέμπτη και θα τελεί υπό τη διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Αντιστοίχως, ο Όμιλος Hellenic Healthcare Group, με επιστολή του διευθύνοντος συμβούλου του, Δημήτρη Σπυρίδη, παραχωρεί εθελουσίως στο ΕΣΥ την ιδιωτική κλινική ΛΗΤΩ, για τον ίδιο σκοπό, και πλέον θα τελεί υπό τη διοίκηση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

«Στο βαθύ κόκκινο» τα νοσοκομεία στο λεκανοπέδιο

Το γεγονός ότι από τις αρχές Μαρτίου οι εισαγωγές ασθενών covid στα νοσοκομεία της Αττικής ανέρχονται σε 1.795 ασθενείς σε συνδυασμό με τα ημερήσια κρούσματα που ξεπερνούν σταθερά τις 2.000 τις τελευταίες μέρες με σχεδόν τα μισά να εντοπίζονται σταθερά στο λεκανοπέδιο, έχει δημιουργήσει μια ασφυκτική κατάσταση στο ΕΣΥ, το οποίο βρίσκεται πέρα από τα όρια του συναγερμού, με τις αρχές να ρίχνουν στη «μάχη» όλες τις διαθέσιμες εφεδρείες.

Η Αττική εξακολουθεί να παραμένει στο «μάτι» του κυκλώνα, με τα ενεργά κρούσματα να σημειώνουν κατακόρυφη αύξηση ξεπερνώντας τις 8.000, ενώ ο αμείωτος ρυθμός εισαγωγών στα νοσοκομεία δεν αφήνει κανένα περιθώριο για σκέψεις χαλάρωσης των μέτρων.

Ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας αυξάνεται ημέρα με την ημέρα, με τον ιό να χτυπάει πλέον ολοένα και μικρότερες ηλικίες.

Χαρακτηριστικά, σημειώνεται πως, το ποσοστό των ατόμων της ηλικιακής ομάδας 40-64 ετών που βρίσκεται διασωληνωμένο ανέρχεται πλέον στο 37%, από το 32% που ήταν στις αρχές Φεβρουαρίου, ενώ συνακόλουθα το ποσοστό των ηλικίας άνω των 65 ετών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μειώθηκε από το 66% στο 61,5%.

Το ποσοστό πληρότητας των περίπου 350 κλινών ΜΕΘ covid στην Αττική ξεπερνούσε χθες το 90% (όταν το αντίστοιχο ποστοστό στην επικράτεια είναι 66,5%) ενώ στις απλές κλίνες COVID η πληρότητα στο λεκανοπέδιο ήταν 82% (50% στην επικράτεια). 

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, σε κάθε εφημερία των νοσοκομείων αναφοράς covid της Αττικής γίνονται 40-60 εισαγωγές ενώ μόνο το τελευταίο 24ωρο έγιναν 145 εισαγωγές σε 4 νοσοκομεία που εφημέρευαν. Στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» όλες οι κλίνες στις ΜΕΘ είναι γεμάτες.

Η ήδη επιβαρυμένη εικόνα των νοσηλευτικών ιδρυμάτων του Λεκανοπεδίου, μάλιστα, αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω τις επόμενες ημέρες, καθώς τα 556 νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν τη Δευτέρα στην Αττική -ημέρα που διενεργούνται λιγότερα διαγνωστικά τεστ σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες- θεωρούνται από τους ειδικούς απαγορευτικά για ενδεχόμενη άρση των περιορισμών στις 16 Μαρτίου.

Η ευρεία διασπορά στην Αττική κεντρίζει την ανησυχία των ειδικών λόγω των μεταλλάξεων, αφού το βρετανικό στέλεχος είναι υπεύθυνο για το 90% των κρουσμάτων στο λεκανοπέδιο, ενώ την τελευταία εβδομάδα κρατούν σε αυξημένη εγρήγορση τους επιστήμονες και τα δύο τουλάχιστον νέα κρούσματα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης που εντοπίστηκε σε νοσηλευόμενους. 

Η Αττική παραμένει πολύ επιβαρυμένη, σε όλες τις περιοχές της -χθες καταγράφηκαν 66 νέα περιστατικά κορονοϊού στην Ανατολική Αττική, 25 στη Δυτική Αττική, 83 στο Βόρειο Τομέα Αθηνών, 85 στον Δυτικό, 167 στον Κεντρικό, 58 στο Νότιο Τομέα Αθηνών, 60 στον Πειραιά και 12 στις Νήσους.

Διαβάστε ακόμα: 

Β. Κικίλιας: Παραχωρούνται στο ΕΣΥ για νοσηλεία Covid δυο ιδιωτικές κλινικές

Ν. Τζανάκης: Μπορεί να φτάσουμε τα 3.100 κρούσματα την ημέρα - Κορύφωση έως 20 Μαρτίου

ΕΜΑ: Θετικά αποτελέσματα από χρήση μονοκλωνικών αντισωμάτων κατά κορονοϊού