Έκρηξη με 3.000 κρούσματα περιμένουν σήμερα οι ειδικοί

Έκρηξη με 3.000 κρούσματα περιμένουν σήμερα οι ειδικοί

Εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων και επίπεδα 3.000 νέων μολύνσεων αναμένουν για σήμερα οι ειδικοί με τις εκτιμήσεις να μιλούν για περαιτέρω αύξηση των διασωληνωμένων σε μια στιγμή που όλοι οι σκληροί δείκτες ακολουθούν έντονα ανοδική πορεία. Τα στατιστικά για τις ΜΕΘ δείχνουν πληρότητα 100% στην Αττική, ενώ το ιικό φορτίο στα λύματα του λεκανοπεδίου καταγράφει αύξηση 87%. Εκτίναξη παρατηρείται επίσης στα λύματα της Κρήτης με 1000% αύξηση στα Χανιά και 683% στο Ηράκλειο. 

Σε αυτό το πλαίσιο ανακοινώσεις θα κάνει σήμερα στις 6 το απόγευμα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος θα παρουσιάσει το πρόγραμμα ένταξης ιδιωτικών κλινικών στο ΕΣΥ για τη μάχη κατά της πανδημίας. 

Νωρίτερα σήμερα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, τόνισε ότι πιθανότατα να βρισκόμαστε στην κορύφωση και ελπίζουμε πως θα αρχίσει η αποκλιμάκωση. «Θα πρέπει ο καθένας να συνεχίσει να τηρεί τα μέτρα προστασίας, να εμβολιαζόμαστε και ενδεχομένως η επιτροπή να πρέπει να μας προτείνει ένα διαφορετικό μείγμα μέτρων που θα αποκλιμακώσει περαιτέρω την κατάσταση» πρόσθεσε ο καθηγητής.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, δήλωσε ότι «τις τελευταίες ημέρες σημειώνεται έξαρση κρουσμάτων. Αναμένουμε να δούμε αν η αύξηση της θετικότητας είναι κάτι συγκυριακό ή αν είναι κάτι άλλο που πρέπει να μας προβληματίσει. Προφανώς η επιτροπή χρειάζεται περισσότερα στοιχεία για να κρίνει ποια είναι η κατάσταση και ποιες θα είναι οι επόμενες αποφάσεις. Προφανώς υπάρχει κόπωση στην κοινωνία, δεν πρέπει ωστόσο να παραγνωρίζουμε ότι τα μέτρα έχουν λειτουργήσει». Υπό αυτό το πρίσμα, η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι «αναζητούνται βαλβίδες αποσυμπίεσης χωρίς επιδημιολογική επιβάρυνση».

«Το σύστημα υγείας πιέζεται, αντέχει όμως και θα αντέξει», τόνισε η Αρ. Πελώνη προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι «το τελευταίο διάστημα έχει τεθεί σε ισχύ το σχέδιο έκτακτης ανάγκης του υπουργείου υγείας που αφορά και τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Ήδη συνεργάζεται ο ιδιωτικός τομέας και το απόγευμα θα γίνουν ανακοινώσεις από τον υπουργό Υγείας που αφορούν περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ και συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα». 

Υπενθυμίζεται πως χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.533 νέα κρούσματα, 59 θανάτους και 605 διασωληνωμένους.