Έκρηξη ανεργίας στις πολιτείες που στήριξαν Τραμπ το 2016

Έκρηξη ανεργίας στις πολιτείες που στήριξαν Τραμπ το 2016

Η πανδημία του κορονοϊου μπορεί να εξελιχθεί σε εφιάλτη για τον Ντόναλντ Τραμπ καθώς οι πολιτείες στις οποίες στηρίχθηκε για να κερδίσει στις εκλογές του 2016, φαίνεται να έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες σε επίπεδο εργατικού δυναμικού.

Η αναπάντεχη νίκη του Τραμπ οφείλεται κατά πολύ στο ότι υπερίσχυσε στις πολιτείες αυτές που ανήκουν στη λεγόμενη ζώνη της σκουριάς. Πρόκειται για τις βόρειες πολιτείες των ΗΠΑ, όπου τις τελευταίες δεκαετίες οι πάλαι ποτέ κραταιές βιομηχανικές επιχειρήσεις έκλεισαν η μία μετά την άλλη, αφήνοντας πίσω τους κλειστά εργοστάσια παραδομένα στο χρόνο και τη σκουριά. Οι υποσχέσεις του Τραμπ, ότι θα καταγγείλει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τον Καναδά και το Μεξικό, θα ανοίξει εμπορικό πόλεμο με την Κίνα και θα μειώσει τη φορολογία και τους κρατικούς ελέγχους στις επιχειρήσεις, είχαν μεγάλη απήχηση. Αυτός ήταν ο πιο σημαντικός λόγος που οι Ρεπουμπλικάνοι υπερίσχυσαν στην Πενσυλβάνια και στο Μίσιγκαν, όπου είχαν να κερδίσουν από το 1988. 

Οι ψηφοφόροι σε αυτές τις πολιτείες που στην εκλογική αργκό λέγονται "battleground states" δεν ψηφίζουν πότε ένα κόμμα. Οι Δημοκρατικοί κέρδισαν τη δεκαετία του 1990 εξαιτίας της έμφασης που έδωσε ο Μπιλ Κλίντον στην οικονομία. Το ίδιο συνέβη στις εκλογές του 2008 και του 2012, όταν το μήνυμα αλλαγής του Μπαράκ Ομπάμα τους γέμισε ελπίδες για μια οικονομική ανάκαμψη.

Αυτή τη στιγμή οι πολιτείες "αιμορραγούν" αφού, στο Μίσιγκαν το οποίο o Τραμπ κέρδισε το 2016 με βραχεία κεφαλή, η ανεργία πλησιάζει το 18% σύμφωνα με τα στοιχεία του τοπικού Υπουργείου Εργασίας. Αυτή τη στιγμή σχεδόν 1 εκατομμύριο άνθρωποι στην πολιτεία λαμβάνουν επίδομα ανεργίας. Ανάλογη είναι η εικόνα στις πολιτείες της Πενσυλβάνια και του Οχάϊο όπου η ανεργία πλησιάζει το 18% και 20% αντίστοιχα. Μόνο η πολιτεία του Ουισκόνσιν φαίνεται να μην έχει ξεφύγει η ανεργία η οποία βρίσκεται στο 10%.

Για τον Τραμπ, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά ότι πρέπει με κάποιο τρόπο να αντιμετωπίσει το προβλήμα είναι να κατηγορήσει τους κυβερνήτες των πολιτειών ότι δεν επιστρέφουν γρήγορα στην "κανονικότητα". Μένει βέβαια να δούμε αν οι ψηφοφόροι θα έχουν την άποψη τον Νοέμβριο.