Εκρηκτική η κατάσταση στη Σάμο - 5.000 πρόσφυγες σε hotspot 700 θέσεων

Εκρηκτική η κατάσταση στη Σάμο - 5.000 πρόσφυγες σε hotspot 700 θέσεων

Ως εκρηκτική και σύντομα ανεξέλεγκτη περιγράφουν την κατάσταση στην πόλη της Σάμου η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου Νίκος Κατρακάζος σε επιστολή τους προς τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα, τονίζοντας πως είναι αδύνατο 5.000 άτομα να ζήσουν σε μία εγκατάσταση που προορίζεται για 700 ανθρώπους.

Όπως αναφέρουν, παρότι επανειλημμένως έχουν τονίσει το αυτονόητο, ότι δηλαδή δεν γίνεται να ζήσουν χιλιάδες άνθρωποι σε εγκαταστάσεις που προορίζονται για πολύ λιγότερους και μάλιστα σε συνθήκες χειμώνα, οι δεσμεύσεις από πλευράς του υπουργείου για αποσυμφόρηση μέχρι σήμερα δεν έχουν υλοποιηθεί. «Οι μετανάστες και πρόσφυγες διαρκώς αυξάνονται, ενώ ταυτόχρονα διαρκώς μετατίθεται για αργότερα η δέσμευση για μετακίνηση προς την ενδοχώρα», τονίζουν χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα, περιφερειάρχης και αντιπεριφερειάρχης σημειώνουν: «Οι κάτοικοι της πόλης και του νησιού βιώνουν πρωτόγνωρες καταστάσεις, έχοντας προ καιρού απολέσει την κανονικότητα στη ζωή τους. Αισθάνονται ότι δεν έχουν πλέον άλλη υπομονή. Από την άλλη πλευρά, οι δύστυχοι αυτοί άνθρωποι και ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες. Όμηροι, ωσάν φυλακισμένοι, αποτέλεσμα της επιμονής για γεωγραφικό αποκλεισμό».

«Σήμερα έχουμε φτάσει στο σημείο που δεν πάει παρακάτω. Νέες υποσχέσεις και σχέδια δεν χωράνε. Χρειάζεται άμεση ενέργεια. Για την ενέργεια αυτή αποκλειστικά αρμόδιος είστε εσείς, εσείς και η Κυβέρνηση. Αρχίστε από σήμερα την αποσυμφόρηση του νησιού και ολοκληρώστε την τις επόμενες ημέρες. Μεταφέρετε όσους μετανάστες- πρόσφυγες χρειάζεται, ώστε το ΚΥΤ να λειτουργεί σύμφωνα με τη χωρητικότητά του», προσθέτουν.

Οι Χ. Καλογήρου και Ν. Κατρακάζος καταλήγουν: «Εμείς σας μεταφέρουμε την αγωνία των κατοίκων. Χτυπάμε με όλη τη δύναμή μας την καμπάνα. Η κατάσταση μέρα με τη μέρα κινδυνεύει να γίνει ανεξέλεγκτη. Και τότε αποκλειστικά υπεύθυνη θα είναι η Κυβέρνηση, εσείς και η Κυβέρνηση».

Διαμαρτυρίες προσφύγων στη Σάμο

Παράλληλα, σύμφωνα με το samostimes, η πρώτη βροχή στην πόλη της Σάμου έφερε και τις αναμενόμενες πρώτες διαμαρτυρίες μεταναστών και προσφύγων για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους.

Φωνάζοντας μεταξύ άλλων συνθήματα όπως '''' samos no good'''' (Η Σάμος δεν είναι καλή) και ''''we want to go'''' (θέλουμε να φύγουμε), περίπου 100 μετανάστες και πρόσφυγες στην πλειοψηφία τους νεαρά παιδιά, αναστάτωσαν για λίγη ώρα το κέντρο της πόλης της Σάμου, υπό το διακριτικό βλέμμα της αστυνομίας και του Λιμενικού και το  ανήσυχο των κατοίκων.

Μιλώντας στο samostimes μετανάστες και πρόσφυγες, περιγράφουν καταστάσεις όπου μωρά και οικογένειες κοιμούνται στις λάσπες, καταγγέλουν αδιαφορία από την διοίκηση του Κ.Υ.Τ. στο γεγονός ότι δεν έχουν ούτε καν πόσιμο νερό να πιουν ή να πλυθούν και πολλοί είναι αυτοί που μιλούν για πλήρη εξαθλίωση, προαναγγέλοντας νεες διαμαρτυρίες.