Εκλογές ΗΠΑ: Βαριά ήττα Τραμπ βλέπουν δύο ινστιτούτα δημοσκοπήσεων

Εκλογές ΗΠΑ: Βαριά ήττα Τραμπ βλέπουν δύο ινστιτούτα δημοσκοπήσεων

Νίκη του Τζο Μπάιντεν με διαφορά που θα κυμαίνεται από τις 8,5 ως και τις 13 ποσοστιαίες μονάδες προβλέπουν δύο δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως τα δύο ινστιτούτα είχαν προβλέψει την επικράτηση του νυν προέδρου των ΗΠΑ επί της Χίλαρι Κλίντον στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Πιο αναλυτικά, δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια Dornslife που διενεργήθηκε για λογαριασμό των Los Angeles Times προβλέπει νίκη του υποψηφίου των Δημοκρατικών με διαφορά 13% έναντι του Ντ. Τραμπ.

Διαφορά 8,5% υπέρ του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ επί διακυβέρνησης Μπαράκ Ομπάμα «βλέπει» και η δημοσκόπηση του Investor's Business Daily/TechnoMetrica (IBD/TIPP), όπου μεταξύ των ευρημάτων βρίσκεται και το γεγονός πως ο Τζ. Μπαίντεν συγκεντρώνει μεγαλύτερη αποδοχή μεταξύ των ψηφοφόρων από αυτή που είχε η Χίλαρι Κλίντον τις τελευταίες εβδομάδες της προεκλογικής καμπάνιας του 2016.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως αμφότερα τα δύο ινστιτούτα δημοσκοπήσεων είχαν προβλέψει την νίκη Τραμπ επί της Κλίντον το 2016, καθώς λίγες ημέρες πριν την διεξαγωγή των εκλογών είχαν εκτιμήσει πως ο Ντ. Τραμπ θα επικρατήσει με με 3,2% USC/LA Times) και 2% (IBD/TIPP).

Υπενθυμίζεται πως στις εκλογές του 2016, η Χίλαρι Κλίντον είχε καταφέρει να συγκεντρώσει ποσοστό 2,1% μεγαλύτερο από τον Ντ. Τραμπ, ωστόσο ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος είχε καταφέρει να εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, καθώς είχε επικρατήσει της αντιπάλου του σε αρκετές πολιτείες-κλειδιά.

Τέλος, σημειώνεται πως η δημοσκόπηση του USC δίνει από τα τέλη Αυγούστου σταθερό προβάδισμα οκτώ ποσοστιαίων μονάδων στον Μπάιντεν, ενώ το 2016 προέβλεπε σταθερά νίκη του Τραμπ εκτός από ένα τετραήμερο στο δίμηνο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου.

AP Photo/Evan Vucci