Εκλέγεται η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου νέα ΠτΔ

Εκλέγεται η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου νέα ΠτΔ

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Την νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα εκλέξει σήμερα το πρωί η Βουλή, με δεδομένο ότι δεν θα απαιτηθεί δεύτερη ή τρίτη σύγκλιση της Ολομέλειας καθώς θα συγκεντρωθούν παραπάνω από 200 ψήφοι που απαιτούνται.

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου αναμένεται να ψηφιστεί από τους βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του Κινήματος Αλλαγής, πράγμα που σημαίνει ότι θα λάβει 266 ψήφους (καθώς θα απουσιάσει ο κ. Τρύφων Αλεξιάδης), εφόσον δεν υπάρξει κάποια έκπληξη της τελευταίας στιγμής, είτε από την κυβερνητική πλειοψηφία είτε από την αντιπολίτευση.


Σίγουρα, πάντως, απών από την Ολομέλεια θα είναι ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος -όπως ανακοίνωσε στη συνέντευξη του στον «Φιλελεύθερο και την Κατερίνα Γαλανού- θα βρίσκεται στην Αμερική για οικογενειακό ταξίδι που είχε προγραμματίσει εδώ και ένα εξάμηνο. 

Η διαδικασία θα ξεκινήσει στις 10.30 και οι βουλευτές είτε θα ψηφίσουν την κυρία Σακελλαροπούλου (λέγοντας το όνομά της), είτε αν διαφωνούν «παρών». Μετά το πέρας της διαδικασίας, και αφού εκλεγεί, ο Πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας θα βρεθεί (στις 1.30) στο γραφείο της στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να της ανακοινώσει το αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση τα καθήκοντά της θα τα αναλάβει τυπικά στις 14 Φεβρουαρίου ημέρα Σάββατο, δεδομένου ότι η θητεία του νυν προέδρου Προκόπη Παυλόπουλου ολοκληρώνεται στις 13 του μήνα. 

Η κυρία Σακελλαροπούλου, αν και θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος, δεν θα σπάσει το ρεκόρ του Κάρολο Παπούλια από το 2005.Ο κ. Παπούλιας το 2005 είχε ψηφιστεί από 279 βουλευτές, ως πρόταση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Να σημειωθεί ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος είχε λάβει το 2015 233 ψήφους. Για την ιστορία ο Μιχάλης Στασινόπουλος εξελέγη το 1974 με 206 ψήφους, ο Κωνσταντίνος Τσάτσος το 1975 με 210. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1980 με 183 και το 1990 με 153, ο Χρήστος Σαρτζετάκης με 180 το 1985 ενώ ο Κωστής Στεφανόπουλος με 269 το 2000. 

Σε κάθε περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να φέρει σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ, αναγκάζοντας τον Αλ. Τσίπρα να… ξεχάσει την επιμονή του στον Προκόπη Παυλόπουλο. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, που ζητούσε επίσπευση της ανανέωσης της θητείας του νυν ΠτΔ, ποδηγετήθηκε από τον πρωθυπουργό προς μια αναδίπλωση, καθώς δεν μπορούσε να πει «όχι».

Η κυρία Σακελλαροπούλου αποτελούσε, άλλωστε, την εκλεκτή του ΣΥΡΙΖΑ για την προεδρία του Συμβουλίου της Επικρατείας και συνεπώς θα ήταν τουλάχιστον ανακόλουθος, εάν καταψήφιζε. Χαρακτηριστική ήταν η χθεσινή αναφορά του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν υποτάσσουμε τη δημοκρατία και το αύριο της χώρας σε μικροκομματικά παιχνίδια και επικοινωνιακές φούσκες. Η θέση μας είναι συνειδητή, καθαρή, χωρίς «ναι μεν αλλά». Θα ψηφίσουμε την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και θα τη στηρίξουμε να επιτύχει στα καθήκοντά της».