Εκκαθαρίσεις και εκτελέσεις από τους Ταλιμπάν - Εντείνεται το κύμα φυγής από το Αφγανιστάν

Εκκαθαρίσεις και εκτελέσεις από τους Ταλιμπάν - Εντείνεται το κύμα φυγής από το Αφγανιστάν

Με 18.000 Αφγανούς να έχουν ήδη να αποχωρήσει από τη χώρα μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, το κύμα φυγής αναμένεται να ενταθεί ακόμα περισσότερο από τις εκκαθαρίσεις, τα μπλόκα, τους εντατικούς ελέγχους και τις εν ψυχρώ δολοφονίες στελεχών της κρατικής μηχανής της χώρας που κάνουν οι ισλαμιστές εξτρεμιστές.

Παρά την υπόσχεσή τους να μην επιδιώξουν να πάρουν εκδίκηση από τους αντιπάλους τους, οι Ταλιμπάν έχουν εντείνει την αναζήτησή τους για πρόσωπα που εργάστηκαν με τις αμερικανικές δυνάμεις και το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών το οποίο είδε χθες το φως της δημοσιότητας.

Δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί και Αφγανοί που συνεργάστηκαν με τις δυνάμεις των ΗΠΑ παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Καμπούλ. Πολλοί από αυτούς, δέχονται πλέον απειλές, προκειμένου να ενταχθούν στις δυνάμεις των μαχητών Ταλιμπάν, οι οποίοι διεξάγουν πραγματικό ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό τους. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι Ταλιμπάν πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι και συλλαμβάνουν όποιον είναι ικανός να πολεμήσει.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός στρατηγού της αστυνομίας στην επαρχία Μπαντγκίς ο οποίος εκτελέστηκε από τους Ταλιμπάν αφότου πρώτα τον βασάνισαν. Μάλιστα, στο διαδίκτυο κυκλοφορεί βίντεο όπου οι Ταλιμπάν έχουν δέσει τον αξιωματούχο χειροπόδαρα και τον εκτελούν.

Υπάλληλος της προηγούμενης κυβέρνησης δήλωσε πως έχει στοχοποιηθεί γιατί υποστηρίζει το δικαίωμα των γυναικών να έχουν μια σωστή μόρφωση και εκπαίδευση. Ο ίδιος δήλωσε πως την Κυριακή οι Ταλιμπάν πήγαν σπίτι του και τον ανέκριναν χωρίς απειλές.

Στο μεταξύ, μόλις τη Δευτέρα, ο Νεμέτ Σαντάτ, ο πρώτος Αφγανός ομοφυλόφιλος που τόλμησε coming out στη χώρα, έγραψε στο Twitter: «Δεν θα είναι υπερβολή αν πούμε ότι οι Ταλιμπάν θα κάνουν στους ομοφυλόφιλους, αυτό που έκαναν οι Ναζί: θα τους εξαλείψουν, θα επιχειρήσουν την πλήρη εξόντωσή τους από την αφγανική κοινωνία. Παρακαλώ για τη βοήθειά σας!».

Ανησυχία της διεθνούς κοινότητας

Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε ότι Ταλιμπάν σκότωσαν ήδη τον περασμένο μήνα εννιά άνδρες Χαζάρα στην επαρχία Γκαζνί. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως 6 από τους άνδρες πυροβολήθηκαν εν ψυχρώ, ενώ οι υπόλοιποι τρεις βασανίστηκαν μέχρι θανάτου.

Προ ημερών, ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για την κατάσταση στο Αφγανιστάν, επικαλούμενος εγκλήματα και εκτελέσεις για αντεκδίκηση που μπορεί να στοιχειοθετούν παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

«Παρακολουθώ από κοντά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος από τις πρόσφατες αναφορές που κάνουν λόγο για κλιμάκωση της βίας στη χώρα», δηλώνει σε ανακοίνωση ο εισαγγελέας Καρίμ Χαν, επικαλούμενος εγκλήματα «που θα μπορούσαν να στοιχειοθετούν παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».