Εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος

Εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος

Διαδικτυακή εκδήλωση για την επέτειο της Ημέρας Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος την ερχόμενη Τετάρτη πραγματοποιούν η Περιφέρεια Αττικής και η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών.

Στην 76η επέτειο από την απελευθέρωση του Άουσβιτς-Μπιρκενάου από τα Σοβιετικά στρατεύματα, η Περιφέρεια Αττικής και η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών συνδιοργανώνουν εκδήλωση στις 27 Ιανουαρίου και ώρα 19:00, που φέτος για πρώτη φορά και λόγω των συνθηκών, θα γίνει διαδικτυακά, και θα μπορεί να την παρακολουθήσει κανείς μέσω εγγραφής στο www.athjcom.gr/imera-mnimis.

Την εκδήλωση θα ανοίξουν Έλληνες επιβιώσαντες όμηροι των στρατοπέδων συγκέντρωσης ανάβοντας τα κεριά της επτάφωτης λυχνίας, τιμώντας έτσι τη μνήμη όσων χάθηκαν από το ναζιστικό καθεστώς.

Το θέμα της φετινής εκδήλωσης με τίτλο «Νότες Φρίκης», είναι αφιερωμένο στην παράδοξη ύπαρξη της Μουσικής στα στρατόπεδα εξόντωσης. Αν και η χρήση της Μουσικής στα στρατόπεδα κάλυπτε πολλούς τομείς, η εκδήλωση θα επικεντρωθεί στη χρήση της ως συνοδεία των μελλοθανάτων στους θαλάμους αερίων, δηλαδή ως διακόσμησης του πόνου.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει συνέντευξη με τον κ. Μαργαρίτη Σχοινά, Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με το χαρτοφυλάκιο της προώθησης του Ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, στην αρθρογράφο/επικοινωνιολόγο Βίβιαν Ευθυμιοπούλου. Ο κ. Αντιπρόεδρος μιλάει για τις μνήμες του από τη Θεσσαλονίκη και αναπτύσσει τις πρωτοβουλίες της ΕΕ σχετικά με την αντιμετώπιση του αντισημιτισμού και του ρατσισμού.

Την εκδήλωση θα χαιρετήσουν ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών κ. Αλβέρτος Ταραμπουλούς, και ο πρέσβης του κράτους του Ισραήλ στην Ελλάδα κ. Γιόσι Αμράνι.