Εκδικάστηκε η αγωγή της Athens Review of Books κατά του Αρείου Πάγου - Η εισήγηση του ΣτΕ

Τετάρτη 05 Δεκεμβρίου 2018, 13:21
-A +A
Εκδικάστηκε η αγωγή της Athens Review of Books κατά του Αρείου Πάγου - Η εισήγηση του ΣτΕ

Πραγματοποιήθηκε χθες 4 Δεκεμβρίου 2018 στο Ειδικό Δικαστήριο η δίκη για την αγωγή κακοδικίας που έχουν ασκήσει η εκδότρια και ο διευθυντής της Athens Review of Books Μαρία και Μανώλης Βασιλάκης.

Η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί τους επόμενους μήνες.

Ο εισηγητής κ. Γεώργιος Ποταμιάς, Σύμβουλος της Επικρατείας, στην Εισήγησή του δέχθηκε ότι οι αποφάσεις τόσο του Εφετείου όσο και του Αρείου Πάγου για την γνωστή αντιδικία με τον «Γκαουλάιτερ του Σταλινισμού» Ν. Κοτζιά είναι πολλαπλά εσφαλμένες, επισημαίνοντας μάλιστα τις πολλαπλές παραβιάσεις του συντάγματος και των διεθνών συνθηκών από τις οποίες δεσμεύονται τα ελληνικά δικαστήρια (ιδίως του άρθρου 10 της ΕΣΔΑ, της νομολογίας του ΕΔΔΑ κ.ά.).

Ωστόσο, θεώρησε ότι τα σφάλματα αυτά δεν οφείλονται σε δόλο ή βαριά αμέλεια των εναγομένων δικαστικών.

Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Ο Ν. Κοτζιάς, ως δημόσιο/πολιτικό πρόσωπο ήταν επιτρεπτό στα πλαίσια ενός ανοικτού διαλόγου, σύμφωνα και με την νομολογία του ΕΔΔΑ να υφίσταται έντονη κριτική για την πολιτική του δραστηριότητα, η κριτική αυτή εντάσσεται στην γενικότερη ανοχή που πρέπει σε μία δημοκρατική κοινωνία να υφίσταται για απόψεις ή γνώμες που είναι δυνατόν ακόμη και να θίξουν ή να σοκάρουν».

«Ο χαρακτηρισμός του Ν. Κοτζιά στο επίμαχο δημοσίευμα ως «γκαουλάιτερ του Σταλινισμού» αποτελεί αξιολογική κρίση, έντονη κριτική προς το πρόσωπο του θιγομένου, εντούτοις εντάσσεται στα πλαίσια του πολιτικού διαλόγου και στηρίζεται σε ευρύτατη πραγματική βάση», συνεχίζει ο κ. Ποταμιάς. 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Δευτέρα 20/05/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα