7ος χρόνος, ημέρα 2059η
Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2021

Γερμανική Ομοσπονδία Προστασίας Ζώων: Eκατομμύρια κρούσματα κορονοϊού σε εκτροφεία βιζόν στην ΕΕ

Eκατομμύρια κρούσματα κορονοϊού σε εκτροφεία βιζόν στην ΕΕ
AP images

Σύμφωνα με τη Γερμανική Ομοσπονδία Προστασίας των Ζώων, η οποία έχει την έδρα της στη Βόνη, είχαν προσβληθεί από τον κορονοϊό εκατομμύρια ζώα σε δέκα χώρες της ΕΕ μέχρι τα μέσα Μαΐου. 

Σύμφωνα έκθεσή της, ο Sars-CoV-2 εντοπίστηκε, μεταξύ άλλων, σε 290 μονάδες εκτροφής βιζόν στη Δανία, σε 69 στην Ολλανδία και σε 13 στη Σουηδία. Σύμφωνα με τη Γερμανική Ομοσπονδία Προστασίας των Ζώων, εντοπίστηκαν επίσης κρούσματα στην Ιταλία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, την Ισπανία, τη Γαλλία και τη Λετονία, εξ ου και ζήτησε απαγόρευση της αναπαραγωγής και εκτροφής τους. 

 Ανταποκρινόμενη στην ανάγκη λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, η Δανία είχε σκοτώσει όλα τα βιζόν στα εκτροφεία της χώρας. Το ριζικό μέτρο αιτιολογήθηκε με το επιχείρημα ότι ο κορονοϊός των ζώων ήταν μεταλλαγμένος και είχε μεταδοθεί σε ανθρώπους. Η εκτροφή βιζόν στη Δανία απαγορεύτηκε έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021. 

  Σύμφωνα με τη Γερμανική Ομοσπονδία Προστασίας των Ζώων, αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν εκτροφεία βιζόν στη Γερμανία. Δεν απαγορεύεται, αλλά λόγω των κανόνων εκτροφής δεν αποτελεί κερδοφόρα επιχείρηση. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ