Εκ νέου άκαρπες οι συνομιλίες Λ. Οίκου - Δημοκρατικών για το νέο πακέτο στήριξης

Εκ νέου άκαρπες οι συνομιλίες Λ. Οίκου - Δημοκρατικών για το νέο πακέτο στήριξης

Παρότι οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας ανάμεσα στον Λευκό Οίκο και τους Δημοκρατικούς έχουν ενταθεί, οι δύο πλευρές δεν ήρθαν σε συμφωνία για μια ακόμα φορά μετά τη νέα επαφή που είχαν σήμερα. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου της Νάνσι Πελοζι, προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, «οι συνομιλίες ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο δεν υπήρξε συμφωνία».

Οι δύο πλευρές σκοπεύουν να έχουν εκ νέου επαφές τις επόμενες ημέρες ωστόσο ο χρόνος μετρά αντίστροφα μέχρι τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, γεγονός που κάνει δύσκολη τη λήψη αποφάσεων.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν έκανε πρόταση ύψους 1,8 τρισ. δολαρίων προς την πλευρά των Δημοκρατικών η οποία απερρίφθη όπως και αυτή για ένα ξεχωριστό πακέτο στήριξης των αεροπορικών εταιρειών ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων.

Από την πλευρά τους οι Δημοκρατικοί έχουν περάσει δύο πακέτα στήριξης της οικονομίας από την Βουλή των Αντιπροσώπων, ένα την Άνοιξη ύψους 3,4 τρισ. δολαρίων και ένα προσφάτως το οποίο είναι κατά 1,2 τρισ. δολάρια λιγότερα από το προηγούμενο. 

Στην τελευταία δέσμη μέτρων περιλαμβάνονται 436 δισεκατομμύρια δολάρια για βοήθεια έκτακτης ανάγκης στις τοπικές αρχές, 225 δισ. δολάρια για σχολεία και παιδική μέριμνα, έναν επιπλέον γύρο επιταγών 1.200 δολαρίων για τους περισσότερους Αμερικανούς, επίδομα ανεργίας 600 δολαρίων ως τον Ιανουάριο χρηματοδότηση για τη στήριξη της απογραφής, της ταχυδρομικής υπηρεσίας των ΗΠΑ και των εκλογών.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι τα εν λόγω πακέτα δεν εγκρίθηκαν από τον Λευκό Οίκο ο οποίος έχει μεταξύ άλλων να αντιμετωπίσει την αντίθεση πολλών Ρεπουμπλικάνων της Γερουσίας που δεν επιθυμούν περισσότερες δημοσιονομικές δαπάνες.