Εισήγηση της επιτροπής ειδικών για άνοιγμα μόνο δημοτικών και νηπιαγωγείων στις 11 Ιανουαρίου

Εισήγηση της επιτροπής ειδικών για άνοιγμα μόνο δημοτικών και νηπιαγωγείων στις 11 Ιανουαρίου

Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την ασφαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων, παρουσία της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, με την εισήγηση των ειδικών να είναι η επανέναρξη των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων στις 11 Ιανουαρίου. 

Την επόμενη εβδομάδα θα επανεξεταστούν τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα τεθεί υπό συζήτηση το θέμα για άνοιγμα της 3ης Λυκείου, ενώ το επόμενο διάστημα και με βάση τις εξελίξεις θα εξεταστεί και το άνοιγμα των Γυμνασίων και της 1ης και 2ας Λυκείου.

Υπενθυμίζεται ότι προς την κατεύθυνση του ανοίγματος για τις 11 Ιανουαρίου έδειξε με δηλώσεις του και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, χθες, Κυριακή.

Σύμφωνα ακόμα με όσα είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «με βάση την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, γύρω στις 9 του μηνός, θα δούμε πως θα πάμε στις υπόλοιπες οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες».

Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε με την απόφαση του lockdown για μία εβδομάδα διευκολύνονται και ειδικοί, καθώς θα γνωρίζουν ότι η κατάσταση θα είναι βελτιωμένη. Δήλωσε δε πως οι δραστηριότητες που ανεστάλησαν αυτή την εβδομάδα στις 11 Ιανουαρίου θα επανέλθουν. «Μένουμε τις λίγες αυτές ημέρες σπίτι και στις 11 Ιανουαρίου επιστρέφουμε στη σημερινή κατάσταση και με τα σχολεία μας ανοιχτά»  σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Στόχος είναι να φτάσουμε με ασφάλεια, στις 11 Ιανουαρίου, στη βέλτιστη δυνατή επιδημιολογική κατάσταση. Και έτσι, από 11 Ιανουαρίου να ξαναχτυπήσει το κουδούνι σε όλα τα σχολεία της χώρας. Να αποκατασταθεί η διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία. Τα παιδιά να απαλλαγούν από την ψυχολογική φόρτιση όλης αυτής της περιόδου», πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα τεστ θα αφορούν μαθητές 16 ετών και άνω, θα είναι προληπτικού χαρακτήρα και θα τα κάνουν όποιοι το επιθυμούν. Στο διαδικαστικό σκέλος, θα δημιουργηθεί μία πλατφόρμα όπου θα μπαίνει ο μαθητής λυκείου ή ο εκπαιδευτικός και θα μπορεί να υποβληθεί σε τεστ σε 386 σημεία στη χώρα. Την διενέργεια των τεστ θα αναλάβουν ειδικές μονάδες του υπουργείου Υγείας.

Στο κεφάλαιο που αφορά την κλιμακωτή προσέλευση των μαθητών των δημοτικών, στόχος είναι να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός των γονέων που τα πηγαίνουν στο σχολείο. Στην πράξη, ο διευθυντής του κάθε δημοτικού θα ανακοινώνει το κλιμακωτό πρόγραμμα προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών ανά τάξη, το οποίο και θα τηρούν οι γονείς όταν πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο, αλλά και όταν τα παραλαμβάνουν. Ταυτόχρονα το υπουργείο Παιδείας εξετάζει σε περιπτώσεις σχολείων που έχουν δεύτερη είσοδο να ανοίξει και αυτή προκειμένου να διοχετεύονται οι μαθητές από πολλές εισόδους στο σχολικό κτίριο.

Οι λοιμωξιολόγοι τόνιζαν πως το πρόβλημα δεν είναι τα παιδιά στα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, αλλά ο συνωστισμός που προκαλείται από τους γονείς όταν τα πηγαίνουν και όταν τα παραλαμβάνουν, με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως να έχει προτείνει ένα κλιμακωτό ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης ώστε να δοθεί λύση σε αυτό το πρόβλημα.