Εισβολή του Ρουβίκωνα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Εισβολή του Ρουβίκωνα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Η ανοχή της κυβέρνησης απέναντι στη δράση του Ρουβίκωνα και άλλων αντιεξουσιαστικών ομάδων έχει πλέον οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις αφού το πρωί 20 άτομα εισέβαλαν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με ορισμένους να φτάνουν στο προαύλιο κοντά στην είσοδο του κεντρικού κτιρίου.

Ουσιαστικά, ο Ρουβίκωνας με μια συντονισμένη προσπάθεια και μελετημένη επιχείρηση (αφού ταυτόχρονα στο διαδίκτυο υπήρχε ανάρτηση σχετικά με την εισβολή, την απεργία πείνας του Δ. Κουφοντίνα και την αυριανή εκδίκαση υποθέσεων μελών της ομάδας την Ευελπίδων) ήρθε να επιβεβαιώσει ότι η τακτική της κυβέρνησης οδηγεί σε καταστάσεις που είναι αδύνατον να ελεγχθούν.

Η επιλογή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, του αρμοδίου δηλαδή οργάνου της Πολιτείας για την αποτροπή ανάλογων περιπτώσεων αποτελεί και ένα μήνυμα προς όλους. Και μόνο που γίνεται αναφορά στο ότι πέρασαν στο προαύλιο χώρο και ταυτόχρονα καλούν σε συγκέντρωση συμπαράστασης αύριο στα δικαστήρια της Ευελπίδων είναι αποκαλυπτικό προθέσεων και σχεδιασμών.

Το κλείσιμο του ματιού στις ομάδες αυτές και η απραξία δίνουν το δικαίωμα ανάλογων επιθέσεων. Είναι ενδεικτικό ότι μέλη του Ρουβίκωνα έχουν μπει ακόμη και στο ελληνικό πεντάγωνο τραβώντας και σχετικό βίντεο το οποίο ανάρτησαν στο διαδίκτυο. Έχουν μπει στο κοινοβούλιο έχουν φτάσει έξω από το γραφείο του υπουργού Οικονομικών.

Και συνεχίζουν ακάθεκτες τη δράση τους είτε αυτή έχει να κάνει με τρικάκια και μπογιές είτε με καταστροφές αλλά και με δολοφονικές απόπειρες, όπως η πρόσφατη στη Θεσσαλονίκη που είχε ως στόχο τους ίδιους τους αστυνομικούς.

Μιλώντας πριν λίγο στον σταθμό του ΣΚΑΪ ο πρώην υπουργός Δημοσίας Τάξεως, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι ο Ρουβίκωνας διάλεξε σήμερα ένα στόχο-σύμβολο προκειμένου να δηλώσουν αυτό που θέλουν και να ακουστούν από όλους. Τόσο σε ό,τι αφορά την υπόθεση του Δ. Κουφοντίνα όσο και τις αυριανές δίκες μελών τους για διάφορες επιθέσεις.

Μάλιστα, ζητούν να λάβει διαστάσεις μια συγκέντρωση συμπαράστασης, αφήνοντας ταυτόχρονα να εννοηθεί ότι οι συμμετέχοντες δεν θα έχουν επιπτώσεις.

Το σημειώνουν στην ανακοίνωση που εξέδωσαν, στην οποία αναφέρουν ότι τα τελευταία χρόνια η καταστολή σε βάρος τους είναι πολύ μικρότερη από ότι τα προηγούμενα χρόνια, επιβεβαιώνοντας όλους όσοι τονίζουν με έμφαση πως η στάση της κυβέρνησης θα δημιουργήσει χειρότερες καταστάσεις.

Διότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές της αντιμετωπίζουν με τον ίδιο τρόπο είτε τα τρικάκια είτε τις μολότοφ και τις καταστροφές. Την Παρασκευή και το Σάββατο μάλιστα η περιοχή γύρω από τα Εξάρχεια έζησε την καθιερωμένη κατάσταση με μάχες μεταξύ αναρχικών και αστυνομικών. ΑΝ και έγινε μια σύλληψη το ραντεβού ανανεώθηκε.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για ακτιβισμό. Όμως το φαινόμενο μπορεί να εξελιχθεί. Ο Μ. Χρυσοχοΐδης το είπε με σαφήνεια και πάλι. Ο ακτιβισμός που επικαλούνται δεν υπάρχει. Όταν επιτίθεται κάποιος και σπάει ένα γραφείο, η ψυχική οδύνη αγγίζει τα όρια της τρομοκρατίας. Όπως και ο εκφοβισμός.

Όσο η ατιμωρησία παραμένει τόσο τα φαινόμενα θα εκτροχιάζονται. Και σε αυτό ποντάρουν οι ομάδες των αντιεξουσιαστών που εισέβαλαν στο υπουργείο. Σε αυτό ποντάρουν καλώντας σε μια μεγάλη συγκέντρωση αύριο στην Ευελπίδων. Στην ατιμωρησία που θα τους φέρει και άλλα μέλη.

Το χρονικό της επίθεσης

Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στη λεωφόρο Κατεχάκη εισέβαλαν 20 άτομα της αναρχικής ομάδας Ρουβίκωνας, λίγο μετά τις 08:00 το πρωί.

Τα μέλη του Ρουβίκωνα πέταξαν φέιγ βολάν και φώναξαν συνθήματα για τον Δημήτρη Κουφοντίνα. Κάποιοι από αυτούς μπήκαν στο προαύλιο και στη συνέχεια οι αστυνομικοί προχώρησαν σε προσαγωγές. 

Όλοι μεταφέρθηκαν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, όπου οι προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις καθώς σε βάρος τους σχηματίζεται δικογραφία για διατάραξη κοινής ειρήνης και αναμένεται την Τρίτη να οδηγηθούν στον εισαγγελέα. 

Σε κείμενό του σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, ο Ρουβίκωνας ζητά την «άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων του απεργού πείνας Δ. Κουφοντίνα», ενώ αναφέρει πως αύριο είναι η πρώτη μαζική δίκη μελών του για διάφορες υποθέσεις και καλεί το πρωί στις 10 σε συγκέντρωση στα δικαστήρια της Ευελπίδων.

«Η αλήθεια είναι ότι η καταστολή που αντιμετωπίζουμε είναι πολύ μικρότερη από αυτή επαναστατικών κινημάτων στην Ελλάδα ή αλλού σήμερα ή σε προηγούμενες δεκαετίες», αναφέρουν σε άλλο σημείο του κειμένου τους. 

Τι αναφέρει η ανακοίνωση της Αστυνομίας 

Σήμερα το πρωί ομάδα 20 ατόμων επιχείρησε να εισέλθει στους χώρους του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μέσω της κεντρικής εισόδου, επί της οδού Π. Κανελλοπούλου.

Τα άτομα αποκλείστηκαν αμέσως από την φρουρά στην εξωτερική περίμετρο των εγκαταστάσεων, επί της οδού Π. Κανελλοπούλου, όπου έριξαν έντυπο υλικό «τρικάκια».

Άπαντες προσήχθησαν στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

Στον εισαγγελέα αύριο τα 20 μέλη του Ρουβίκωνα

Στον εισαγγελέα θα οδηγηθούν αύριο το πρωί τα 20 μέλη της αναρχικής συλλογικότητας «Ρουβίκωνας», για την παράσταση και απόπειρα εισβολής, που πραγματοποίησαν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καθώς οι προσαγωγές τους μετατράπηκαν σε συλλήψεις και κρατούνται στην Ασφάλεια Αττικής.

Οι κατηγορίες που αναφέρονται στη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος των 20 συλληφθέντων είναι για: διατάραξη κοινής ειρήνης, διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών και πρόκληση σε διέγερση.