Εισβολή του ΠΑΜΕ στο συνέδριο της ΓΣΕΕ στη Ρόδο - 4 τραυματίες

Εισβολή του ΠΑΜΕ στο συνέδριο της ΓΣΕΕ στη Ρόδο - 4 τραυματίες

Σοβαρά επεισόδια έλαβαν χώρα τα ξημερώματα στη Ρόδο όταν περίπου 200 μέλη του ΠΑΜΕ εισέβαλαν στο συνεδριακό κέντρο όπου ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει το 37ο συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος, Γιάννης Παναγόπουλος, πρόκειται για μέλη του ΠΑΜΕ που εισέβαλαν με λοστούς στο χώρο για να τον καταλάβουν και να ματαιώσουν το συνέδριο.

Σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία, έχουν τραυματιστεί 4 άτομα, ενώ το συνέδριο βρίσκεται πάλι στον «αέρα», μετά και το «ναυάγιο» στην Καλαμάτα, πριν από λίγες ημέρες. 

Μεταξύ αυτών που τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της εισβολής και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Ρόδου, είναι ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ, Νίκος Κιουτσούκης, το μέλος της Εκτελεστικής γραμματείας της ΓΣΕΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χημικής Βιομηχανίας, Ευθύμης Θεοχάρης και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καστοριάς Γιώργος Μαλέας.

Ο χώρος του ξενοδοχείου «Ρόδος Πάλας», όπου επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το συνέδριο, παραμένει υπό κατάληψη από τα μέλη του ΠΑΜΕ, ενώ στελέχη της διοίκησης της ΓΣΕΕ μετέβησαν στην Εισαγγελία Ρόδου για να υποβάλουν μηνύσεις και να ζητήσουν τη συνδρομή του εισαγγελέα για την ομαλή διεξαγωγή του συνεδρίου. Η ΓΣΕΕ ενημέρωσε για τα γεγονότα και τον αστυνομικό διευθυντή.

Φ

Με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ καταγγέλλει «βίαια εισβολή περίπου 200 μελών του ΠΑΜΕ -μη συνέδρων- στο Ξενοδοχείο ΡΟΔΟΣ ΠΑΛΛΑΣ, στις 03.30 τα ξημερώματα, τα οποία παραβίασαν πόρτες, έσπασαν τζαμαρίες και επιτέθηκαν κραδαίνοντας λοστούς σε συνέδρους και μέλη της Διοίκησης της Συνομοσπονδίας» και τον τραυματισμό τεσσάρων μελών της Διοίκησης.

Όπως αναφέρει η ΓΣΕΕ «η εισβολή έγινε από εκλεγμένους αντιπροσώπους της ΔΑΣ της συνδικαλιστικής παράταξης που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ μαζί με συνδικαλιστές από συνδικάτα» και καταλογίζει ευθύνες στην κυβέρνηση και την ηγεσία της ΕΛΑΣ «που για ακόμη μια φορά δεν προστάτεψαν τη δημοκρατική μας διαδικασία και επέτρεψαν μια νέα εισβολή τραμπούκων, γνωστών και αγνώστων, οι οποίοι διέπραξαν μπροστά στα μάτια της αστυνομίας σωρεία ποινικών αδικημάτων κατά περιουσίας και ζωής», παρότι «η ΓΣΕΕ εγκαίρως είχε προειδοποιήσει το Υπουργείο Δημοσίας Τάξης και τις Αρχές και δηλώνει ότι θα αναζητηθούν ποινικές και αστικές ευθύνες κατά παντός υπευθύνου».

Από την πλευρά του το μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, Νίκος Μαυροκέφαλος κατηγόρησε τους διοργανωτές ότι θέλησαν να στήσουν γρήγορα μία κάλπη αποκλείοντας τους νόμιμα εκλεγμένους αντιπροσώπους της ΓΣΕΕ σημειώνοντας πως στο συνέδριο δεν συμμετέχουν εργάτες αλλά εργοδότες.

Εξάλλου, σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ κάνει λόγο για «συνδικαλιστική μαφία αφού δεν υπολόγισε καλά τα νούμερα των "προσλήψεων" των μπράβων και της αστυνομικής παρουσίας, ξεκίνησε τους θεατρινισμούς παριστάνοντας τους λιπόθυμους και τους τραυματίες, καλώντας οι ίδιοι ασθενοφόρα για να τους πάνε στο νοσοκομείο, με στόχο να προκληθούν δικαστικές διώξεις».

Όσον αφορά τα γεγονότα στο συνεδριακό κέντρο, το ΠΑΜΕ αναφέρει: «Με μια αιφνιδιαστική και πειθαρχημένη κίνηση τις πρώτες πρωινές ώρες οι δεκάδες εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ, μαζί με συνδικαλιστές από συνδικάτα όλης της χώρας έκαναν φύλλο και φτερό τα μαφιόζικα σχέδια της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ που είχε μετατρέψει το χώρο διεξαγωγής του συνέδριό σε ένα σφραγισμένο φρούριο, με μπράβους και ανθρώπους της νύχτας, να ελέγχουν τις πόρτες και να απειλούν τους εργαζόμενους».

Επιπλέον, το ΠΑΜΕ σε νεότερη ανακοίνωσή του αναφέρει πως το πρωί έγινε τηλεφωνική παρέμβαση από τους δικηγόρους της ΔΑΣ στον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου της Ρόδου. Επισημάνθηκε για μία ακόμη φορά η ευθύνη των δικηγόρων που έχουν διοριστεί στο συνέδριο της ΓΣΕΕ ως δικαστικοί αντιπρόσωποι, για την τήρηση του νόμου και του καταστατικού. 

Παράλληλα, όπως αναφέρει το ΠΑΜΕ, τονίστηκε ότι ο τόπος διεξαγωγής του συνεδρίου της ΓΣΕΕ έχει καθοριστεί να πραγματοποιηθεί σε συγκεκριμένη αίθουσα του ξενοδοχείου και μόνο σε αυτή προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν απόπειρα της ηγεσίας της ΓΣΕΕ για διεξαγωγή των αρχαιρεσιών εν κρύπτω σε άλλο χώρο. 

«Τέτοιοι σχεδιασμοί αποτελούν κατάφορη παραβίαση του καταστατικού της ΓΣΕΕ, του νόμου και της εκλογικής διαδικασίας», κατέληξε το ΠΑΜΕ. 

Με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, Σάββας Χατζησάββας, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του κάνοντας λόγο για πρωτόγνωρα γεγονότα και συμπεριφορές, ενώ εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για την απουσία της αστυνομίας. Όπως ανέφερε ο κ. Χατζησάββας, οι «εισβολείς» επιτέθηκαν στους συνέδρους που προσπάθησαν να τους εμποδίσουν να καταλάβουν την αίθουσα που θα διεξαγόταν το συνέδριο. 

Για τα γεγονότα τα ξημερώματα ενημερώθηκαν ο εισαγγελέας Ρόδου και ο αστυνομικός διευθυντής, τη συνδρομή των οποίων ζήτησε η διοίκηση της ΓΣΕΕ για την ομαλή διεξαγωγή του συνεδρίου.

Τον χώρο του ξενοδοχείου επισκέφτηκε και ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος, ο οποίος με δηλώσεις του απηύθυνε έκκληση και στις δυο πλευρές να αμβλύνουν τις διαφορές τους και να προχωρήσουν οι εργασίες του συνεδρίου.

Ο δήμαρχος Ρόδου χαρακτήρισε πρωτόγνωρα και ανεπίτρεπτα τα επεισόδια που σημειώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες, τονίζοντας ότι σε τελική ανάλυση αυτά προκαλούν ζημιά στον συνδικαλισμό και τη δημοκρατία.

Δείτε βίντεο:

Υπενθυμίζεται ότι εισβολή στο συνέδριο της ΓΣΕΕ είχαν πραγματοποίησει μέλη του ΠΑΜΕ και στις 14 Μαρτίου ενώ και τότε υπήρξαν επεισόδια.