ΗΠΑ: Εισαγγελείς 18 πολιτειών ζητούν από το Κογκρέσο επίσημη έρευνα για την Κίνα

Εισαγγελείς 18 πολιτειών ζητούν από το Κογκρέσο επίσημη έρευνα για την Κίνα

Οι γενικοί εισαγγελείς από 18 πολιτείες των ΗΠΑ συνυπέγραψαν μια επίσημη επιστολή στην οποία ζητούν από το Κογκρέσο έρευνα για τον ρόλο της Κίνας στον χειρισμό του κορονοϊού. 

Της πρωτοβουλίας ηγήθηκε ο γενικός εισαγγελέας της Νότιας Καρολίνας Άλαν Ουίλσον ο οποίος δήλωσε «Δεν μπορούμε να περιμένουμε από τα μέσα ενημέρωσης να μάθουμε την αλήθεια ή τι ακριβώς συνέβη».

Η επιστολή προς τους ηγέτες της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων αναφέρει μεταξύ άλλων 

«Η Κίνα απέκρυψε εσκεμμένα πληροφορίες και στοιχεία για τον κορονοϊό, προβαίνοντας παράλληλα σε αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων προστατευτικού ιατρικού υλικού».

Σημειώνεται ότι προ δύο εβδομάδων, το Μιζούρι έγινε η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που υπέβαλλε αγωγή εναντίον του Πεκίνου για τον χειρισμό του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα του Μιζούρι, Έρικ Σμιτ ο οποίος δήλωσε ότι «Η Κίνα φέρει ευθύνες για τον χειρισμό και την αντιμετώπιση του κορονοϊου, δεδομένου ότι είπε ψέματα εσκεμμένα στον πλανήτη». 

O Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε επίσης ότι «Λόγω της συμπεριφοράς της Κίνας, πολλοί άνθρωποι έχασαν τους αγαπημένους τους και πολλοί άλλοι δεν μπορούν να βάλουν ένα πιάτο φαγητό στο τραπέζι για τις οικογένειες τους».

Το ζήτημα της αντιμετώπισης του κορονοϊού και του ξεσπάσματος του έχει αποτελέσει αντικείμενο διαμάχης ανάμεσα σε Πεκίνο και Ουάσινγκτον. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο διαβεβαίωσε πριν από λίγες ημέρες ότι υπάρχουν «τεράστια στοιχεία» που δείχνουν ότι ο ιός διέφυγε από ένα εργαστήριο στην πόλη Ουχάν, στην κεντρική Κίνα, όπου εντοπίσθηκε για πρώτη φορά στο τέλος του Δεκεμβρίου 2019, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του Πεκίνου.

AP Photo/Andrew Harnik