Είναι τα «μπαταριάδικα» το μέλλον των ηλεκτρικών αυτοκινήτων;

Είναι τα «μπαταριάδικα» το μέλλον των ηλεκτρικών αυτοκινήτων;

Ένας από τους ανερχόμενους κατασκευαστές οχημάτων μηδενικών ρύπων της Κίνας, η ΝΙΟ, ανακοίνωσε ότι ο πρώτος στον κόσμο - μαζικής παραγωγής - σταθμός ανταλλαγής μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων δεύτερης γενιάς εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο, καθώς η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία ξεκίνησε συνεργασία με τη Sinopec.

Ως ένα ευφυές σύστημα ανταλλαγής μπαταριών που ενεργοποιείται μέσω cloud computing, ο NIO Power Swap Station 2.0 είναι ο πρώτος σταθμός ανταλλαγής μπαταριών μαζικής παραγωγής στον κόσμο που επιτρέπει στο όχημα να κάνει ελιγμούς στο σταθμό αυτόματα, χωρίς παρέμβαση του οδηγού, προκειμένου να βρεθεί στο σωστό σημείο ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία αφαίρεσης της άδειας και τοποθέτησης της γεμάτης μπαταρίας. Για το σκοπό αυτό, κάθε Nio Power Swap Station 2.0 διαθέτει 239 αισθητήρες και τέσσερα συνεργαζόμενα συστήματα cloud computing που βελτιστοποιούν την εφαρμογή τεχνολογιών οπτικής αναγνώρισης. Η τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να ολοκληρώσουν μια ανταλλαγή μπαταριών – στο πλαίσιο υπηρεσίας self service - με ένα μόνο κλικ κατά την παραμονή τους στο αυτοκίνητο. Το σύστημα είναι σε θέση να ολοκληρώσει έως και 312 ανταλλαγές μπαταριών την ημέρα (δηλαδή μία ανταλλαγή κάθε 4-6 λεπτά της ώρας), βελτιώνοντας σημαντικά την απόδοση της διαδικασίας.

Η επίσημη παρουσίαση του NIO Power Swap Station 2.0, που είναι ο πρώτος στο πλαίσιο της συνεργασίας NIO-Sinopec πραγματοποιήθηκε στις 15 Απριλίου, στο σταθμό Chaoying της Sinopec στο Πεκίνο. Την ίδια ημέρα, η Sinopec και η NIO υπέγραψαν επίσης συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης. 

Εκτός από την ανάπτυξη δικτύου φόρτισης και ανταλλαγής μπαταριών, οι δύο πλευρές θα συνεργαστούν σε τομείς όπως τα νέα υλικά, η τεχνολογία “ευφυών” ηλεκτρικών αυτοκινήτων, η μπαταρία ως υπηρεσία (BaaS), η αγορά οχημάτων και οι εγκαταστάσεις για την περαιτέρω αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων τους για την οικοδόμηση ενός καινοτόμου μοντέλου συνεργασίας μεταξύ της παγκόσμιας βιομηχανίας ενέργειας και της αυτοκινητοβιομηχανίας. Η εταιρική σχέση μεταξύ της Sinopec και της NIO αποτελεί ορόσημο για την ανάπτυξη της βιομηχανίας “ευφυών” ηλεκτρικών οχημάτων της Κίνας, και ταυτοχρόνως ένα συγκεκριμένο μέτρο για τη μείωση των εκπομπών CO2 και την επίτευξη ανθρακικής ουδετερότητας, καθώς και ένα βασικό βήμα για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών και εφαρμογή καινοτόμων λύσεων στον τομέα των βιώσιμων μεταφορών.

Σύμφωνα με τον Yuzhuo Zhang, Πρόεδρο της Sinopec, η Sinopec επιταχύνει τον μετασχηματισμό της από έναν παραδοσιακό πωλητή προϊόντων πετρελαίου, σε έναν ολοκληρωμένο πάροχο υπηρεσιών ενέργειας μέσω του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, του υδρογόνου, της ηλεκτρικής ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εστιάζοντας στην ανάπτυξη νέων προσεγγίσεων όπως η ανταλλαγή μπαταριών και η ταχεία φόρτιση υψηλής ισχύος συνεχούς ρεύματος (DC). Τα επόμενα χρόνια, η Sinopec σχεδιάζει να αναπτύξει 5.000 σταθμούς φόρτισης και ανταλλαγής μπαταριών. Η εταιρική σχέση με τη NIO θα διευκολύνει τα δύο μέρη να αξιοποιήσουν πλήρως τα πλεονεκτήματά τους αντίστοιχα, να εμβαθύνουν τη συνεργασία σε ευρύτερο πεδίο εφαρμογής και τελικά να επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα.

Ενώ ο William Li, ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της NIO, θεωρεί ότι η συνεργασία μεταξύ NIO και Sinopec θα προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία ως προς την αυτονομία στους χρήστες ηλεκτρικών αυτοκινήτων, γεγονός που θα ενθαρρύνει περισσότερους ανθρώπους να υιοθετήσουν την επιλογή των οχημάτων μηδενικών ρύπων.

Ποια είναι NIO:

Η NIO Inc. είναι μία ανερχόμενη κινεζική βιομηχανία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων. Ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2014 και στοχεύοντας να προσφέρει “premium” και “ευφυή” ηλεκτρικά οχήματα έχει δημιουργήσει κέντρα έρευνας & ανάπτυξης και εγκαταστάσεις παραγωγής στη Σαγκάη, το Πεκίνο, το Σαν Χοσέ, το Μόναχο, το Λονδίνο και πέντε άλλα μέρη, προσλαμβάνοντας στελέχη υψηλής ειδίκευσης.

Το 2015, η ομάδα της NIO Formula E κέρδισε το εναρκτήριο πρωτάθλημα οδηγών της FIA Formula E. Το 2016, η NIO παρουσίασε το EP9, ένα από τα ταχύτερα ηλεκτρικά οχήματα στον κόσμο, το οποίο έσπασε τα ρεκόρ γύρου πίστας και το παγκόσμιο ρεκόρ αυτόνομης οδήγησης σε διάσημες πίστες όπως αυτή του Nürburgring Nordschleife.

Το 2017, η NIO παρουσίασε το πρωτότυπο EVE, ενώ στις 28 Ιουνίου του 2018 ξεκίνησε τις παραδόσεις στην Κίνα του ES8, ενός 7θέσιου ηλεκτρικού SUV υψηλής απόδοσης. Στις 15 Δεκεμβρίου 2018 η εταιρία παρουσίασε επίσημα το ES6, ένα 5θέσιο ηλεκτρικό SUV και μερικούς μήνες αργότερα, στις 18 Ιουνίου 2019, ξεκίνησε τις παραδόσεις του. Τέλος, τον Δεκέμβριο του 2019, η NIO λανσάρισε το EC6, ένα ηλεκτρικό Coupe SUV, αλλά και τη νέα της ναυαρχίδα, το ολοκαίνουργιο και πλήρως ηλεκτρικό SUV, ES8.