Είναι πρόωρο το πάρτυ των αγορών; (Μέρος 2)

Είναι πρόωρο το πάρτυ των αγορών; (Μέρος 2)

Οι αγορές αγωνίζονται για να εισέλθουν στα κάτω όρια του καναλιού τους, αλλά πέρα από την τεχνική εικόνα που αναδείξαμε την προηγούμενη εβδομάδα και τις εξελίξεις που θα δρομολογήσει η καμπύλη της επιδημίας- όχι μόνο τώρα αλλά και μετά την άρση του lockdown-  θα πρέπει να έχουμε στο νου μας και τα εξής:

Αυτή την εβδομάδα ξεκινούν τα εταιρικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ.

Προφανώς και η αγορά «κρατάει μικρό καλάθι», αλλά το μεγάλο διακύβευμα έγκειται στο αν και κατά πόσο θα γεμίσει αυτό το μικρό καλάθι.

Για να είμαστε ειλικρινείς, η διόρθωση που έγινε, ειδικά στις αμερικανικές μετοχές, δεν έδωσε σημεία εισόδου σε ιδιαίτερα φθηνές αποτιμήσεις, πάντα σε σχέση με την δραματική αλλαγή του μακροοικονομικού και του μικροοικονομικού περιβάλλοντος. 

Διορθωμένες από τα υψηλά τους ναι, φθηνές για την πλειοψηφία των μετοχών όχι.

Τώρα λοιπόν  που θα αρχίσουν οι ανακοινώσεις κερδών, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε πού θα διαμορφωθεί ο δείκτης P/E, καθώς  θα αποτελέσει μια πρώτη ετυμηγορία όσον αφορά ποιές αμερικανικές μετοχές είναι ακριβές ακόμα και στις τρέχουσες αποτιμήσεις και ποιές όχι. 

Ο δείκτης S & P 500 έχει ανέβει από τις 2189 μονάδες στις 23 Μαρτίου πέριξ των 2720-2780, ήτοι πέριξ ένα 25%-27% από τα χαμηλά του.

 Που είναι   ο δείκτης P/E ; Έφθασε στις 20.28,  ακριβώς στα ίδια επίπεδα που ήταν τον περσινό Φεβρουάριο όταν ο S&P ήταν πάλι πέριξ των 2600-2700 μονάδων.

Υπάρχει όμως μια τεράστια  διαφορά από τον Φεβρουάριο του 2019: H   αγορά τότε ήταν εν αναμονή αύξησης των εταιρικών κερδών και σε ένα εκ διαμέτρου διαφορετικό οικονομικό περιβάλλον.

Σε αντιδιαστολή, φέτος οι αναλυτές διαγκωνίζονται για το αν θα είναι διψήφιο ή μονοψήφιο το ποσοστό της ύφεσης με κάποια από τα μακρο στοιχεία να ξεπερνούν σε απαισιοδοξία τα ιστορικά χαμηλά. Ταυτόχρονα, πολλές εταιρείες προσφεύγουν σε κρατική βοήθεια έναντι να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας και να να κρατηθούν ζωντανές.

Εν ολίγοις,  όποιος αγοράζει μετοχές σήμερα, πληρώνει  έναν πολλαπλασιαστή κερδών που δεν διαφέρει δραματικά από εκείνον που εμφανιζόταν στην Wall στα τέλη Φεβρουαρίου 2020, όταν ο S&P  ήταν πάνω από τις 3.330 μονάδες. Την νέα εβδομάδα που θα ξεκινήσουν οι ανακοινώσεις α΄ τριμήνου,  αυτό που θα μετρήσει πιο πολύ απ’όλα είναι οι εκτιμήσεις των αμερικανικών επιχειρήσεων για τα κέρδη των επόμενων τριμήνων του 2020. Αν  οι καθοδικές αναπροσαρμογές είναι αρκετά μεγάλες, τότε μπορεί οι σημερινές αποτιμήσεις ξαφνικά να μας φανούν «ακριβές».

Ο χορός των αποτελεσμάτων θα ξεκινήσει από τις JPMorgan Chase, Citigroup, Bank of America, Goldman Sachs και Wells Fargo.

 Οι  προσδοκίες είναι ούτως ή άλλως χαμηλά καθώς κατά τη διάρκεια του α΄τριμήνου, τα επιτόκια έχουν υποχωρήσει κοντά στο μηδέν, με τη  Fed να ανακοινώνει απεριόριστη στήριξη, προκειμένου να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη. Ταυτόχρονα οι καταναλωτές, η ατμομηχανή της αμερικανικής οικονομίας, μείωσαν δραστικά τις δαπάνες. Το πιο πιθανόν λοιπόν είναι οι αμερικανικές τράπεζες να  βρεθούν αντιμέτωπες με την παραβίαση συμβάσεων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα, κυρίως από τους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, της λιανικής και των μεταφορών.

Για να έχουμε μια ιδέα όσον αφορά τι περιμένουν οι αναλυτές, να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις της Goldman Sachs, τα κέρδη ανα μετοχή των τραπεζών υψηλής κεφαλοποίησης θα μπορούσαν να  υποχωρήσουν έως και 40% από τις αρχικές εκτιμήσεις το 2020, 16% το 2021 και 10% το 2022.

Ακόμα πιο απαισιόδοξη η Morgan Stanley, καθώς εκτιμά ότι ακόμα και αν η ύφεση διαρκέσει έως 6 μήνες, τα κέρδη των τραπεζών αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 100% το 2020.

*Αποποίηση Ευθύνης:  Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμια περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.