Είναι πολλά τα λεφτά Πεπ, αλλά όχι τα περισσότερα

Είναι πολλά τα λεφτά Πεπ, αλλά όχι τα περισσότερα

Η Μάντσεστερ Σίτι νίκησε τη Γκλάντμπαχ με 2-0 στην πρώτη τους αναμέτρηση για τους «16» του Champions League και απέκτησε προβάδισμα πρόκρισης στην επόμενη φάση. Ευχαριστημένος με την εικόνα της ομάδας του που έφτασε στις 19 συνεχόμενες νίκες σε όλες τις διοργανώσεις και στα 26 σερί ματς χωρίς ήττα, ο προπονητής της Πεπ Γκουαρδιόλα εμφανίστηκε ειρωνικός στην αίθουσα Τύπου. Ερωτώμενος για τον λόγο που η ομάδα του πραγματοποιεί αυτή την πορεία, ο Καταλανός απάντησε: «έχουμε πολλά λεφτά και αγοράζουμε πολλούς εξαιρετικούς ποδοσφαιριστές».

Το σχόλιο του εξόργισε και... επιβεβαίωσε τους αντιπάλους της Μάντσεστερ Σίτι. Μια ομάδα που είναι «αγορασμένη» κι όχι χτισμένη οργανικά. Ο Γκουαρδιόλα θα προτιμούσε η κουβέντα να στρέφεται γύρω από το τί γίνεται εντός αγωνιστικού χώρου, σίγουρος πως η Σίτι δεν είναι η μόνη που αγοράζει ποδοσφαιριστές.

Βέβαια, το γεγονός πως έχει δώσει περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε συνδυασμό με το υψηλό επίπεδο απόδοσής της την καθιστά φαβορί για να κατακτήσει τον τίτλο. «Εφόσον ο κόσμος το λέει αυτό, τότε δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο από το να το αποδεχθούμε, αλλά είμαστε μια ομάδα που έχει φτάσει μόνο μια φορά στα ημιτελικά τα τελευταία δέκα χρόνια. Αν λένε πως μπορούμε να το πάρουμε κανένα πρόβλημα, μα βλέπω τη Μπάγερν Μονάχου και νιώθω πως εκείνη είναι το φαβορί», πρόσθεσε.

Μάλιστα, από τότε που ανέλαβε το κλαμπ την σεζόν 2016-17 υπάρχει μια ομάδα που έχει δώσει περισσότερα χρήματα από τη Μάντσεστερ Σίτι, κι αυτή είναι η Μπαρτσελόνα που ξεπερνά το δισεκατομμύριο. Η Γιουβέντους την πλησιάζει πολύ και κάποιες άλλες με όρους της ποδοσφαιρικής αγοράς, απέχουν δύο – τρεις καλούς παίκτες από το ποσό που έχει επενδύσει εκείνη, λαμβάνοντας υπόψη πως ακόμη και στον καιρό της πανδημίας ένας παίκτης που μπορεί να παίξει βασικός σε μια από τις κορυφαίες σε έσοδα ομάδες της Ευρώπης, κοστίζει 40 με 50 εκατομμύρια ευρώ αν είναι σε καλή ηλικία.

Η αλήθεια είναι πως από το 2008 που άλλαξε το ποδόσφαιρο στην ελίτ της Ευρώπης οι ομάδες που έχουν γράψει ιστορία, έχουν αγοράσει πολλούς και ακριβούς παίκτες. Ακόμη και η Μπαρτσελόνα του... Γκουαρδιόλα. Η αρχική 11άδα της Ρεάλ Μαδρίτης σε κάθε έναν από τους τρεις συνεχόμενους τελικούς του Champions League που κατέκτησε (2016,2017, 2018), αποτελούνταν από παίκτες που αγόρασε, ενώ μόνο ο δεξιός αμυντικός Καρβαχάλ είχε παρελθόν στην ακαδημία της. Στον πρώτο από αυτούς είχε βασικούς δύο επιθετικούς για τους οποίους έδωσε συνολικά 200 εκατομμύρια ευρώ – τον Κριστιάνο Ρονάλντο και τον Γκάρεθ Μπέιλ.

Η φιλοδοξία της Σίτι και η ικανότητά της να παράγει αυτά τα χρήματα βρίσκεται πίσω από τις αγορές της όπως και μια αθλητική ανάγκη – όταν ανέλαβε ο Γκουαρδιόλα η ομάδα είχε πολλούς παίκτες σε ηλικίες 30+ και στα χρόνια που έχουν περάσει από τότε έπρεπε να καλύψει τα κενά κορυφαίων παικτών στα χρονικά του κλαμπ όπως ο Βενσάν Κομπανί και ο Νταβίδ Σίλβα, αλλά και να προετοιμαστεί για το «αντίο» του Σέρχιο Αγουέρο. Η Μπαρτσελόνα απέτυχε όταν προσπάθησε να καλύψει τα κενά του Κάρλες Πουγιόλ, του Τσάβι, του Ανδρές Ινιέστα ακόμη και του Νεϊμάρ και πλέον του Λουίς Σουάρες. Αγορές σαν κι αυτή του Φιλίπ Κοουτίνιο για 160 εκατομμύρια ευρώ την έχουν φέρει στη δεινή οικονομική θέση που βρίσκεται σήμερα. Η Ρεάλ Μαδρίτης δεν κάλυψε το κενό του Κριστιάνο Ρονάλντο, κρατώντας τα χρήματα για ευκαιρίες που θα της παρουσιαστούν την στιγμή που δανείστηκε σχεδόν 700 εκατομμύρια ευρώ για ν' ανακατασκευάσει το «Σαντιάγο Μπερναμπέου», ενώ δεν θα είναι εύκολο να βρει διαδόχους και για τον Σέρχιο Ράμος, τον Λούκα Μόντριτς κι άλλους που γερνούν. Οπότε ναι, η Σίτι δίνει πολλά χρήματα κι αυτός είναι ένας από τους λόγους της επιτυχίας της, αλλά όχι ο μοναδικός.

Φυσικά, τη βέλτιστη αξιοποίηση των μεταγραφών της μοιάζει να έχει κάνει η Μπάγερν Μονάχου. Οι Βαυαροί, ωστόσο, έχουν έναν εξαιρετικό μηχανισμό και μια πολύ σταθερή διοίκηση – μοναδική στο είδος της στην ελίτ της ποδοσφαιρικής βιομηχανίας, ενώ η Ρεάλ Μαδρίτης εκμεταλλεύτηκε την άνοδο πολλών παικτών που είχε αγοράσει από πριν. Εκτοτε, οι τέσσερις πιο ακριβές μεταγραφές της – ο Γκάρεθ Μπέιλ, ο Χάμες Ροντρίγκες, ο Εντεν Αζάρ κι ο Λούκα Γιόβιτς – δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Στα δύο τελευταία «παράθυρα» έδωσε δανεικούς τους Μπέιλ (105 εκατ.) και Γιόβιτς (60 εκατ.) στην Τότεναμ και την Αϊντραχτ Φρανκφούρτης για να μειώσει τη μισθολογική μάζα της, ενώ «χάρισε» τον Χάμες (75 εκατ.) στην Εβερτον.

Αυτά τα ποσά έχουν επενδύσει από την σεζόν 2016-17 οι ομάδες που βρίσκονται στο top 10 της Deloitte Money League, όσον αφορά στα έσοδα της σεζόν 2019-20:

ΟΜΑΔΑ ΠΟΣΟ
Μπαρτσελόνα 1,056 δισ. ευρώ
Ρεάλ Μαδρίτης 588, 75 εκατ. ευρώ
Μπάγερν Μονάχου 403 εκατ. ευρώ
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 776,38 εκατ. ευρώ
Λίβερπουλ 529,03 εκατ. ευρώ
Μάντσεστερ Σίτι 948,41 εκατ. ευρώ
Παρί Σεν Ζερμέν 790 εκατ. ευρώ
Τσέλσι 894,3 εκατ. ευρώ
Τότεναμ 466 εκατ. ευρώ
Γιουβέντους 939,63 εκατ. ευρώ